Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Κυκλοφορία στην Αθήνα : Ο… πόλεμος του Βιετνάμ

Το καλοκαίρι του 2006, στη Βουλή, μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο βουλευτή και περίφημο δημοσιογράφο Άρη Σταθάκη, μελετούσαμε τον «υπό διαμόρφωση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας». Διαπιστώναμε απίστευτη έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, στο οποίο είχαμε αφιερώσει χρόνια από την επαγγελματική μας ζωή.Το Σεπτέμβρη του 2006 , υπέβαλα κοινοβουλευτική ερώτηση στο Υπουργείο Μεταφορών για το νέο Κ.Ο.Κ. Ρωτούσα αυτονόητα πράγματα που τα είχαμε μελετήσει, καταγράψει, μέχρι και φωτογραφίσει.

«Ποιες άλλες περιπτώσεις παραβάσεων σας απασχόλησαν πλην όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα από τον Ιούνιο ( παραβιάσεις stop, ζώνη ασφαλείας, παράνομη στάθμευση, είσοδος στις λεωφορειολωρίδες, ράμπες ΑΜΕΑ) ; Η είσοδος δίκυκλων στους πεζόδρομους , σας απασχόλησε; Τα τρία άτομα πάνω στα μηχανάκια ; Η επικίνδυνη οδήγηση με ζιγκ ζαγκ σε πολυσύχναστους δρόμους ; Οι «κόντρες» ; Η απότομη αλλαγή λωρίδας χωρίς ειδοποίηση; Η ανεξέλεγκτη «στάση για ψώνια»;

Και κατέληγα: «Ποία η χρεία αναθεώρησης του Κ.Ο.Κ. εάν δεν εξεταστεί η σκοπιμότητα και η ανάγκη αντιμετώπισης όλων των «παραβάσεων» και του βαθμού σημαντικότητάς τους; Αναλύθηκε η έννοια της σοβαρότητας μιας παράβασης που προκαλεί βλάβη και σε τρίτους; Αντιμετωπίζεται η πρόληψη; Υπάρχει δυνατότητα αστυνόμευσης και ελέγχου;»

Η απάντηση του Υπουργείου ήταν γενικόλογη, υπηρεσιακή και γεμάτη ευχολόγια. Από το 2006, ούτε ξέρω πόσες φορές άλλαξαν αποφάσεις, άρθρα, περιπτώσεις, ποινές, ο κώδικας ο ίδιος. Ξέρω όμως ότι τα πράγματα έχουν γίνει τρισχειρότερα. Οι αδιάφοροι, παραβατικοί και «γραψαρχ….» παραμένουν ανεξέλεγκτοι. Το μόνο που ενδιαφέρει τις «Αρχές» είναι να εισπράξουν από παράνομη στάθμευση. Η τήρηση του όποιου Κώδικα Κυκλοφορίας ισχύει, επαφίεται στον πατριωτισμό των… Ελλήνων και των μη Ελλήνων. Δικαίωμα κυκλοφορίας έχουν μόνο αυτοί που το παίρνουν… μόνοι τους. Οι πεζοί δεν έχουν δικαιώματα. Οι ανάπηροι … καταργήθηκαν. Οι μανάδες δεν επιτρέπεται να βγουν στο δρόμο με το καρότσι του μωρού. Οι «κανονικοί» οδηγοί καταδιώκονται και κατατρομοκρατούνται. Οι πεζόδρομοι έγιναν «παράνομα» πάρκινγκ και ευκαιρία για να «κόψουμε δρόμο». Οι δρόμοι και οι διασταυρώσεις κλείνουν με το «έτσι θέλω» του οποιουδήποτε. Από το φορτηγό με τα μπάζα μέχρι την …ασφάλεια του πρωθυπουργού.

Έκανα δυο ώρες «έρευνα» σήμερα το πρωί στην Πατησίων, Αγίου Μελετίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αχαρνών, μέχρι την Ηρακλείου και τη Δεκελείας. Διαπίστωσα ΕΓΩ, με τα ματάκια μου, πάνω από 150 επικίνδυνες και αντικοινωνικές παραβάσεις. Τι να κάνω ΕΓΩ; Σπίρτζης και Σταθόπουλος λέγονται οι υπεύθυνοι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::