Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Καλώς το το Κόμμα των Αποστράτων
Τον περασμένο μήνα, έγραψα ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το "υπό κυοφορία" νέο "Κόμμα των Αποστράτων" ύστερα από έρευνα και συνομιλίες με άμεσα αναμεμιγμένους Έλληνες απόστρατους αξιωματικούς. έξαλλους από τη συμπεριφορά του τότε υπουργού Άμυνας κ. Μπεγλίτη. Το θέμα δεν δημοσιεύτηκε ούτε στο περιοδικό του οποίου είμαι Σύμβουλος Έκδοσης, ούτε σε άλλο περιοδικό στο οποίοτο πρότεινα. Σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2011,το κόμμα αυτό, ανακοινώθηκε επίσημα. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το αποκλειστικό μου ρεπορτάζ εξαφανίστηκε. Θερμώς ευχαριστώ όλους όσοι με ενημέρωσαν και κυρίως τον απόστρατο αξιωματικό Χρήστο Μακρυγιάννη που μετέχει και που δημοσίευσε το ρεπορτάζ σε blog της Θεσσαλίας.

Το Προσχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης Κινήματος, η «Κρίση των Αποστράτων» και η απαξιωτική συμπεριφορά Μπεγλίτη.

Το ιστορικό της « Κρίσης των Αποστράτων»

Πριν από περίπου ένα χρόνο, την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010, οι ενώσεις αποστράτωνσυγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – αυτό που αποκαλούν «σπίτι τους»- και διαμαρτυρήθηκαν γι αυτό που αποκαλούσαν « απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τις περικοπές των συντάξεων - μερισμάτων τους.

Οι απόστρατοι παρέδωσαν στον ΥΕΘΑ ψήφισμα απαιτώντας:

• ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Εθνικής μας κυριαρχίας.

• ΟΧΙ στην απαξίωση και υποτίμηση του ρόλου των ΕΔ και των ΣΑ.

• Να σταματήσουν οι ύβρεις και οι προσβολές κατά των Αξ/κων από ορισμένους ταγούς της Πολιτείας.

• Σεβασμό στους παλαίμαχους αναπήρους.

• Τιμή και σεβασμό στους φονευθέντες για την πατρίδα.

• Σεβασμό και ενίσχυση των ορφανικών οικογενειών.

• ΟΧΙ στο ενιαίο μισθολόγιο.

• ΟΧΙ στη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

• ΟΧΙ στην ένταξη των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο ΕΣΥ.

• ΟΧΙ άλλες περικοπές μισθών, Συντάξεων, επιδομάτων και μερισμάτων.

Την ίδια μέρα, ήταν η πρώτη φορά που απόστρατοι αξιωματικοί συμμετείχαν σε μεγάλη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δίπλα, δίπλα με εργαζόμενους απ΄ όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Συγκεντρώθηκαν στο Αρχαιoλογικό Μουσείο και συμμετείχαν με δικό τους μπλόκ και πανό στη πολύ μεγάλη πορεία.

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. ανέφερε ότι « Είμαστε ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ και όχι ΑΠΟΜΑΧΟΙ! Όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε τα σχέδια αυτών που συνεχίζουν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!"

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, οι διαμαρτυρόμενοι απόστρατοι ξαναβρέθηκαν έξω από το Υπουργείο και ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών τους και τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι, έγιναν πρωτοφανή επεισόδια , μετά την αρχική ένταση που σημειώθηκε νωρίτερα όταν απόστρατοι αξιωματικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους, παραβίασαν την κεντρική πύλη και μπήκαν μέσα στον περίβολο του Πενταγώνου, κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία και φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι απόστρατοι ζητούσαν να συναντηθούν με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, και να του παραδώσουν τα αιτήματά τους. Η «εισβολή» των απόστρατων στο υπουργείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για τραμπουκισμούς και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θα παταχθούν άμεσα, ωστόσο ουδείς αρμόδιος καταδέχτηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους.

Ο κ. Μπεγλίτης, την ίδια ώρα, στη Βουλή, προειδοποιούσε σε έντονο ύφος τους απόστρατους πως αν δεν αποχωρήσουν άμεσα από τον προαύλιο χώρο του υπουργείο θα δώσει εντολή να απομακρυνθούν με τη βία ! Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός ήταν πολύ σκληρή και το ίδιο και οι χαρακτηρισμοί. Αναφέρθηκε σε «ατυχές γεγονός που είναι σε εξέλιξη» και είπε πως όπως τον ενημέρωσε ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, «ομάδα 100 απόστρατων αξιωματικών προβαίνουν σε αθλιότητες».

«Τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και υβρίζουν θα παταχθούν άμεσα» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί οι απόστρατοι να είναι κράτος εν κράτει ούτε δικαιούνται να λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο»

Ταυτόχρονα, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή, ενώ ζήτησε από τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, κατά καιρούς τους αγκαλιάζει, να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και να ζητήσουν από τους απόστρατους στρατιωτικούς να αποχωρήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι « είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας» και « καταδικάζει οποιαδήποτε γεγονότα τραμπουκισμού» . Ο κοινοβουλευτικός εκπσόπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει « το αμόκ του υπουργού σε βάρος των απόστρατων. Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα κάνει σύντομα απόστρατους τα μέλη της» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι προφανές ότι ο τρόπος που έθεσε ο υπουργός το θέμα των αποστράτων δημιουργεί συνειρμούς, στους οποίους δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η πατρίδα, δεν απειλείται από τους απόστρατους, αλλά από μια ιδιότυπη πραξικοπηματική εισβολή μιας νέας οικονομικής πολιτικής».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερη εκδήλωση, τον Ιούνιο, ο κ. Μπεγλίτης είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την κίνηση συγκεκριμένων ενώσεων αποστράτων που καλούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν την κυβέρνηση» .Τότε είχε ζητήσει «να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει δυνάμεις της αντιπολίτευσης με τις Ενώσεις Αποστράτων» και είχε καλέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να σταματήσει να βλέπει το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως έναν ιστορικά προνομιακό χώρο».

Ραδιοφωνική μαρτυρία .

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου, το Marconi Radio 96,1 , ένας από τους απόστρατους «καταληψίες» του Πενταγώνου του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, ήταν πολύ συγκεκριμένος και λεπτομερής στην περιγραφή του γύρω από τα γεγονότα της 30ής Σεπτεμβρίου :

« Ζητήσαμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό. Ο υπουργός εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη Βουλή και μας είπαν ότι θα μας δεχόταν ο υφυπουργός. Τελικά, ο υφυπουργός δεν δέχθηκε να μας δει και μας παρέπεμψε στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε μια άσκηση επί χάρτου. Κι αυτός δεν θέλησε να μας δει. Είμασταν μέσα στο Πεντάγωνο. Ζητήσαμε τέλος πάντων να κατέβει κάποιος να του δώσουμε το ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούν τα νέα μέτρα. Δεν κατέβαινε κανείς να μας δει παρά μόνο κάποιος σύμβουλος του κυρίου Μπεγλίτη, απόστρατος αξιωματικός κι αυτός κομματικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, που αυτή τη στιγμή πληρώνεται ως σύμβουλος του Μπεγλίτη, ο οποίος είπε στους συμμαθητές του : «Άντε βρε αλήτες…φύγετε από ‘δω». Εκεί έγινε η φασαρία η μεγάλη»

Ο δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη, ρώτησε τον απόστρατο αξιωματικό: « Σας αποκάλεσε αλήτες; Και δεν τον …πλακώσατε;»

Και ο απόστρατος απάντησε: «Αυτό έγινε. Έγινε φασαρία, έφαγε ξύλο…Ελπίζουμε ότι την άλλη φορά που θα πούμε, ο Μπεγλίτης να καταδεχτεί να μιλήσει με τους τραμπούκους –όπως μας αποκάλεσε- οι οποίοι φύλαγαν την πατρίδα όλα τα χρόνια αυτά για να τη διοικεί τώρα αυτός ο άνθρωπος και να τη φέρει σ΄ αυτά τα χάλια που υπάρχουν σήμερα. Ο κ. Μπεγλίτης…ο οποίος νομίζω ότι δεν έχει καν υπηρετήσει στο Στρατό».

Επειδή με την τελευταία φράση του απόστρατου αξιωματικού εγείρεται ένα αρκετά σοβαρό θέμα για το οποίο δεν έχουμε σαφή γνώση, ερευνήσαμε τα υπάρχοντα βιογραφικά σημειώματα που υπάρχουν για τον κύριο Μπεγλίτη ( στη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ και αλλού) και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία περί του αν εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν υπηρέτησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν κλείσει η συνέντευξη, ο δημοσιογράφος ρώτησε : «Τι δουλειά έχει με το στράτευμα ο κ. Μπεγλίτης; Τι να κάνετε; Πως να αντιδράσετε;»

Για να απαντήσει ο απόστρατος : «Δεν τα φάγαμε μαζί κύριε Κουμιώτη. Όταν αυτοί τρώγανε, εμείς είμαστε στα νησιά και φυλάγαμε την πατρίδα μας. Αυτό τον όρκο δώσαμε και αυτό κάναμε. Δεν μπορεί να μιλάνε για «ρετιρέ» των 2.300 ευρώ μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας. Δεν είμαστε εμείς τα ρετιρέ».

Το Προσχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης Κινήματος.

Αγαπητοί, Έλληνες πολίτες,

Η Ιστορία αναγέννησης της χώρας έχει αρχίσει να γράφεται από την 1 Ιουνίου 2010, με την αποστολή του πρώτου μηνύματος για την άντληση ιδεών - απόψεων και συμμετοχών για την ίδρυση ενός νέου διαδικτυακού πολιτικού κινήματος, νέων αρχών, που εναγωνίως ζητά η πλειοψηφία πλέον του Ελληνικού Λαού, με την ονομασία: ΚΑΝΕΝΑ

Εσύ ο απλός και ανιδιοτελής Έλληνας, εσύ ο ΚΑΝΕΝΑΣ!!!, που εναγωνίως αναζητάς να οδηγηθεί η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας και αποτελείς την πλειοψηφία πλέον των, Ελλήνων πολιτών καλείσαι να οργανώσεις, να διαμορφώσεις και να στελεχώσεις το κίνημα που θα αγωνισθεί ώστε να εξαφανισθούν οριστικά και αμετάκλητα από το προσκήνιο όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν έως τώρα σε Κυβερνήσεις, Οργανισμούς, και λοιπές θέσεις εξουσίας και συνέβαλαν καθ' οιονδήποτε τρόπο ώστε η χώρα να βρεθεί στην παρούσα δυσμενή θέση.

Άρχισε λοιπόν να συμμετέχεις ενεργά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας από την πρώτη στιγμή και διατύπωσε τις ιδέες και τις απόψεις σου, οι οποίες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην σύνταξη της τελικής ιδρυτικής διακήρυξης του κινήματος.Ενεργός Συμμετοχή λοιπόν για να αλλάξεις δυναμικά τα δρώμενα της χώρας μας. Μπορείς και εσύ πλέον !!! Μην περιμένεις από το παρόν πολιτικό σύστημα καμιά πρόοδο...Παράκληση για προώθηση του μηνύματος ώστε να φθάσει ει δυνατόν σε όλους τους Έλληνες.

Στη διακήρυξη αυτή, αναφέρονταν λεπτομερώς οι στόχοι και οι επιδιώξεις του Κινήματος – αναφερόταν ρητά και η έννοια του «κόμματος» - που είναι :

- Η μείωση του κόστους συντήρησης του πολυδάπανου πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με: Τον εκσυγχρονισμό και την μείωση του πολιτικού συστήματος με την ευρεία και δυναμική χρήση των Η/Υ και του διαδικτύου. (π.χ. μείωση βουλευτικών εδρών, υπουργείων, υφυπουργείων, κυβερνητικών οργανισμών, εκσυγχρονισμός των διαδικασιών διασύνδεσης μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, οι Βουλευτές θα έχουν γραφεία μόνο στη Βουλή και όλα τα υπόλοιπα θα υλοποιούνται μέσω του διαδικτύου.)

- Η άμεση και δυναμική παρέμβαση του λαού σε σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. (π.χ. απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ, ιθαγένεια μεταναστών, συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές κλπ, με τρόπο που θα συμφωνηθεί, μέσω του διαδικτύου ή με δημοψήφισμα).

- Το ότι ( ΠΡΟΣΕΞΤΕ) κανένα μέλος του κόμματος δεν θα έχει μια συγκεκριμένη παραδοσιακή πολιτική ιδεολογία αλλά το παραπάνω κοινό όραμα το οποίο θα πρέπει να εκφράζει τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού στα πλαίσια πάντα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

- Το ότι κανένα πρόσωπο της μεταπολιτευτικής περιόδου που είχε θέση Υπουργού, Υφυπουργού, Γενικού Γραμματέα, Διευθυντή ΔΕΚΟ, και λοιπών εξουσιών, δεν μπορεί να συμμετέχει με κάθε είδους δημόσιο αξίωμα / εξουσία στην νέα πορεία της χώρας.

- Το ότι κανένα πρόσωπο στη Βουλή και σε θέση εξουσίας δεν μπορεί να είναι χωρίς τα σχετικά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς προηγούμενη και διαρκή καταγραφή της περιουσίας του και της οικογένειάς του.

- Και τέλος, ότι κανένα πρόσωπο δεν θα έχει το δικαίωμα να εκλέγεται ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Υπουργός, Βουλευτής, Διευθυντής ΔΕΚΟ κλπ πάνω από δύο τετραετίες.

Νίκος Χριστοδουλόπουλος, απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων

“ Κύριε Μπεγλίτη, Σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους. Είναι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων με μια πραγματικά πολύ σημαντική στρατιωτική διαδρομή. Έχουν υπηρετήσει την πατρίδα και σε δύσκολες συνθήκες. Δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει ακόμη και από την καθόλα σεβαστή θέση του συνταξιούχου να έχει άποψη επί παντός επιστητού για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι απόστρατοι είναι συνταξιούχοι, όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων και κρατικών λειτουργών στην Ελλάδα. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ως απόστρατος των ΕΔ κάτι που δεν σας υπενθύμισαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αυτά ασφαλώς τα λέτε εκ του ασφαλούς, διότι προΐσταστε ενός υπουργείου που τα ένστολα στελέχη του δεν έχουν το δικαίωμα της απεργίας ή της διαμαρτυρίας. Διότι σε άλλη περίπτωση και από άλλη θέση υπουργού σε οποιοδήποτε άλλο υπουργείο δεν θα τολμούσατε να διανοηθείτε να πείτε όσα είπατε και να εκτοξεύσετε απειλές περί βιαίας απομάκρυνσης . Θα τα λέγατε στο κύριο Φωτόπουλο της ΔΕΗ ή σε άλλους πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές νυν και πρώην, που τους τρέμετε και δεν παίρνετε αποφάσεις σαν υπουργικό συμβούλιο; Ο Λαός δεν φοβάται τους απόστρατους. Εσάς φοβάται».


 
        
 
©2004-2019 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::