Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Πόσο καιρό θα ψάχνουμε τους «εύπορους μπαταχτσήδες»;

                              Ανάλυση στο www.dossier.gr     

Μάρδας στη Βουλή : « Στελέχη τραπεζών επιχείρησαν να παραβιάσουν τα capital controls».


Για «εύπορους μπαταξήδες με βίλες και πισίνα» που είναι δικαιούχοι… Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ μιλούσε η ειδησεογραφία από χθες και είναι ομολογουμένως όχι μόνο εντυπωσιακό αλλά και ανησυχητικό για …όλους τους άλλους που ούτε εύποροι είναι, ούτε βίλα και πισίνα διαθέτουν αλλά αγωνιούν για να «βάλουν φαγητό» στο τραπέζι της οικογένειάς τους ενώ παράλληλα, προσπαθούν με νύχια και με δόντια ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Αλλά η Ελλάδα είναι πια αποδεδειγμένα μια χώρα με τουλάχιστον δυο πρόσωπα. Και αυτοί που ανήκουν στη «δεύτερη κατηγορία», μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχιακοί αλλά και μικροκαταστηματάρχες – ακόμα και άνεργοι- είναι αυτοί που σηκώνουν όλα τα βάρη.

Σύμφωνα με την είδηση που πρωτοδημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» , η ηλεκτρονική διασταύρωση που κάνει εδώ και ένα μήνα η ΔΕΗ, «βγάζει λαγούς» από τα στοιχεία των πελατών της καθώς εξετάζοντας τις οφειλές τους, προκύπτουν απίστευτα αποτελέσματα. Μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις, όπως παρατίθενται, είναι :

• Ιδιοκτήτης βίλας 500 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, χρωστά εδώ και ένα χρόνο 20.000 ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Έτσι, η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς.

• Ιδιοκτήτης βίλας στο Παλαιό Ψυχικό, γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, χρωστά στη ΔΕΗ 20.000 ευρώ για πάνω από χρόνο.

• Επιχειρηματίας, πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου με βίλα στο Βαρνάβα, ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο, έβαλε μέσα τη ΔΕΗ 34.000 ευρώ και μετακόμισε σε άλλη εταιρεία, συνεχίζοντας φυσικά να χρωστάει. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και σύμφωνα με την ΔΕΗ μόλις τους εντόπισε και τους έκοψε το ρεύμα οι περισσότεροι έτρεξαν να κάνουν διακανονισμό και να πληρώσουν.

Εντυπωσιακά επίσης είναι και τα στοιχεία για τα ξενοδοχεία αφού μόνο στη Ρόδο 50 από τα πιο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν οφειλές στην ΔΕΗ πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ.

Βλέποντας και ακούγοντας και διαβάζοντας όλα αυτά τα …τρελά, θυμόμαστε πόση αίσθηση είχαν προκαλέσει αποκαλύψεις ότι έχει γίνει παραβίαση των capital controls και ορισμένοι κατάφεραν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνται ή επιχείρησαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό. Και αυτό, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για τα ολίγα ευρώ που έδιναν οι τράπεζες.

Την αποκάλυψη έκανε τον Ιούλιο ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή, αναφέροντας ότι « στελέχη τραπεζών επιχείρησαν να παραβιάσουν τα capital controls» και ότι « για τα στελέχη αυτά ισχύουν οι διατάξεις περί διαθεσιμότητας, ενώ οι μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος προχωρούν σε ελέγχους».

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων και εταιρειών που έχουν υποπέσει σε παρατυπίες ή και σε παράνομες ενέργειες αλλά αν τελικά έγινε μεγάλης έκτασης παραβίαση στα capital controls δεν έγινε γνωστό αφού στοιχεία, δεν δόθηκαν. Πάντως ο κ. Μάρδας είχε επιβεβαιώσει στη Βουλή ότι ήδη έχουν διαπιστωθεί οι παραβάσεις από επιχειρηματίες που προσπάθησαν μέσω δύο και τριών τραπεζών να περάσουν την ίδια εντολή, αλλά και παραβάσεις από τραπεζικά στελέχη.

Και λοιπόν; Να τι δήλωσε λίγες μέρες αργότερα ο διάδοχος του κ. Βαρουφάκη, Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Έχουμε στοιχεία για τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα και θα τα ταιριάξουμε με τις φορολογικές δηλώσεις για να δούμε αν δικαιολογούνται» Η δήλωση έγινε ως απάντηση στον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προαπαιτούμενων στη Βουλή. Στην ίδια δήλωση, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμαινε ότι «θα προσπαθήσουμε να πιάσουμε τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό για να πληρώσουν την αντίστοιχη φορολογία».

Μάθατε κάτι; Γιατί αν μάθατε, να μας το πείτε. Για να το πούμε κι εμείς στους φιλότιμους και συνεπείς Έλληνες , μέλη της ομάδας του «δευτέρου προσώπου» της Ελλάδας .

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::