Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η κακή μοίρα των διευθυντών του Δ.Ν.Τ.

Όταν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης συνελάμβαναν, στις 14 Μαΐου 2011, τον Ντομινίκ Στρος-Καν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και του απήγγειλαν κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρας βιασμού και ομηρίας καμαριέρας ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, πολλοί «φίλοι» του τότε γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεταξύ των οποίων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αλλά και Γάλλων πολιτικών – του Σαρκοζί προεξάρχοντος- , «έτριβαν τα χέρια τους» από χαρά και ικανοποίηση. Ο Στρος Καν φυλακίστηκε, παραιτήθηκε, η πολιτική του καριέρα καταστράφηκε, «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο και τελικά…. αθωώθηκε καθώς οι καταγγελίες της καμαριέρας αποδείχτηκαν αστήρικτες.Δεν έπαψε να φωνάζει ότι το «επεισόδιο» με την καμαριέρα ήταν στημένο. Ήταν δεν ήταν, αυτός «καταστράφηκε».

Πέντε χρόνια αργότερα, Γαλλικό δικαστήριο εξέδωσε εντολή να προσαχθεί σε δίκη η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον ρόλο της στην συμφωνία για την παραχώρηση από το κράτος αποζημίωσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, ο Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση αυτή και πρόσθεσε ότι θα συμβουλεύσει την πελάτισσά του να ασκήσει έφεση. Λίγη ώρα αργότερα, η κα Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει τη συμβουλή του δικηγόρου της.

Η κ. Λαγκάρντ ελέγχεται για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η οποία ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο προς όφελος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, στο πλαίσιο πώλησης της εταιρείας του, Adidas, το 1993-1994 στην Credit Lyonnais. Ο κ. Ταπί είχε μηνύσει την τράπεζα με την κατηγορία ότι πούλησε την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ – όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Στρος Καν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Ωστόσο, η καριέρα της Λαγκάρντ βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της και όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, με τη δημοσιότητα που θα ξαναπάρει η υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί και ο ρόλος της Γενικής Διευθύντριας του Δ.Ν.Τ. είναι βέβαιον ότι θα καταφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της.

Ίδιίως αν σκεφτεί κανείς το «παρασκήνιο» που υπάρχει, καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της Γαλλίας είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο οι δικαστικές αρχές να σταματήσουν τις έρευνες γύρω από την υπόθεση Λαγκάρντ.

Κρίμα. Κι επάνω που είχαμε αρχίσει να τη συμπαθούμε.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::