Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Μόνο διχασμένη Δικαιοσύνη δεν χρειαζόμαστε

                 Παρέμβαση στην εφημερίδα "Ανεξαρτησία", 29-2-2016

Εδώ ΚΑΤΙ κρύβεται. «Κάποια» πράγματα δεν τα γνωρίζουμε. Υπάρχουν και ποια «μυστικά»  που αιτιολογούν τις ενέργειες;

Επειδή ομολογώ ότι με ανησύχησε έντονα η στάση του Δικηγορικού Συλλόγου – και η πρωτοβουλία για έκδοση και ανακοίνωσης μάλιστα- αναφορικά με την –ας πούμε- «διένεξη» μεταξύ της προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ παρακαλώ την κυρία Βασιλική Θάνου επειδή αντέδρασε στην υβριστική εναντίον της επίθεση του καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου κ. Τσακυράκη) δέχτηκα με ικανοποίηση την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε τάσσεται υπέρ της προέδρου στην αντιπαράθεσή της.

Θέλω να υποσημειώσω ότι ενώ το θέμα είναι τυπικά απλό και αφορά τη διαφορά άποψης μεταξύ δυο νομικών, στην ουσία είναι και περίπλοκο και ανησυχητικό αφού ξεφεύγει από τη «διένεξη» και δείχνει τους δικηγόρους να αμφισβητούν ανοιχτά την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και να στηρίζουν έναν καθηγητή, «μπαίνοντας» με …επιθετικό τρόπο στο ζήτημα της άσκησης κριτικής και της ελευθερίας της έκφρασης, αξίες οπωσδήποτε κεντρικές και βασικές σε μια δημοκρατία.

Τι μπορεί να κάνει η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Πόσο και μέχρι που μπορεί να διαφωνεί ένας καθηγητής του Δικαίου με μια ενέργεια της Προέδρου η οποία ερμηνεύοντας το ρόλο της επιχείρησε μια Διεθνή Παρέμβαση; Που μπορεί να φτάσει η κριτική και η καταλυτική – στα όρια του προσωπικού εξευτελισμού- αμφισβήτηση εκ μέρους του καθηγητού; Τι λόγο και το ρόλο μπορεί να θέλουν να παίξουν οι δικηγόροι; Και έχει δικαίωμα να καταφεύγει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να καταφεύγει στη ….Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο της όταν θίγεται η υπόστασή της και το κύρος της θέσης της; Κι αν το κάνει, τι δουλειά έχουν οι δικηγόροι να στηρίζουν αυτόν που προσπαθεί να εξευτελίσει την Πρόεδρο; Εδώ ΚΑΤΙ κρύβεται. «Κάποια» πράγματα δεν τα γνωρίζουμε. Υπάρχουν «μυστικά και ντοκουμέντα» που αιτιολογούν τις ενέργειες.

Μετά τη μήνυση για εξύβριση που υπέβαλε η κυρία Θάνου στον κύριο Τσακυράκη, το «δικηγορικό σώμα» μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασε « την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία.»

Και στη «διένεξη» που εξελίχθηκε σε «πόλεμο χαρακωμάτων» βάσει στοιχείων άγνωστων στο ευρύ κοινό , η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων υπενθυμίζει ότι από τον κ. Τσακυράκη χρησιμοποιούνται για το πρόσωπο της Προέδρου χαρακτηρισμοί «… είναι τόσο αφελής», «πολιτικάντης», οι αναφορές ότι «οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους», ότι «η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει τη χώρα και μας ευτελίζει πολιτισμικά» και ότι «μετά από αυτή την επιστολή δεν μπορεί να ανέβει η πρόεδρος στην έδρα». Έτσι λοιπόν,τα Ελληνικά δικαστήρια, πλέον, θα κρίνουν, κυριαρχικά, κατά πόσο οι ανωτέρω εκφράσεις υπερβαίνουν ή όχι τα ακραία όρια της κριτικής.

Αυτή είναι η κατάσταση. Πιο πολλές λεπτομέρειες θα σας κουράσουν. Και τι είχε ζητήσει η κ. Θάνου; Με μοναδικό σκοπό τη διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, που, επί εξαετία, δοκιμάζονται ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, εντός του πλαισίου των καθηκόντων τους, να ενσκύψουν επί του Ελληνικού προβλήματος και να συνδράμουν στην επίλυσή του. Τι «ζόρι τραβούσε» ο κ. Τσακυράκης; Και τι επιδιώκουν οι δικηγόροι; Δεν θα πρέπει να το μάθουμε;

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::