Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Αν «κάποιος» θέλει, ας μας πει τι ακριβώς συμβαίνει με τον «Αστέρα»

Η «Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης» είναι μια κίνηση ενεργών πολιτών, που μετεξελίχθηκε σε πολιτικό φορέα, για να μπορέσει να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών και στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής. O Ιχνηλάτης της Ομάδας (http://ixnilatis.org/), ξεκίνησε προσπάθειες για να σωθεί "το κόσμημα της Μεσογείου" και γράφει : Η ευρύτερη περιοχή της Περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης, για την έκταση της οποίας ( 400 στρέμματα), η Ομάδα ενημερώνει ότι « Η προκαταρκτική εξέταση απέδειξε ότι η όλη έκταση, 400 και πλέον στρεμμάτων, είναι Δημόσιο Δάσος».

Επειδή ανήκω κι εγώ στην ευρύτερη ομάδα που νοιάζεται και αγαπά την περιοχή , δεν ξέρω πια τι να υποθέσω. Αν μιλάμε για «Δημόσιο Δάσος», δεν υπάρχει θέμα πώλησης, αλλαγής χρήσεως γης, ή οποιασδήποτε «αξιοποίησης» . Και μιλάμε για την Ελληνική Ριβιέρα, του πιο ακριβού, δηλαδή, παραθαλάσσιου “φιλέτου” της Μεσογείου: του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Δυο-τρία στοιχεία: Την Τρίτη, 11/2/ 14, μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, ανακηρύχθηκε « προτιμώμενος επενδυτής» για την πώληση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» , η εταιρεία Jermyn Street κλπ., μετά και την παροχή έγγραφης συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η εταιρεία γνωστοποίησε λεπτομέρειες για την επένδυση που θα πραγματοποιήσει εκεί, όπως και ότι μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Abu Dhabi και του Kuwait, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι « Η επένδυση στον Αστέρα, θα στηριχτεί αποκλειστικά στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, θα σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει τις βασικές αρχές της ήπιας ανάπτυξης. Η επένδυση στοχεύει στην αναβάθμιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά» σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων. Το έργο,περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας,. Θα υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία του χώρου και του περιβάλλοντος και στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών του συγκροτήματος, αναδεικνύοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά της περιοχής.»

Στις 19 Σεπτεμβρίου , η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι « Υπεγράφη η σύμβαση αγοραπωλησίας του Αστέρα Βουλιαγμένης». Και όπως διάβασα σε διάφορα ΜΜΕ : «Σε έναν διαγωνισμό... πρόκληση απ' ότι φαίνεται πουλήθηκε ο Αστέρας σε πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική του αξία. Παραπλήσια ακίνητα στο «Μεγάλο Καβούρι» σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Αστέρα, τα οποία είχε στην κατοχή της η εκκλησία πουλήθηκαν σε πολλαπλάσια τιμή».

Άρθρα στο Bloomberg και την Huffington Post ,ανέφεραν ότι « η Ελλάδα πουλάει περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια, θέρετρα, δρόμους κ.α. για να αποπληρώσει το χρέος της.

Ρεπορτάζ εφημερίδων ανέφεραν ότι δεδομένου ότι η μέση αντικειμενική αξία παρόμοιων εκτάσεων που πουλήθηκαν , βρισκόταν περίπου στα 2.620.000 ευρώ το στρέμμα και με τα οικόπεδα να είναι εντελώς αναξιοποίητα και μακριά από τη θάλασσα, τα 303 στρέμματα του Αστέρα με το ξενοδοχείο, τα μπανγκαλόους, το λιμάνι και όλους τους υπόλοιπους χώρους, θα έρεπε να έχουν κοστολογηθεί και να πουληθούν, σε τιμή άνω του 1,5 δις ευρώ. Άρα με το όριο των 380 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η Εθνική τράπεζα, η τελική τιμή πώλησης των 400 εκατ. ευρώ, προσδιορίζει την τιμή ανά στρέμμα σε 1.255.000 ευρώ, με λίγα λόγια πολύ πιο χαμηλά από την τιμή που πουλήθηκαν τα οικόπεδα της εκκλησίας, που εν συνεχεία μεταπωλήθηκαν σε ξένη εταιρεία στην τιμή των 4.000.000 ευρώ το στρέμμα.

Αλλά το κυριότερο ερώτημα ήταν – και είναι-: Όλα αυτά σε «Δημόσιο Δάσος»;

Όπως διάβασα σε δημοσίευμα του http://ixnilatis.org , « Η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης ( ΟΚΕ) έχει καταθέσει δύο Μηνυτήριες Αναφορές, γι' αυτό το θέμα, μια προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα και μια προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με κοινοποίηση προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών. Από τις δύο αυτές Μηνυτήριες Αναφορές, όμως, μόνο η δεύτερη προχώρησε αυτή προς τον Εισαγγελέα Πλημμελ/κών, την οποία είχε χρεωθεί ο Εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης. Η πρώτη Μηνυτήρια Αναφορά, που είχε χρεωθεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, έχει παραμείνει στα χέρια του, ανενεργή, καθόσον, όπως μας ενημέρωσε και προφορικά, κατόπιν επίσκεψής μας, δεν επελήφθη του θέματος, γιατί θεωρεί σαν προϋπόθεση, για την παρέμβασή του, την ύπαρξη απόφασης του Σ.τ.Ε., που να αποφαίνεται ότι η έκταση είναι δασική, κάτι το οποίο είναι και ο βασικός μας ισχυρισμός.

Ο πρώην Γενικός Δ/ντής Δασών Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, έχει καταθέσει και ενόρκως, στη Δικογραφία ότι: "Η χερσόνησος του Μικρού Καβουρίου, ενδεικτικού εμβαδού 380-440 στρεμμάτων, όπου και οι Τουριστικές εγκαταστάσεις του Αστέρα, ήταν από της απελευθερώσεως από τον Τουρκικό ζυγό και ιδρύσεως του Νεοελληνικού Κράτους, δασοσκεπής με χαλέπιο πεύκη και κατάφυτος με δασική βλάστηση, χαρακτήρας που, ως επί το πλείστον, διατηρείται μέχρι σήμερα, όπου δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης. Με τον χαρακτήρα του Δάσους αποτυπώθηκε και κατά το 1885 περίπου από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, σε σχετική χαρτογράφηση, που διενήργησε για λογαριασμό του, ο Αρχαιολόγος και με τον ίδιο χαρακτήρα εμφανίζεται η περιοχή, σε αεροφωτογραφήσεις, ετών λήψης 1938 και 1945, χωρίς μάλιστα ανθρωπογενείς επεμβάσεις. «

Λοιπόν; Τι συμβαίνει ρε παιδιά; Μήπως να μάθουμε κι εμείς;

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::