Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Μαλβίνα. Είπε κι έγραψε πολλά. Αλλά όχι αρκετά

Για κοίτα φίλε μου που εγώ ο οποίος τα προσέχω και τα παρακολουθώ όλα αυτά, ιδίως αν πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες και –κυρίως- φίλους μου που μας «εγκαταλείπουν» πρόωρα, ότι πέρασε η 7η Ιουνίου και «ξέχασα» ότι ήταν η ημερομηνία του θανάτου της Μαλβίνας! Αυτής της συγκλονιστικής προσωπικότητας που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της, στο ραδιοφωνικό σταθμό που διηύθυνα ,στα τέλη του 1999. Τότε που είχε πρωτο-αρρωστήσει. Τι μορφή. Τι πρόσωπο. Τι προσωπικότητα. Με τα καλά της και τα κακά της.

Ποιος το πρωτοείπε ότι  «το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής»;  Η προέλευση είναι φυσικά αρχαία. Κατά πολλούς, «σκοτεινή». Ωστόσο, μάλλον είναι προγενέστερη του Κικέρωνα (106 - 43 π.Χ.) από τον οποίο και μας διασώθηκε πρώτη φορά ως φράση.

Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν που έλεγαν «Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή» ;  Ο Πλάτωνας δεν έλεγε  « Χαρίστε μου την εσωτερική ωραιότητα της ψυχής. Και τα εξωτερικά αγαθά, όσα έχω, κάντε τα να βρίσκονται σε αρμονική σχέση με την εσωτερική ωραιότητα μου» ;

Η εξέλιξη δεν δικαίωσε ιστορικά ούτε τον Πλάτωνα, ούτε τον Κικέρωνα. Η εξωτερική ομορφιά αποδείχθηκε ότι ΔΕΝ συμβαδίζει συχνά με την ομορφιά και την ποιότητα της ψυχής.

Η Μαλβίνα δεν ήταν μια κλασικά «όμορφη γυναίκα». Και ουδέποτε προσπάθησε να γίνει. Υιοθέτησε το δικό της στυλ, τη δικιά της κόμμωση, τη δικιά της εμφάνιση. Μια παιδικότητα στην έκφραση που καθόλου δεν συμβάδιζε με τη σοβαρότητα και την ποιότητα του λόγου της και παρέπεμπε σε ρολίστα ηθοποιό. Μόνο που ρόλους δεν έπαιζε. Ήταν ο εαυτός της. Μικρόσωμη, χαριτωμένη και αδυσώπητα, σκληρά  φιλοσοφημένη που με το πνεύμα της, ταίριαζε όλα τ΄αταίριαστα.

Γεννημένη Μαρία- Ελένη Σακκά. Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά, την Μελίτα, τον Μίνωα και τη Μαριάννα. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον ιδιοκτήτη  βιβλιοχαρτοπωλείου  Ευάγγελο Κάραλη, το επώνυμο του  οποίου διατήρησε. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.  Μη με βρίσεις Μαλβινάκι μου που τα γράφω, δεν πειράζει, μη νευριάζεις… κι εσύ τάλεγες μερικές φορές, δεν τα κρατούσες μυστικά… ΠΟΛΛΟΙ  σ΄ αγαπάνε ακόμα και σε θυμούνται πάντα. Κι εγώ ένας απ΄ αυτούς.

Γεννήθηκε στην Τερψιθέα του Πειραιά και καταγόταν από τα Ψαρά από τον πατέρα της και από την πλευρά της μητέρας της από την Πύλο. Σύμφωνα με ιδιόχειρο βιογραφικό της, γεννήθηκε στο …Ισραήλ και μεγάλωσε στην Αθήνα ! Πώς «της ήρθε» το Ισραήλ; «Άσε με ρε φίλε, έτσι μούρθε και τόγραψα μόνη μου. Σάμπως θα το ψάξει κανένας;»

 

Λένε ότι ήταν απόφοιτη του Αρσακείου. Λάνε ότι σπούδασε  στο Παρίσι. Ποτέ μου δεν έμαθα τι. Ποτέ της δεν μιλούσε γι αυτά. Πάντως «κουβαλούσε» ένα από τα καθαρότερα μυαλά της εποχής μας, το δολοφονικότερο χαμόγελο και μια ευφυία του… απιθάνου.

Την  φωτογράφισε ο Βαγγέλης Ρασσιάς. Πολύ πριν αρρωστήσει. Γιατί όταν αρρώστησε, όταν έκανε τις θεραπείες της, ακόμη και στο στούντιο του Cool fm, το 1999-2000, έμπαινε με..κουκούλα, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν, χωρίς να δείξει το πρόσωπό της σε κανέναν. Μια φορά, χωρίς να ξέρω τι τραβούσε, μπήκα στο στούντιο και της μισο-αστειεύτηκα: «Τι θα γίνει; Στα μυστικά μπαίνεις και βγαίνεις ή στέλνεις καμιάν άλλη να κάνει εκπομπή;»

Χωρίς να με κοιτάξει, με «κάρφωσε» πιο άσχημα απ΄ όσο περίμενα: «Φύγε από ΄δω γιατί θα σου τον κάνω το σταθμό από Κουλ Εφ Εμ…κουκούλ Εφ έμ.»

Λέει ο Βαγγέλης: « Τη  Μαλβίνα τη φωτογράφισα στο studio μου, το 1995.Ηταν γλυκιά ,γοητευτική και ειρωνική. Στη  φωτό, πίσω από αυτό το ύφος διαπίστωσα πόσο εύθραυστη ήταν. Και φυσικά πάντα τής άρεσε να φλερτάρει με τον φακό.

Δεν είχε αρρωστήσει ακόμα, δεν είχε καν δείγματα, ούτε υποψία καν. Η φωτογραφία είναι αρετουσάριστη, ο φωτογράφος έχει την υποψία ότι «κάπου» της το είχαν… πειράξει το πρόσωπο ( με την καλή έννοια) και ένα πρηξηματάκι στο αριστερό της μάγουλο που δεν διορθώθηκε στο photoshop, μπορεί να οφειλόταν και στο ότι ήταν πολύ πρωί και η Μαλβίνα δεν το άντεχε το πρωινό ξύπνημα.

Λεπτομέρειες.

 Η γυναίκα ήταν μια ξεχωριστή «κούκλα». Με αστραποβόλα μάτια, ένα απίθανο, κοροιδευτικά αλλά και γοητευτικά «στημένο» χαμόγελο και τα γνωστά σε όλους, χαριτωμένα δοντάκια να …καβαλάνε ελάχιστα το κάτω χείλος.

Έγραψε πολλά. Είπε πολύ περισσότερα. Άφησε αποτύπωμα απ΄ όπου πέρασε. Εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εκδοτικούς οίκους…. Και τελικά ούτε έγραψε, ούτε είπε αρκετά. Γιατί έφυγε νωρίς.

(Άρθρο μου στο meallamatia.gr)

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::