Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τραβήξτε επιτέλους μια γραμμή ανάμεσα σε αστεία και σοβαρά

                        Άρθρο στο crashonline, 9 Μαρτίου 2016

Το αν είχε ή όχι «πλάκα» η αναγόρευση του Αλέξη Τσίπρα σε επίτιμο διδάκτορα ιδιωτικού πανεπιστημίου πολιτικής οικονομίας στην Τουρκία αλλά και τα κάθε λογής ειρωνικά σχόλια για το γεγονός, ήταν αντικείμενο της σκέψης και του πολιτικού λόγου των βουλευτών της αντιπολίτευσης σήμερα, Τετάρτη στη Βουλή. Ενώ το κατά πόσον «Υπάρχουν πολλά διδακτορικά στις αλήθειες και στα ψέματα από τη πολυετή διακυβέρνηση της χωράς από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ « και το εάν «Το πανεπιστήμιο της Σμύρνης είναι θεσμός του επιμελητηρίου της πόλης και συνεπώς δεν είναι ιδιωτικό αλλά επιμελητηριακό» ήταν ο πυρήνας των απαντήσεων της συμπολίτευσης.

Προσωπικώς, το γεγονός αυτό, εκτός από το να είναι μια «διαφορετική πινελιά» στην ειδησεογραφία της ημέρας , δεν αποτελούσε τίποτε το αστείο ή το σοβαρό ώστε να ασχοληθούν τόσοι πολλοί αιρετοί εκπρόσωποι του λαού για τόση ώρα παρά μόνο για να … ξεχάσουν τον πόνο τους. Κι όμως το έκαναν. Για να «ξεχαστούν»; Για να πουν την «εξυπνάδα» τους; Απλώς και μόνο «για να μιλήσουν»; Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ταπεινά τολμώ να πω ότι όσοι ασχολήθηκαν με την αναγόρευση του κ. Τσίπρα σε επίτιμο διδάκτορα πολιτικής οικονομίας στην Τουρκία, μόνο χιουμοράκι μπορούσαν να κάνουν γιατί τέτοιες αναγορεύσεις συνηθίζονται για προέδρους ή πρωθυπουργούς, καμία ιδιαίτερη σημασία – πλην της τιμητικής- έχουν και δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς. Το αιχμηρό σχόλιο του βουλευτού του ποταμιού Γιώργου Αμυρά τουλάχιστον ήταν πετυχημένο : «Έχουν χιούμορ οι γείτονες –είπε- . Αφού αναγόρευσαν τον κ. Τσίπρα σε διδάκτορα, θα τους διδάξει πως κλείνουν οι τράπεζες και πως βουλιάζει η οικονομία».

Δεν ξέρω κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να αρνηθεί αυτή την «παραδοσιακή» βράβευση ο Έλληνας πρωθυπουργός ( ο μόνος που το επισήμανε μισο- αστεία, μισο- σοβαρά ήταν ο κ. Βρούτσης που είπε ότι « Ο πρωθυπουργός κάνει δημόσιες σχέσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Τον αναγόρευσαν σε επίτιμο διδάκτορα, αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε συμφωνία για την ελευθερία του Τύπου με τη Τουρκία;»

Και εκεί τελειώνει το «αστείο». Μόνον η εθιμοτυπία του υπουργείου Εξωτερικών και οι διπλωμάτες θα μπορούσαν να έχουν πάρει από πριν θέση και να «συμβουλεύσουν» τον πρωθυπουργό. Ουδείς άλλος. Το έκαναν, δεν το έκαναν; Ό,τι έγινε, έγινε. Δεν έχει σημασία. Άλλα έχουν σημασία. Προκύπτει εκκένωση της Ειδομένης όπως προαναγγέλλει το Spiegel; Υπάρχει μαφία διακινητών με ταρίφα €800 όπως αποκαλύπτει; «Σφράγισε» ο Βαλκανικός διάδρομος: Έκλεισαν τα σύνορα Σλοβενία και Σερβία; Ξεπέρασαν τις 13 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι;

Αυτά είναι τα σοβαρά.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::