Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Στις Ένοπλες Δυνάμεις η ΠΛΗΡΗΣ διαχείριση του προσφυγικού;

13 Μαρτίου, 2016 - Άρθρο στο crashonline

Αν και κανονικά, τίποτε πλέον δεν θα πρέπει να με εκπλήσσει, διάβασα το βραδάκι του Σαββάτου κάποιες δηλώσεις που έκανε το ίδιο πρωί ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας ότι « Στα ελληνικά νησιά θα βρίσκεται Τούρκος υπάλληλος- παρατηρητής που θα επικυρώνει τα πρωτόκολλα επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών που θα επιστρέφουν στην Τουρκία». Κάτι δεν μου «πήγε καλά». Και τόψαξα λίγο. Και βρήκα ότι « Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σειρά καταυλισμών σε απόσταση περίπου 20-25 χιλιομέτρων πίσω από τα σύνορα, από την Ειδομένη για τους πρόσφυγες».

Ψάχνοντας λοιπόν για να καταλάβω κυρίως το ΠΟΙΟΣ θα κατασκευάσει αυτούς τους καταυλισμούς, «ανακάλυψα» και Κοινή Υπουργική Απόφαση (που υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί δηλαδή) που περιγράφει διάφορα που δεν ξέραμε και που προβλέπει ότι « Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περνά εξ ολοκλήρου στις Ένοπλες Δυνάμεις» . Και πως θα γίνεται το έργο;

Μέσω του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. ( Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης) το οποίο «υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» με αποστολή την « διεύθυνση και τον συντονισμό των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Χώρα».

Δεν την έχω δει αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλά την θεωρούν δεδομένη, έτοιμη και υπογεγραμμένη σοβαρά άτομα που ασχολούνται χρόνια με τα στρατιωτικά θέματα. Επειδή λοιπόν ΕΑΝ κάτι τέτοιο ισχύει, όπου νάναι να κοινοποιηθεί –αν δεν έχει ήδη κοινοποιηθεί- αποφεύγω μια σειρά από γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και σημειώνω ότι:

1. Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ , συγκροτούνται Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.).

2. Αποστολή τους είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Και τώρα έρχονται και τα πιο…. ενδιαφέροντα: τα στελέχη των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. μπορούν να προβαίνουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, εντός του πλαισίου του νόμου και σύμφωνα με τις διαταγές της Ιεραρχίας. Προΐστανται ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες – Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στις περιοχές, όπου λειτουργούν τα ως άνω Κέντρα. Επίσης : ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με διαταγή του, καθορίζει τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει την αρμοδιότητα σύναψης των αναφερόμενων στη διάταξη αυτή συμβάσεων, ήτοι εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων, κλπ….. κλπ……. Και ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

Εκτιμάται ότι θα προκύψουν δαπάνες συνολικού ύψους, κατ’ έτος, 73.988.692 ευρώ. Δαπάνες μεταφοράς εκτιμώμενου ύψους 4.950.000 ευρώ με χρηματοδότηση τους από πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Δαπάνες διαμονής εκτιμώμενου ύψους 19.794.704 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται εν γένει οι δαπάνες κατασκευής – διαμόρφωσης ,με χρηματοδότηση τους από τις παραπάνω πιστώσεις, καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου- Δαπάνες σίτισης και τροφοδοσίας εκτιμώμενου ύψους 45.743.988 ευρώ από τις ίδιες πιστώσεις – Δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εκτιμώμενου ύψους 3.500.000 ευρώ.

Δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες. Αυτές είναι «άλλου Παπά Ευαγγέλιο». Δηλαδή; Τι ακριβώς ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ με αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση; Για σκεφτείτε το. Και μακάρι να κάνω λάθος δηλαδή.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::