Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τι κάνει… νιάου νιάου στα κεραμίδια; Έλα ντε.

                        Ανάλυση στο Crashonline

Όσο κι αν δεν χρειάζεται να …μυρίσω τα δάχτυλά μου, ομολογώ ότι δεν έχω τα στοιχεία για να είμαι βέβαιος τι ακριβώς ρόλο έπαιξε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα , τα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να ιδρυθεί η ΕΛΣΤΑΤ (Ανεξάρτητης Ελληνική Στατιστική Αρχή) στις 29 Ιουνίου 2010 με εκείνον πρόεδρο. Και μετά την ίδρυση της ΕΛΣΤΑΤ, πως ακριβώς μας προέκυψαν τα Greek Statistics . Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι τότε μεν ακολούθησε η καταστροφή, δέκα χρόνια νωρίτερα δε, μπήκαμε με …διάφορους τρόπους στο ευρώ, ενδεχομένως για να ακολουθήσει η μετά δεκαετία καταστροφή. Αλλά όρκο δεν παίρνω. Άλλωστε ούτε τα δικαστήρια, ούτε οι Ειδικές ή Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής , ούτε οι όποιου είδους Επιτροπές έβγαλαν ποτέ περισσότερους ένοχους παρά αθώους. Μιλώντας πάντως , το Μάρτιο του 2012, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις καταγγελίες τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ο κ. Γεωργίου είχε στην ουσία περίπου «παραδεχτεί» αυτό που είχαν επισημάνει και γράψει αξιόλογοι αναλυτές: Ότι η αποκάλυψη και η καταγραφή του κρυφού swap με το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη έκρυψε χρέος το 2000 ώστε να βάλει την Ελλάδα με πήλινα πόδια στην ευρωζώνη επιβάρυνε το δημόσιο χρέος του 2009 και των προηγούμενων ετών από το 2006 κατά 5,3 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά.

Ειδικά για το 2009 συνέβαλε στην αυξητική αναθεώρηση του χρέους κατά 2,26 % του ΑΕΠ. «Το swap της Goldman Sachs το 2001 θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Αρχικά η επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το swap επαναδιαπραγματεύθηκε μετά, άλλαξε χέρια και αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι ώστε το 2008 - 2009 η αξία αυτού του swap να είναι 5,3 με 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τι έγινε μ εκείνη την εξεταστική; Θυμάται κανείς; Και ξέρει κανείς, ( παρακολουθεί δηλαδή κανείς με προσοχή αυτή, τη σημερινή Εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια) γιατί ο κ. Γεωργίου, ενώ αναμενόταν να ως μάρτυρας, με επιστολή του ενημέρωσε τη Βουλή, πώς έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ;

Περαστικά του τού ανθρώπου. Αλλά όπως διαβάζω σε ανακοίνωση του Ενιαίου Παλλαικού Μετώπου του Δημήτρη Καζάκη, σε επιστολές και καταγγελίες εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και σε δημοσιεύματα ( Όχι πολλά αφού συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, τα δημοσιεύματα είναι περιέργως λίγα) την ίδια στιγμή –και παρά την κατάσταση της υγείας του– βρήκε τη… «δύναμη» για να υπογράψει μια ακόμα παραπομπή υπαλλήλου στο πειθαρχικό. Πρόκειται για τη Διευθύντρια Κοινωνικών Στατιστικών που διερευνούσε με σχολαστικότητα «τεράστια λάθη τα οποία έχουν γίνει στο σύστημα καταγραφής των δαπανών υγείας και αφορούν παρελθόντα έτη», σύμφωνα με σχετική καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ειδικά το Ε.ΠΑ.Μ. καταγγέλλει « εντελώς απαράδεκτη και ανάλγητη συμπεριφορά του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε βάρος εργαζομένων» και υπογραμμίζει ότι « Ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ως ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος το 2009 που οδήγησε τη χώρα στο καθεστώς των μνημονίων, έπρεπε ήδη να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του. Κάτι για το οποίο, φέρει ακέραια την ευθύνη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ που τον κατακεραύνωνε προεκλογικά»!

Όσο για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων της ΕΛ. ΣΤΑΤ, αφού του εύχεται «περαστικά», επισημαίνει ότι « η -κατά πληροφορίες- κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, δεν τον εμπόδισε διόλου να υπογράψει νέα παραπομπή σε Πειθαρχικό με ημερομηνία 15.6.1015, με αποδέκτη τη Διευθύντρια Κοινωνικών Στατιστικών κ. Ανδρομάχη Πιπεράκη με το παράπτωμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς». Και αναφέρει ότι « ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν πτοείται ούτε από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, προκειμένου να συνεχίσει την άτεγκτη, ανελέητη, απάνθρωπη και ανάλγητη άσκηση διοίκησης εις βάρος των εργαζομένων.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::