Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Και τώρα πάτε για «επιλεκτική ενημέρωση»;

Άρθρο στο Crasholine.gr

Ανήκα – και ανήκω- στην κατηγορία των δημοσιογράφων / πολιτών που πιστεύουν ακράδαντα ότι οι πολιτικοί και τα στελέχη πρέπει να μιλάνε στα ΜΜΕ όταν έχουν κάτι σημαντικό να πουν, όταν έχουν στοιχεία και επίσημες θέσεις, όταν πρέπει να διευκρινίσουν κάτι που είπαν ή δεν είπαν ή πώς το είπαν, όταν με κάποιο τρόπο, πρέπει να πάρουν θέση κι όταν πρέπει να …ρυθμίσουν κάποιες καταστάσεις. Όχι να μιλάνε ακατάπαυστα, στους πάντες και για τα πάντα. Όχι μόνο γιατί φθείρονται οι ίδιοι αλλά γιατί κινδυνεύουν να …διολισθήσουν σε υπερβολές, ανακρίβειες και λανθασμένες συμπεριφορές, ιδίως όταν οι συνομιλητές τους είναι …πιεστικοί και οι ίδιοι, άπειροι , ελλιπώς ενημερωμένοι και –κυρίως- χωρίς εξουσιοδότηση. Αν κάποιοι θέλουν να «παίξουν» το δικό τους χαρτί ,θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έξυπνος, μορφωμένος επιστήμονας με κρίσιμο πόστο στη νέα κυβέρνηση και σε άμεση συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ξεπέρασε τα όρια. Έφτασε στην αρνητική υπερβολή δημιουργώντας «καταστάσεις», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αρκετοί συνάδελφοί του στην κυβέρνηση τον μιμήθηκαν. Γνωστά τα αποτελέσματα: Διγλωσσία, λάθη, υπερκαλύψεις, βιασύνη, ολισθήματα. Κάποια στιγμή, ο Τσίπρας αποφάσισε ορθώς να τους «μαζέψει» λίγο, ακόμα και τον Βαρουφάκη παρά το ότι ήταν ένα γερό χαρτί της κυβέρνησης και δέχτηκε –ίσως να του άρεσε κι όλας- να παίξει το σάκο του μποξ και να μιλήσει από τα «Νέα της Γαρδένιας», μέχρι την τηλεόραση του…Νεπάλ προβάλλοντας κατά κόρον και τις ιδιορρυθμίες του, τις στυλιστικές του επιλογές και το οικογενειακό του lifestyle.

Και μετά, άκρα του τάφου σιωπή. Με συστάσεις αρχικά για αποφυγή της υπερπροβολής και στη συνέχεια με απαγορεύσεις – ακόμα και του ίδιου του Βαρουφάκη στους συνεργάτες του- κάτι που είχε ως συνέπεια έλλειμμα ενημέρωσης, έλλειψη διευκρινίσεων από απρόθυμους και «τρομαγμένους» υπουργούς, υφυπουργούς και εξειδικευμένα στελέχη, έλλειψη πληροφόρησης, έλλειψη διαλόγου.

Η κυβέρνηση πέφτει σε μέγα σφάλμα: επειδή κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν και να εξηγηθούν, ακολουθεί ένα δεδομένα αποτυχημένο δρόμο που ονομάζεται «Επιλεκτική Ενημέρωση». Εσύ, εσύ κι εσύ θα μιλήσεις γι αυτό και γι αυτό σ΄ αυτόν και σ΄ αυτήν. Όμως η «δουλειά» δεν γίνεται έτσι κύριε Τσίπρα μου και κύριε Βαρουφάκη μου. Αν δεν εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου, τους απομακρύνεις. Αν δεν μπορείς να συντονίσεις τα πράγματα, προσλαμβάνεις κάποιον που μπορεί.

Η υπερβολή κάνει κακό . Απ΄όλες τις πλευρές.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::