Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Ελλάδα-Σκόπια
Φιάσκο Μπους/Σκοπιανών - Νίκη Καραμανλή (3 Απριλίου 2008)

Σε πρωτοφανές φιάσκο για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, του –και επισήμως πλέον- αμερικανικού -σκοπιανού δορυφόρου και των συμπλεόντων, τρομοκρατημένων κυβερνήσεων της Τουρκίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ μετά τη λήξη της Συνόδου : «Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».

Το Ευρωπαικό χαστούκι στον Τζωρτζ Μπους υπήρξε ιδιαίτερα ηχηρό. Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν « Να μην απευθυνθεί πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ , μετά το ελληνικό βέτο για την υπόθεση της ονομασίας».

Η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απογοήτευση για το γεγονός αλλά και ευχή «να επιλυθεί σύντομα το θέμα της ονομασίας», εξέφρασε ο Τζωρτζ Μπους, παραδεχόμενος ότι ναι μεν δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει «σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ και ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται.

Ο Χοσέ Θαπατέρο έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ (1η Απριλίου 2008)

«Πηγαίνουμε στο Βουκουρέστι έχοντας τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη το πρωί της Τρίτης, 1ης Απριλίου, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε με θέμα τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και λίγο μετά τη συνάντηση Κ. Καραμανλή-Γ. Παπανδρέου

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν πιέσεις, ακόμα και από συμμάχους και εταίρους. Θεωρώ ότι αδικείται η Ελλάδα. Δεν είναι η ώρα για κριτική. Κριτική έχουμε κάνει και θα κάνουμε, όπου και όταν χρειάζεται. Τώρα, είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας μπροστά στην κρίσιμη αυτή διαπραγμάτευση. Γι' αυτό ήρθα εδώ να συναντήσω τον Πρωθυπουργό. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Είναι μια θέση που έχει γίνει θέση της Ελλάδας, έχει γίνει θέση σύσσωμου του Ελληνικού λαού. Εμείς ζητούμε μια λύση, που θα είναι μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Να πούμε ένα «όχι» σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας.»

Ο κ. Κ. Καραμανλής αναχωρεί την Τετάρτη στις 3.40 το μεσημέρι και θα φτάσει στο Βουκουρέστι στις 5.00 το απόγευμα. Το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών είναι στις 7.00 το απόγευμα.


 
        
 
©2004-2023 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::