Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Εσείς τι λέτε; Ξέρει ή δεν ξέρει τι λέει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ;

                      Άρθρο στο crashonline, 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας θεωρείται ένας σοβαρός και αποτελεσματικός άνθρωπος , είναι παλιός και καλός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ που έχει υπηρετήσει και ως Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Ασφαλείας στη διάρκεια της πρώτης θητείας στον θώκο της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ η δήλωσή του υπέρ της στήριξης της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει πολύ μεγάλη σημασία. Άλλωστε ο αντικαγκελάριος τάχθηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση και αυτό είναι κάτι που δεν θα το έκανε αν είχε πληροφορίες ότι η γερμανική Κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις θέσεις και προθέσεις του. Χαρακτηριστική των προθέσεων του Γκάμπριελ ήταν η δήλωσή του στην εκπομπή «Maybrit Illner» του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες» διευκρινίζοντας ότι «Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων».

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε τις περισσότερες χώρες μέλη για έλλειψη αλληλεγγύης: «Από τις 28 χώρες μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες». «Είναι διαστρέβλωση να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην πραγματικότητα είναι οι 25 χώρες-μέλη της ΕΕ που το παραβιάζουν» συμπλήρωσε.

Ο αντικαγκελάριος – όπως μετέδωσε αναλύοντας τις δηλώσεις του η «Ντώιτσε Βέλλε» -εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αναφορικά με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τουλάχιστον η «συμμαχία των προθύμων» θα βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες. Όμοια θα πράξει και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, είπε ο Ζ. Γκάμπριελ και επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρά την προσφυγική κρίση επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε στέκεται εμπόδιο σε απαραίτητες επενδύσεις στην ενσωμάτωση των προσφύγων», υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ.

Αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν μια τόσο σημαντική και ισχυρή προσωπικότητας της γερμανικής πολιτικής σκηνής να μην ….ξέρει τι λέει, να μην έχει καν συνεννοηθεί με τη Μέρκελ ή να μην είναι ενημερωμένος για τις τάσεις και τις αναμενόμενες αποφάσεις της κυβέρνησής του; Ποιος ξέρει; Όλα είναι πιθανά. Ακόμα και για τον πολιτικό, ο οποίος ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::