Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Δεν χρειάζονται πολλά. Η αρχή έγινε. Ας προχωρήσουμε.

Θερμά συγχαρητήρια στο τηλεοπτικό ΣΚΑΙ και το Star και όποιο άλλο κανάλι  έπαιζε το  «σποτάκι»  με τον Παπαδόπουλο για τον κορωναιό που  το αναβάθμισαν προσθέτοντας και Νοηματική Γλώσσα. Συγχαρητήρια απ΄ όλους όσοι νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους με αναπηρία χωρίς να είμαστε ανάπηροι. Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες. Γιατί;  Διότι , δεν ξέρω με ποιανού πρωτοβουλία, πήραν το εξαιρετικό ενημερωτικό σποτάκι με τον υπέροχο Σπύρο Παπαδόπουλο , που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, για την Ελλάδα και τους Έλληνες απέναντι στο κορωναιό – το ωραιότερο και πιο ευαίσθητο τηλεοπτικό μήνυμα- και του πρόσθεσαν κάτι το αυτονόητο : Νοηματική γλώσσα. Απλό; Ίσως. Αλλά ΔΕΝ είχε γίνει από την αρχή. Και το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Άσε που πρέπει να προστεθούν και υπότιτλοι στο «σποτάκι».

Αλλά με την αναβάθμιση του «σποτ», οι όποιοι υπεύθυνοι  δεν άρχισαν μόνο να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες  προς τους  χιλιάδες,  πάσης φύσεως,  ανάπηρους , αλλά έδειξαν το δρόμο,  κυρίως στους υπεύθυνους  της Πολιτείας οι οποίοι έχουν μεν προσφέρει – και συνεχίζουν να προσφέρουν- τον εαυτό τους  ολόκληρο και όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα των τελευταίων εβδομάδων κόντρα στη «μάστιγα» του COVID 19 αλλά μέσα στην αγωνία τους να σταματήσουν, έστω να περιορίσουν την πανδημία, μέσα στην υπερπροσπάθεια και την φυσική κόπωση «ξέχασαν» την ιδιαιτερότητα των αναπήρων, χρονίως πασχόντων, υπερηλίκων, μοναχικών συνανθρώπων μας. Αλλά σύντομα, προσπάθησαν να διορθώσουν την παράλειψη. Η νοηματική συνοδεύει τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού και πρέπει να συνοδεύει και την καθημερινή ενημέρωση των 18.00 από τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά.

Και δεν είναι μόνον οι κωφοί που «ωφελήθηκαν» με την προσθήκη της νοηματικής γλώσσας.  Είναι και όλες οι άλλες  κατηγορίες  που περιμένουν γιατί χρειάζονται κι άλλες «αναβαθμίσεις». Κατηγορίες πολλών χιλιάδων  τυφλών, κινητικά αναπήρων, τετραπληγικών και χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους που τους φροντίζουν  και γενικώς ευπαθών ομάδων που χρειάζονται κάθε είδους βοήθεια για να κατανοήσουν  και να μπορέσουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες που ένας μη ανάπηρος, αρτιμελής , υπερήλικας  δεν μπορεί. Προστέθηκε η νοηματική. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), έστειλε επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την πρόσβαση στην ενημέρωση για τον κορονοϊό και για μεγαλύτερη μέριμνα των θεμάτων υγείας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Αντιλαμβάνομαι τον φόρτο εργασίας, το βάρος της ευθύνης, την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του και συμμερίζομαι απόλυτα  το άγχος, την αγωνία, την προσπάθειά τους να κάνουν ό,τι καλύτερο , κάτι που εν πολλοίς είναι τρομακτικά δύσκολο αλλά που μέχρι στιγμής, το αντιμετωπίζουν με επάρκεια.

Η πρωτοβουλία για την προσθήκη της νοηματικής  προχωρά  ένα βήμα μπροστά  και μπορεί να τους διευκολύνει όλους να κάνουν αυτό που πρέπει αλλά δεν έχει γίνει ακόμα. Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ τα αναφέρει όλα. Αναλυτικά. Ας τη διαβάσουν. Κι ας προσπαθήσουν να αρχίσουν να εφαρμόζουν –ένα-ένα τουλάχιστον-  αυτά που χρειάζονται οι 1.000.000 ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες για ένα καλύτερο αύριο.

Meallamatia.gr

 
        
 
©2004-2020 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::