Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η θαυμαστή «απλότητα» των Τούρκων

                               Άρθρο στο crashonline - 4 Μαρτίου

Το ότι θα κατάφερναν οι «Τουρκαλάδες» - όπως …κοροιδευτικά τους αποκαλούσαμε τόσα χρόνια εμείς οι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί- - μέσα σε μια μέρα να ξεκαθαρίσουν κάτι που εμείς όχι μόνο δεν ξεκαθαρίσαμε ( ούτε μέσα στο κεφάλι μας-) επί χρόνια αλλά το αφήσαμε να εξελιχθεί σε θέμα «Μεγάλου» ενδιαφέροντος, ομολογώ ότι δεν το περίμενα.

Η Ελλάδα είχε αρχίσει και «δεχόταν» ξένους – κυρίως από το Πακιστάν, το Μπάγκλα Ντες και την Ακτή Ελεφαντοστού στην αρχή και μετά την Ινδία, το Μαρόκο, , το Λίβανο, τη Σομαλία και φυσικά πρώτους-πρώτους τους Αλβανούς. σε μεγάλους αριθμούς από το 2003-2004, οι περισσότεροι των οποίων ουδείς γνώριζε πως, πότε και από πού «έμπαιναν» στη χώρα, χωρίς χαρτιά, χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς να ξέρουν που πάνε και τι θέλουν να κάνουν αφού οι «διακινητές» τους δεν τους έλεγαν.

Τους βαφτίσαμε λοιπόν «λαθρομετανάστες», τα κόμματα της Ακροδεξιάς, μερικά της Δεξιάς αλλά και οι κάτοικοι των πληττόμενων από την «παρασιτική» παρουσία τους, υιοθέτησαν αυτό τον όρο. Και σε μέγιστο ποσοστό, ο όρος ήταν σωστός. Έρχονταν στη χώρα μας χωρίς άδεια και χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, προσπαθούσαν να «βολευτούν» όπως – όπως κι έκαναν δουλειές του ποδαριού, «διώχνοντας» στην ουσία Έλληνες εργαζόμενους γιατί έπαιρναν πολύ χαμηλά μεροκάματα μέχρι που έβρισκαν τα «μέσα» να ανοίξουν και κάποια μαγαζάκια, εδώ κι εκεί, για να επιβιώσουν και έχοντας τη στήριξη της ομοεθνούς τους παρουσίας, πολλαπλασιάζοντας την «πίεση» στους Έλληνες καταστηματάρχες. Σιγά-σιγά, τους δίναμε και άλλα ονόματα αλλά «λαθραίοι» δεν έπαψαν ποτέ τους να είναι. Μέχρι που ήρθε η μεγάλη κρίση, το κύμα της προσφυγιάς κυρίως από τη Συρία και …ο Σύριζα. Και οι χιλιάδες αυτοί ξένοι, μεταβλήθηκαν κατά την τότε υπουργό Χριστοδουλοπούλου σε φαντάσματα που «λιάζονται στην Ομόνοια», δεν ενοχλούν κανέναν και ξαφνικά…. το βραδάκι…. εξαφανίζονται και δεν ξέρουμε που πάνε.

Και οι «λαθρομετανάστες έγιναν απλοί «μετανάστες», έγιναν «πρόσφυγες», έγιναν «φυγάδες», έγιναν «επισκέπτες τράνζιτ» και στην Ελλάδα έπαψαν πια ν ακούγονται Ελληνικά. «Σκοτωθήκαμε» μεταξύ μας για το τι ήταν, ποιοί ήταν, τι ήθελαν, που πήγαιναν……

Εξελίξεις των τελευταίων ωρών: Την ώρα που ΕΕ και Τουρκία φαίνονταν κοντά σε συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα, (σύμφωνα με τους Financial Times), ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μπολζκίρ ξεκαθάριζα πως δεν θα δέχονται πίσω Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες. Οι Τούρκοι είπαν με δυο κουβέντες κάτι που εμείς δεν είπαμε ποτέ: «Θα δεχόμαστε πίσω μόνο μετανάστες -Οχι πρόσφυγες, Σύρους και Ιρακινούς». Απλό; Λύνει «κάπως» το πρόβλημα; Εμείς το κάναμε;

Ένα είναι σίγουρο: Η ξεκάθαρη στάση τους, μόνο καλό θα τους κάνει.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::