Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Δεν νομίζω ότι μια «άλλη» κυβέρνηση θα εκχωρήσει παραλίες

Ο τίτλος του crashonline σήμερα το μεσημέρι ήταν εντυπωσιακός : « Οι 110 παραλίες που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση». Ήταν όμως ελλιπής. Και δεν μας έδινε το σημαντικότερο στοιχείο, ένα στοιχείο βέβαια που δημοσιογραφικά δεν έλλειπε – τουλάχιστον ως ένδειξη - από το κείμενο. Ποιο στοιχείο; ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στην πρώτη βέβαια κι όλας παράγραφο, η αναφορά ήταν σαφής : « Εκτός αν υπάρξει διαφορετική πολιτική απόφαση». Η είδηση ανέφερε ότι « Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 110 παραλίες, ανάμεσά τους ο Σίμος στην Ελαφόνησο, η Γιάλοβα στην Πύλο και πολλές ακόμα είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ , η οποία μεταβιβάζεται στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και λογικά ξαναμπαίνουν σε τροχιά πώλησης, εκτός αν υπάρξει διαφορετική πολιτική απόφαση.»

Φυσικά η τρόικα – που τότε ακόμα υπήρχε ως «τρόικα» και δεν την είχε …διώξει , υποτίθεται, η κυβέρνηση Τσίπρα- ήδη από το 2011 είχε θέσει θέμα για παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες κάτι που είχε περάσει από τη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου Μνημονίου. Τότε δηλαδή που ο Τσίπρας ΔΕΝ ήταν πρωθυπουργός.

Επειδή όμως ουσιαστικά επρόκειτο για δημόσια παραλιακά ακίνητα που διέθεταν ακτογραμμή , ο δημόσιος διάλογος που είχε ανοίξει και ήταν ιδιαίτερα έντονος, είχε καταλήξει ότι αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε – σε κάποια φάση- να γίνει θα ήταν ο τεμαχισμός κάποιων παραλιών, αυτών που η «εκχώρηση» θα έφερνε τα περισσότερα έσοδα τα οποία άλλωστε και ήταν το μόνο ζητούμενο σε μια περίοδο που οι τότε «διαπραγματευτές» προσπαθούσαν να βγάλουν …απ΄ τη μύγα ξύγκι. Ωστόσο οι πολλές – και δίκαιες - αντιδράσεις με μια σειρά από ακλόνητα επιχειρήματα, οδήγησε σε μια εκδοχή που φαινόταν ότι συγκέντρωνε την αποδοχή της τρόικας. Ότι δηλαδή θα επρόκειτο περί γνωστών και παγκόσμια «διάσημων» παραλιών από τις οποίες θα υπήρχαν κάποια ελεύθερα για τον κόσμο κομμάτια και κάποια άλλα κλειστά.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πέντε- έξη μήνες διαπραγμάτευσης από τον κ. Βαρουφάκη και τα επιτελεία του ουδέποτε συμπεριέλαβε το θέμα των «Παραλιών» οι οποίες και αποτελούσαν – και αποτελούν- απόλυτο διαπιστευτήριο για τον Ελληνικό τουρισμό διεθνώς.

Είμαι βέβαιος ότι για το θέμα της εκχώρησης Δημόσιων παραλιακών ακινήτων ΜΕ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ θα γίνει ακόμη πολλή κουβέντα. Και έτσι πρέπει να γίνει. Και στην υποθετική περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία – με τις όποιες συμπράξεις ή συνεργασίες- γίνει κυβέρνηση στα τέλη Σεπτέμβρη, θα παραδώσει άραγε 110 Ελληνικές παραλίες;

Για πολύ δύσκολο μού φαίνεται.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::