Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στην ιστορία για σημάδια ευφυούς ζωής πέρα από τη Γη.

Ο Πάλλαμπ Γκος (Pallab Ghosh) , ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του BBC News, γεννημένος στην Ινδία το 1962, πήγε στην Αγγλία οικογενειακώς πριν κλείσει ένα χρόνο ζωής, μεγάλωσε εκεί, σπούδασε Φυσική στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου (Imperial College, London) έγινε αμέσως δημοσιογράφος κάνοντας μια εκπληκτική καριέρα και πήρε γρήγορα «μεταγραφή» για το BBC μέσω του οποίου κέρδισε διεθνή βραβεία και διακρίσεις.Επειδή είναι αυτός που είναι και επειδή όσα γράφει ,καλύπτει και αναλύει φιλοξενούνται «μετά δόξης και τιμής» σ΄ ένα από τα εγκυρότερα ειδησεογραφικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το bbc.com , ο τίτλος και μόνο του τελευταίου του άρθρου αρκεί για να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι κάτι «σπουδαίο συμβαίνει εδώ». Προσέξτε: Διαβάζοντας το άρθρο, ανακαλύπτουμε ότι ο διάσημος, τετραπληγικός καθηγητής Στήβεν Χόκινγκ, ο εξυπνότερος ίσως σήμερα άνθρωπος στον κόσμο, υποστηρίζει μιαν απίστευτη «περιπέτεια» που άρχισε με στόχο, ο άνθρωπος να «ακούσει» εξωγήινους Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, μακρόπνοο ( διάρκειας 10 ετών), πανάκριβο ( κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων) πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Όμιλο «Breakthrough Initiatives».

Γράφει ο Ινδικής καταγωγής πολυβραβευμένος ερευνητής/ δημοσιογράφος :

« Μια νέα προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο διάστημα ξεκίνησε ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ. Η επιχείρηση λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη όσον αφορά την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης. Η δεκαετής προσπάθεια θα αναζητά εκπομπή σημάτων από το ένα εκατομμύριο αστέρια που βρίσκονται όσο πιο κοντά στη Γη γίνεται .

Η πρωτοβουλία των 100 εκατ. Δολαρίων ξεκίνησε από την ομάδα Breakthrough Initiatives της Royal Society του Λονδίνου. Μιλώντας κατά την έναρξη, ο καθηγητής Χόκινγκ είπε: «Κάπου στο σύμπαν, ίσως, η ευφυής ζωή μπορεί να είναι βλέπει τα φώτα μας και να γνωρίζει τι σημαίνουν. Ή μήπως τα φώτα μας περιπλανιούνται σε ένα άψυχο σύμπαν –σαν αθέατοι φάροι που ανακοινώνουν ότι εδώ, σε ένα βράχο, το Σύμπαν ανακάλυψε την ύπαρξή του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε η ώρα να δεσμευτούμε για την εύρεση της απάντησης: το αν υπάρχει ζωή πέρα από Γη. Είμαστε ζωντανοί. Είμαστε ευφυείς. Πρέπει να ξέρουμε».

Και συνεχίζει ο Πάλλαμπ Γκος : « Όσοι βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα που έχει αναληφθεί ποτέ για σημάδια ευφυούς ζωής πέρα από τη Γη. Σχεδιάζουν η έρευνα να καλύψει 10 φορές περισσότερο ουρανό από τα προηγούμενα προγράμματα και να σκανάρει πέντε φορές περισσότερο ραδιοφάσμα, 100 φορές πιο γρήγορα. Θα περιλαμβάνει την πρόσβαση σε δύο από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου, το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και το τηλεσκόπιο Parkes στη Νότια Νέα Ουαλία, στην Αυστραλία».

Οι πολλές επιστημονικές πληροφορίες, συνήθως κουράζουν εύκολα και γρεήγορα τον μη επιστήμονα αναγνώστη. Τα παραλείπω. Ωστόσο πρέπει να αναφέρω ότι μεταξύ αυτών που θα ασχοληθούν με την έρευνα είναι και ο αστρονόμος λόρδος Μάρτιν Ρις που λέει ότι : «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής είναι η πιο συναρπαστική αναζήτηση της επιστήμης του 21ου αιώνα. Σκοπεύουμε να θέσουμε την έρευνα στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα απόλυτα επιστημονικά ερωτήματα».

Ένας δισεκατομμυριούχος που ειδικεύεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ και ιδρυτής της πρωτοβουλίας, ο Γιούρι Μίλνερ, είπε : « Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε είναι δυνατόν να ακούσουμε σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης σε μια ορθή επιστημονική βάση. Η τεχνολογία μας, μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία να απαντήσουμε σε μία από τις μεγαλύτερες ερωτήσεις της ανθρωπότητας: Είμαστε μόνοι; Με την πρωτοβουλία Breakthrough Listen δεσμευόμαστε να φέρουμε την προσέγγιση της Silicon Valley στην αναζήτηση ευφυούς ζωής στο Σύμπαν. Η προσέγγισή μας στα δεδομένα θα είναι ανοικτή και θα εκμεταλλευθούμε την επίλυση προβλημάτων με τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων».

Όσο για τον εκπληκτικό Χόκινγκ, δήλωσε: « Για να κατανοήσουμε το Σύμπαν, θα πρέπει να γνωρίσουμε τα άτομα - τις δυνάμεις που τα δεσμεύουν, το περίγραμμα του χώρου και του χρόνου, τη γέννηση και το θάνατο των άστρων, το χορό των γαλαξιών, τα μυστικά των μαύρων τρυπών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτές οι ιδέες δεν μπορεί να εξηγήσουν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των αστεριών, αλλά όχι και τα φώτα που λάμπουν από τη Γη. Για να κατανοήσουμε αυτά τα φώτα, θα πρέπει να γνωρίσουμε τη ζωή και το πνεύμα».

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::