Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η διαδικασία της αποχώρησης Τσίπρα

                           crashonline - Άρθρο στις 8 Φεβρουαρίου 

Ο τίτλος ήταν: «Ηρωική έξοδος (μετά ολοκαυτώματος;) για Α.Τσίπρα και Π.Καμμένο» (http://www.efenpress.gr/). Tο διάβασα, το εκτίμησα ως κείμενο αλλά δεν συμφωνώ. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι τι θα πει «ηρωική έξοδος», ιδίως για τον πρωθυπουργό που μια απόπειρα για « Ηρωική έξοδο» ενδεχομένως και συνοδευόμενη από μια κάποια απόπειρα «ολοκαυτώματος) δεν μου φαίνεται –λογικά μιλάμε- πιθανή. Αλλά κι αν γίνει, ούτε «ηρωική» θα είναι, ούτε πραγματικό «ολοκαύτωμα» μπορούμε να αντέξουμε.

Η λογική είναι η παρακάτω : « Οι δανειστές αρνούνται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση, φέρνουν συνεχώς προσκόμματα και ανακαλύπτουν δημοσιονομικό κενό το οποίο μπορεί να κλείσει με νέα μέτρα ασφαλώς. Οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει με τους θεσμούς για να το φέρει προς ψήφιση εντείνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται τη συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για εκλογές κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν. Ενδεχομένως η κυβέρνηση να επιχειρήσει μία “ηρωική έξοδο” βλέποντας πώς δεν μπορεί να σηκώσει άλλο το βάρος των μέτρων που λαμβάνει. Πόσο μάλλον νέων μέτρων περί των 4 δισ. που αξιώνει η τρόικα για το 2016-2017. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την ημέρα που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο υποστήριξε ότι με πολλά από τα μέτρα δεν συμφωνεί.»

Και πιο κάτω: «Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά τότε στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο που ετοιμάζεται είναι μονόδρομος: “Ηρωική έξοδος” με ένα “ολοκαύτωμα”. Η χώρα θα βρεθεί και πάλι σε πολιτική δίνη, με τρίτες εθνικές εκλογές σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους.»

Αυτή όμως δεν θα είναι «ηρωική» η έξοδος για τον Τσίπρα. Ταπεινωτική ομολογία αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του θα είναι. Και ούτε μια νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να χαρακτηριστεί «ολοκαύτωμα». Εκτός αν ο συγγραφέας εννοεί ότι η ….αποβίβαση από το εν κινήσει όχημα θα συνοδεύεται και από κάποια «κίνηση». Μια κάποια «ενέργεια». Και αυτή την κίνηση ή ενέργεια είναι που φοβάμαι. Διότι αποβιβαζόμενος από το όχημα, ο Τσίπρας θα ξέρει πολύ καλά ότι τις επόμενες εκλογές , θα τις χάσει, ότι –κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα ξαναγίνει πρωθυπουργός, ενδεχομένως θα πρέπει να αποχωρήσει και από την ηγεσία του Σύριζα οπότε όλο αυτό το «εγχείρημα» της «Πρώτης και Δεύτερης Φοράς» θα έχει αποδειχτεί κακότεχνο πυροτέχνημα για το οποίο ο εγωισμός του δεν θα του επιτρέψει να δεχτεί ως μοναδική αρχειακή υπενθύμιση της πρωθυπουργίας του.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::