Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Ναι, σχεδιάζεται «αναβάθμιση» των κτιρίων αλλά μη βιάζεστε

Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω, δεν μπορώ ούτε να τα προσυπογράψω γιατί δεν έχω την «από μέσα» και έγκυρη πληροφόρηση αλλά ούτε και να τα απορρίψω γιατί μερικά απ΄ αυτά τα ακούω να διαχέονται ως φήμες εδώ και μήνες ολόκληρους. Άλλες φορές από σοβαρές πηγές και άλλες φορές από όχι και τόσο σοβαρές. Μερικά απ΄ αυτά δημοσιεύθηκαν με αναρτήσεις στο διαδίκτυο – η τελευταία είναι από το http://arouraios.gr στις 29 Απριλίου- ή «υπονοήθηκαν» σε άλλες αναρτήσεις, άλλων ιστολογίων τα οποία αναζητούν και επιδιώκουν τις «ακραίες αναρτήσεις» χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται πάντα αλλά ούτε και να διαψεύδονται.

Γι αυτό όμως είμαστε εδώ, τουλάχιστον κάποιοι παλαιοί και έμπειροι δημοσιογράφοι που δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε και από κανέναν αφού ότι κακό ήταν να πάθουμε, φρόντισαν οι «μάγκες» να το πάθουμε εγκαίρως. Είμαστε εδώ για να υποσημειώσουμε, να εξακριβώσουμε, να πληροφορήσουμε, να καθησυχάσουμε, να εξηγήσουμε, χωρίς να περιμένουμε έγκριση από «αφεντικά» προερχόμενα από επιχειρηματικούς ή κυβερνητικούς «κύκλους».

Προσέξτε λοιπόν: Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε για « νέα βόμβα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ευρώπη» που βάζουν κάποιες «σχεδιαζόμενες οδηγίες» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που συζητούνται στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι γεγονός. Τέτοιες σκέψεις, τέτοιες λύσεις συζητιούνται εδώ και καιρό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ότι η εφαρμογή τους θα είναι κακό πράγμα, ούτε ότι οι δαπάνες «προσαρμογής» σ΄ αυτές τις οδηγίες θα βαρύνουν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που πρέπει να «αναβαθμιστούν». Και αυτό σημαίνει ότι όσο κι αν αποφασιστούν διάφορες αναβαθμίσεις – μερικές απαραίτητες, ιδίως για παλαιές ή εντελώς πρόχειρες κατασκευές – αυτές οι περίφημες «Βρυξέλλες» είναι στην ουσία μερικές ομάδες εμπειρογνωμόνων που γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην Ελλάδα – τουλάχιστον- στην Πορτογαλία και σε μεγάλα τμήματα της Ιταλίας, η ιδιοκτησία ακινήτων έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί «πλούτο» και ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα για να υλοποιήσουν ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ εργασίες αναβάθμισης που κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν. Έστω με σωστά κριτήρια.

Διάβασα λοιπόν στην «Ημερησία», ότι το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο θα « ανοίξουν» κάποια θέματα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν απανωτά χαράτσια για σειρά εργασιών που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά. Πρόκειται για ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης των παλαιών κυρίως κτιρίων με τους ιδιοκτήτες, όμως, να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Με το προκάλυμμα των καλύτερων συνθηκών διαμονής και εργασίας στα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία των ενοίκων, τα «λόμπι των επαγγελματιών» που κάνουν τις προτάσεις, δεν καταθέτουν προγράμματα χρηματοδότησης και κίνητρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χαράτσια θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες από την τσέπη τους.

Μόνοι τους; ΟΛΟ το ποσό; Πολύ αμφιβάλλω αφού –στην Ελλάδα τουλάχιστον- ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Μερικές από τις προτάσεις που λέγεται ότι προωθούνται:

1. Οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό 5-10 χιλιάδων ευρώ. Αυτό είναι πολύ πιθανό. Αλλά αυτή και μόνη η δαπάνη δεν αποτελεί τόσο μεγάλο βάρος ώστε να βάλουμε τα κλάματα. Πολύ περισσότερο που οι παλιοί ανελκυστήρες είναι …σκοτώστρες και πρέπει έτσι κι αλλιώς να αντικατασταθούν.

2. Πρόταση για αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτίρια. Δηλαδή να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί. Ποιον θα επιβαρύνει το κόστος; Φαντάζομαι σε σχέση με κάποιο «συντελεστή παλαιότητας και επικινδυνότητας» του κτιρίου . Και δεν φαντάζομαι ότι θα είναι υποχρεωτικά να γίνει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

3. Πρόταση για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες, με υποχρεωτικό έλεγχο για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, τα συστήματα ανακύκλωσης , τα ειδικά φίλτρα κ.λπ. Αυτό ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Αλλά μόνο αν εκχωρηθεί η «διαχείριση των υδάτινων πόρων» σε ιδιώτες. Θα εκχωρηθεί;

4. Συζητείται σειρά εργασιών όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτίρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, κουφωμάτων κλπ. Μέτρο που αφορά το ΜΕΛΛΟΝ.

5. Το χειρότερο, πιο δαπανηρό και πιο «μπελαλίδικο» αλλά ίσως απαραίτητο: το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτίρια και την αντικατάστασή τους . Πάλι – φαντάζομαι με «συντελεστή παλαιότητας» και αναλογική επιδότηση.

6. Η σκέψη για την αναβάθμιση προσβασιμότητας των αναπήρων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια είναι κάτι ευκτέο με την κατασκευή ραμπών, υποστηρίξεων, ηλεκτρονικών συστημάτων για τη διευκόλυνση των αναπήρων. Ωστόσο αυτό θα αφορά κατά κύριο λόγο όλα τα κτίριο όπου στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες και σίγουρα όχι τα κτίρια κατοικιών όπου δεν ζουν ανάπηροι.

7. Το τελευταίο είναι – τουλάχιστον για την Αθήνα όπου υπάρχει αυτή η φρικτή πραγματικότητα της «ταράτσας με τις κεραίες»- Αλλά θα είναι συγχρηματοδότηση της μετατροπής των ταρατσών σε μίνι «πράσινες οάσεις».

Περιμένουμε. Και εξετάζουμε.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::