Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Μιλάς ξένες γλώσσες; Κινδυνεύεις λιγότερο

Η ιατρική εμπειρία και η καταγραφή των σχετικών περιστατικών , αναφέρει ότι ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο , περίπου οι δυο στους δέκα ασθενείς πεθαίνει . Αρκετοί μένουν με αναπηρίες, κυρίως παράλυση άκρων, δυσχέρεια στην ομιλία αλλά και απώλεια μνήμης, μέχρι και άνοια. Και όλα αυτά, πάντα σε σχέση με τη «βαρύτητα» του επεισοδίου και –κυρίως ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου έχει πληγεί. Αυτή η παραδοχή, αμφισβητείται πλέον από την Ινδή καθηγήτρια νευρολογίας Σουβάρνα Αλαντί του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών Νιζάμ του Χαϊντεραμπάντ και τον Σκωτσέζο Τόμας Μπακ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Οι οποίοι, σε μία νέα ινδο-βρετανική επιστημονική έρευνα, υποστηρίζουν – και καταθέτουν και αποδείξεις- ότι οι άνθρωποι που είναι δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν ξανά τις φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες τους μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους μιλούν μόνο την μητρική γλώσσα τους.

Η μελέτη αυτή δεν είναι η πρώτη του είδους αλλά έρχεται να προστεθεί και σε άλλες που έχουν ισχυριστεί και έχουν δείξει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, από τη γνώση του ασθενούς περισσοτέρων γλωσσών. Μεταξύ άλλων, έχει διαπιστωθεί ότι η γνώση και η συχνή χρήση ξένων γλωσσών καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Όλα αυτά και η μελέτη των Αλαντί και Μπακ περιλαμβάνονται σε δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό), μαζί με την ανάλυση των περιπτώσεων 608 ασθενών που είχαν πάθει εγκεφαλικό. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Όπως διαπιστώθηκε, έως δύο χρόνια μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, διπλάσιο ποσοστό δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ασθενών έχει επανέλθει στη φυσιολογική τους κατάσταση σε σύγκριση με όσους μιλούσαν μόνο τη μητρική τους γλώσσα. Επίσης, τα νοητικά-γνωσιακά τεστ μετά το εγκεφαλικό έδειξαν ότι γενικότερα οι πολύγλωσσοι τα πήγαιναν καλύτερα, ενώ ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια.

Βεβαίως, ερωτηματικό παραμένει σε ποιο βαθμό τα ευρήματα έχουν καθολική ισχύ αφού στο Χαϊντεραμπάντ όπου διεξήχθη η έρευνα, μιλιούνται πολλές γλώσσες από τους περισσότερους.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::