Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τελικά, διεθνοποιήθηκε το Μεταναστευτικό

Ανάλυση των βασικών θεμάτων επικαιρότητας στο ηλεκτρονικό περιοδικό  Dossier

Μέσω μίας κοινότητας στο Facebook, η οποία ονομάζεται Crossing no more, φέρεται να οργανώθηκε η μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα. Χωρίς η Ελλάδα να έχει πάψει να αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο «σκαλοπάτι» χιλιάδων προσφύγων στην προσπάθειά τους να «περάσουν» στην Ευρώπη και να κατευθυνθούν προς τα κεντρικά και βορειότερα σημεία, το «Μεταναστευτικό» πρόβλημα που ταλαιπώρησε – και ταλαιπωρεί ακόμα- την χώρα μας έχει πια σαφώς διεθνοποιηθεί.

Χώρες που αδιαφορούσαν, χώρες που δεν βοηθούσαν, χώρες που «σφύριζαν αμέριμνες» βλέποντας την Ελλάδα να «βουλιάζει» και να «ματώνει» από δεκάδες χιλιάδες προσφύγων, νοιώθουν πλέον την πίεση στα δικά τους εδάφη, στα δικά τους σύνορα.
Και οι ισχυρότερες βέβαια – όπως η Γερμανία και η «συγγενής της» Αυστρία- κλείνουν τα σύνορα και πιέζουν για μια – μεταχρονολογημένη- Ευρωπαική διάσκεψη αλλά οι ολιγότερο ισχυρές και σχεδόν εντελώς απαράσκευες και ν- ανοήτως- ανύποπτες, καταλαβαίνουν αυτό που καταλάβαιναν μήνες τώρα οι Έλληνες.
Μέσω μίας κοινότητας στο Facebook, η οποία ονομάζεται Crossing no more, φέρεται να οργανώθηκε η μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς την Αδριανούπολη, με απώτερο σκοπό την είσοδό τους στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Το συγκεκριμένο φόρουμ αριθμεί χιλιάδες μέλη και περιέχει αναρτήσεις, όπως η ακόλουθη: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες. Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ φέρεται ότι ειδοποιήθηκε και η τουρκική πλευρά. Συνοριακοί φύλακες, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών. Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον προσωπικό η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό το φόβο, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν χθες στον τουρκικό Τύπο. Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «Οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ», το οποίο ανέφερε ότι «μετά από είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D-100». Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω Iντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τούς ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αξιωματούχοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αφήνουν σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, κατηγορώντας τον, ουσιαστικά, ως υπαίτιο για τη μη επισκευή του φράκτη στο σημείο όπου είχε υποστεί φθορές λόγω βροχοπτώσεων. Καλά πληροφορημένη πηγή αποκαλύπτει στην «Κ» ότι ο τέως υπουργός ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη. Για το θέμα, μάλιστα, φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο, η διαδικασία έχει επανεκκινήσει. Μάλιστα οι εργασίες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και εντός των ημερών.
Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ήδη, τα λεωφορεία που ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής στην πόλη Πρέσεβο της νότιας Σερβίας κατευθύνονται προς την πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία. Οι τοπικές αρχές στο Σιντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια.
Σήμερα ( Τετάρτη) το πρωί έφτασαν στην πόλη Σιντ δύο λεωφορεία από το Πρέσεβο, ωστόσο οι μετανάστες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν στο κέντρο υποδοχής και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ” όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία. Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση «Χόργκος» προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.
Από την άλλη πλευρά, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ” όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία. Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.


 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::