Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον «άλλα» πράγματα απ΄ ότι 3-4 μήνες πριν

Πίστευα ανέκαθεν, είκοσι τόσα χρόνια τώρα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν παρουσιάζουν ορθή εικόνα του εκάστοτε εκλογικού σώματος, κυρίως γιατί ο μέσος Έλληνας ή δεν απαντά σε δημοσκοπήσεις – ιδίως τηλεφωνικές- ή δεν έχει διάθεση να αποκαλύψει τις προτιμήσεις του. Και συνεπώς, το όποιο «δείγμα» δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.Δεν είχα άδικο. Τότε. Μέσα σ΄ όλα, αντί να διαμορφώνει ο ίδιος ο ψηφοφόρος τη δημοσκόπηση με τη σαφή του θέση , ήταν το αποτέλεσμα της κάθε δημοσκόπησης που διαμόρφωνε – σε υψηλά μάλιστα ποσοστά- την προτίμηση του ψηφοφόρου. Και κάποια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να χάνουν το κύρος τους γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, «εμφανίστηκαν» δημοσκοπήσεις που γίνονταν όχι από τις 2-3 μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες αλλά από …άλλους φορείς με δικές τους μεθόδους , μικρό «δείγμα» και τουλάχιστον «συζητήσιμα» αποτελέσματα, κάτι που μαρτυρούσε ότι πίσω απ΄ αυτές, κρύβονταν «συμφέροντα».

Από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι δημοσκοπήσεις κάποιων , απόλυτα ειδικών και «μεγάλων» εταιρειών που ήταν απίθανο να δεχτούν να «κάνουν ζαβολιές», άρχισαν να πλησιάζουν πολύ τα τελικά αποτελέσματα. Και η «μέτρηση» ξανακέρδισε κάποια από τη χαμένη της αξιοπιστία, τη στιγμή μάλιστα που και ο μέσος Έλληνας άρχισε να απαντά πιο πρόθυμα απ΄ ότι παλαιότερα.

Διάβασα λοιπόν τις τελευταίες 2-3 μέρες μια σειρά δημοσκοπήσεων που έδειχναν αρχικά να κλείνει η «ψαλλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να μην τα πηγαίνουν και τόσο καλά, ιδίως οι δεύτεροι.

Το βράδυ της Τετάρτης, 2 Σεπτεμβρίου, τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειχναν – πάνω-κάτω βέβαια- τις ίδιες τάσεις και τα ίδια νούμερα και όσον αφορούσε το κόμμα που οι ερωτηθέντες έκριναν ότι θα νικήσει, οι προτιμήσεις ήταν μοιρασμένες.

Δεν θέλω να κάνω κριτική στις - σαφώς αναβαθμισμένες- δημοσκοπήσεις του 2015 , δεν θεωρώ τον εαυτό μου «δημοσκόπο», προσπαθώ να «πιάνω το σφυγμό» του ψηφοφόρου μόνο ερχόμενος ο ίδιος σε επαφή μαζί του αλλά θέλω να σημειώσω ότι τα νούμερα δεν είναι το σημαντικότερο. Σημαντικότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σημαντικά, ότι τα ποσοστά που χάνει ΔΕΝ πηγαίνουν στο κόμμα Λαφαζάνη και ότι η Νέα Δημοκρατία – που οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφάνιζαν ισοπεδωμένη πριν από 3,4 και 5 μήνες- «παλεύει» σκληρά για την πρώτη θέση.

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι : Χάνει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει η Νέα Δημοκρατία ή και τα δυο;

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::