Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Χουλιάρας: « Τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί»

Όταν έχουμε σεισμό , είτε στην Ελλάδα, είτε κοντά στο «Ελλαδικό Τόξο», εγώ μιλάω με το Μάκη Χουλιάρα. Τον σεισμολόγο , εντεταλμένο ερευνητή του Αστεροσκοπείου Αθηνών που τις περισσότερες φορές τον «πιάνω» σε ώρα πυρετώδους εργασίας και σχεδόν μου …κλείνει το τηλέφωνο αλλά ο οποίος μόλις «ξελασκάρει», με παίρνει αμέσως και με απλά ελληνικά μου εξηγεί.Ήταν λοιπόν πράγματι θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι της κεντρικής Ελλάδας και –κυρίως- της Αττικής από τα 5,3 του σημερινού σεισμού μετά τις 4 το πρωί, 77 χλμ βόρεια της Αθήνας, ιδίως όταν σεισμολόγοι ανέφεραν ότι η περιοχή είχε δώσει σεισμικές ενδείξεις τις προηγούμενες εβδομάδες και ότι αναμένουν σύντομα εκτόνωση με έναν λίγο μικρότερο σεισμό η σεισμική δραστηριότητα.

Ο Χουλιάρας προφανώς δεν είχε κοιμηθεί στο σπίτι του. Την «είχε βγάλει» δίπλα στο σεισμογράφο, μπροστά στις οθόνες, πάνω απ΄τα «χαρτιά» του. Όπως πάντα κάνει. Και μου είπε δυο κουβέντες: « Μα το περιμέναμε. Δεν ήταν δα και έκπληξη. Η περιοχή της κεντρικής Ελλάδας είχε δώσει τα σημάδια της».Βέβαια μετά την εμπειρία από τα 7,8 του Τόκιο που μου είχε ιδιαίτερα παραστατικά μεταφέρει η κόρη μου την περασμένη εβδομάδα αλλά και τα όσα είχα δει και διαβάσει, τα 5,3 του Βόρειου Ευβοικού μου φάνηκαν ως το …απόλυτο τίποτα. Αλλά στη σεισμολογία, τίποτε δεν είναι χωρίς σημασία και όσοι επιπόλαια χαρακτήρισαν το σημερινό σεισμό ως «σαχλαμάρες» κάνουν λάθος.

Τι λέει ο σοβαρός σεισμολόγος Χουλιάρας; « Η ομάδα ΒAN είχε δώσει στον ΟΑΣΠ προ ημερών στοιχεία για σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ. “Εχουμε καταγράψει πάνω από 20 δονήσεις των 2 και 3 Ρίχτερ τις προηγούμενες ώρες, όμως, δεν θεωρώ ότι είναι αρκετοί για να εκτονωθεί η δραστηριότητα στην περιοχή».

Και το σημαντικότερο που λέει επί χρόνια ο Χουλιάρας: « Υπάρχει ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η αντισεισμική πρόληψη στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μάντεις για να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ο σεισμός. Αυτό που λέμε χρόνια είναι ότι «τα κτίρια σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί». Είναι ίσως μια ευκαιρία για τους πολίτες να ελέγξουν τα κτίρια τους, να δουν τα υλικά και την κατασκευή τους. Ζούμε σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα και οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτό». Και εξέφρασε την ανησυχία του για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::