Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Συνέντευξη του Γιώργου Κασιμάτη στο CRASH : Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Σε περυσινή συνέντευξή του στο CRASH μου είχε πει: «Το πολίτευμα δεν λειτουργεί, οι εγγυήσεις του συντάγματος έχουν καταλυθεί, η εθνική κυριαρχία και η δημόσια περιουσία έχουν δεσμευθεί ολοκληρωτικά, τα δικαιώματα των πολιτών ποδοπατούνται με μανία”. Ενάμιση χρόνο μετά, ο Γιώργος Κασιμάτης δεν βαυκαλίζεται. «Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία» μου λέει ορθά –κοφτά.

«Νομίζω ότι το πρόβλημα διάστασης μεταξύ Γερμανίας και Αμερικής δεν είναι παροδικό ούτε ασήμαντο. Δεν τελειώνει εδώ. Η Αμερική, με το Δ.Ν.Τ., θέλει να παρεμποδίσει την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ισχύος, πολλώ δεν μάλλον με κηδεμόνα τη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία έδειξε τελευταία ότι έχει φιλοδοξίες να μπει και στο ενεργειακό της Μεσογείου και γενικότερα στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που δυσαρέστησε τις ΗΠΑ. Η Γερμανία, επομένως, δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις χερσαίες επενδύσεις στην Ελλάδα, που ίσως είχαν αποδεχτεί ή συμφωνήσει οι ΗΠΑ. Δεν θέλει να μείνει η ΑΟΖ στην απόλυτη επιρροή των Αμερικανών. Η Μερκελ έχει σαφώς εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να γίνει παράγοντας στο χώρο της ενέργειας.»

- Μα πως θα το κατορθώσει όταν η ίδια δεν έχει ανοίγματα στη θάλασσα, στη Μεσόγειο τουλάχιστον;

«Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό κάνει τη σκέψη, μετά τον αγωγό από τη Ρωσία να πάρει και κάποιο οικόπεδο της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό, βέβαια, όπως είπα, δεν αρέσει καθόλου στους Αμερικανούς. Για τους λόγους αυτούς διαβλέπω αναζήτηση από τους Αμερικανούς άλλης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Ο Σαμαράς σήμερα είναι κολλημένος στη Γερμανία –επιπλέον δε είναι η Νέα Δημοκρατία και στο δρόμο της πολιτικής φθοράς. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τα γνωστά προβλήματα διάλυσης αυτή τη στιγμή. Ίσως όλα αυτά εξηγούν, λογικά, τις φημολογούμενες επαφές με Τσίπρα, καθώς και την εμφανή συντηρικοποίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εξέλιξη πρέπει να παρακολουθηθεί με προσοχή.

- Μα τα πρώτα σχόλια είναι ότι οι εταίροι μας μάς…διέσωσαν.

« Καλά, αυτό είναι η επιφάνεια του ψεύδους. Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο και επαχθέστατο. Όπως έχει αποκαλυφθεί σήμερα (βλ. πρόσφατο βιβλίο Παν. Ρουμελιώτη, Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ. Πως και γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο), το ΔΝΤ είχε επισημάνει στον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν πρέπει να προχωρήσει στο δανεισμό που έκανε το Μάη του 2010. Παρ’ όλα αυτά προχώρησε στον επαχθή αυτό δανεισμό και υποδούλωσε τη χώρα. Αλλά και σήμερα είδαμε πόσο επέμεινε η Κα Λαγκάρντ στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στο βαθύ «κούρεμά», με παρόντα τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντί να το εκμεταλλευθεί κατάλληλα το αντιμετώπισε ως ξένο ζήτημα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ! Πρωτοφανής αδιαφορία των συμφερόντων της χώρας, χάριν της Γερμανίας. «

- Δηλαδή μας έχουν υποδουλώσει;

«Βεβαίως! 100%. Είμαστε χώρα υπό κατοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία.»

- Πέρυσι, στη συνέντευξη που μας είχατε δώσει, μας είπατε ότι η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη υποτέλεια από προτεκτοράτο, γιατί, τουλάχιστον, θα ήταν τα σύνορά μας υπό προστασία.

« Ακριβώς! Μακάρι νάμασταν προτεκτοράτο. Διότι δεν θα είχαμε μεν εθνική κυριαρχία – γιατί τα προτεκτοράτα δεν ήταν ποτέ κυρίαρχα κράτη- αλλά τουλάχιστον είχαν προστασία. Εμείς δεν έχουμε καμιά προστασία απέναντι σε ξένες δυνάμεις που μας επιβουλεύονται. Στο προτεκτοράτο, για παράδειγμα, δεν μπορούσε να επιτεθεί ποτέ μια ξένη δύναμη. Για εμάς δεν υπάρχει εγγύηση των συνόρων.»

- Συνεπώς σήμερα είμαστε ακόμα χειρότερα.

« Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Είμαστε κάτω από ένα καθεστώς που δεν υπήρχε παλιά για τα «δανειζόμενα κράτη». Μαζί με το δάνειο, μας δέσμευσαν ολοκληρωτικά όχι μόνο τη δημοσιονομική μας πολιτική, αλλά και ολόκληρη την οικονομική πολιτική, αφού μας δέσμευσαν και με τα δύο «Μνημόνια» το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή όλα τα οικονομικά δικαιώματα του κράτους. Αλλά χρειάζεται κυβέρνηση για να τα προβάλει αυτά στους δανειστές.»
( Ολόκληρη η συνέντευξη στο CRASH που κυκλοφορεί)
 
        
 
©2004-2019 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::