Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Αλαλούμ στη Βουλή
Με την άρση του ασυμβίβαστου που ψηφίζεται
Αλαλούμ στη Βουλή
Τα κόμματα θα αναζητούν βουλευτές με το…φανάρι
 
Με την ίδια –περίπου- ευκολία που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στην προ-προηγούμενη Βουλή είχαν ψηφίσει προ 6-7 ετών την επιβολή του επαγγελματικού ασυμβίβαστου προς τη βουλευτική ιδιότητα, οι βουλευτές αυτής της Βουλής στην πλειοψηφία τους συμφώνησαν να ψηφίσουν την άρση του.
 
Ανεξάρτητα με την πλειοψηφία με την οποία αυτή η διάταξη – που περιλαμβάνεται στην Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία ΔΕΝ θα γίνει- θα «περάσει», το σίγουρο είναι ότι …θα «περάσει». Και από την επομένη της ψήφισης, τουλάχιστον 200 βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων, θα επιστρέψουν στην κανονική, φανερή και νόμιμη άσκηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.
 
Γιατροί θα ξαναμπούν στα χειρουργεία, θα ξαναρχίσουν να βλέπουν ασθενείς και να συνταγογραφούν, δικηγόροι θα επιστρέψουν στα δικαστήρια, τα δικηγορικά τους γραφεία και στο ακροατήριο, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα επιστρέψουν στα σχεδιαστήρια και τις οικοδομές τους, δημοσιογράφοι θα ξανακαθίσουν στα γραφεία και τους υπολογιστές και πίσω απ΄ τα μικρόφωνα και μπροστά απ΄ τις κάμερές τους, ηθοποιοί στο θέατρο και τα σήριαλ και το σινεμά,….
 
Φυσικά θα υπάρξουν εξαιρέσεις, απαγορεύσεις, δεσμεύσεις και κάθε λογής «υποπαράγραφοι» που θα μπούν στην αναθεωρητέα διάταξη έτσι ώστε και να μην ισχύει η ανόητη, απόλυτη και αντιπαραγωγική απαγόρευση άσκησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και να προστατεύονται αφ ενός οι μη κατέχοντες «προνομιούχες» και «δεσπόζουσες» θέσεις απέναντι στους ασκούντες …κρίσιμα επαγγέλματα και αφ ετέρου, να θωρακιστούν και οι ασκούντες τα επαγγέλματά τους απέναντι στην οποιαδήποτε εκδήλωση «κιτρινισμού» εναντίον τους που θα συνδέει το επάγγελμα με το λειτούργημα.
Εκεί όμως που τα πράγματα «σκουραίνουν» επικίνδυνα είναι για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που βουλευτές θα ψάχνουν και βουλευτές δεν θα βρίσκουν είτε για την επεξεργασία νομοσχεδίων και τις ψηφοφορίες, είτε για τη συμμετοχή σε επιτροπές, κομματικές εκδηλώσεις και επικοινωνία με τη βάση. Και αυτό είναι κάτι που ναι μεν συνέβαινε και στο παρελθόν αλλά τότε, ούτε το επαγγελματικό πεδίο ήταν τόσο ανταγωνιστικό ώστε ο π.χ. δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός ή δημοσιογράφος να χρειάζεται τόσο χρόνο και προσπάθεια όσο σήμερα για να επιβιώσει, ούτε η κοινοβουλευτική ανταγωνιστικότητα τόσο απαιτητική ώστε να χρειάζεται ( για τα «μικρά» κόμματα τουλάχιστον) συνεχής παρουσία και εργασία στο Κοινοβούλιο.
 
Η φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι η «θέσπιση του ασυμβίβαστου ήταν βλακεία» έχει μεν τα σεβαστά επιχειρήματά της αλλά σήμερα, χωρίς ασυμβίβαστο, να δούμε που θα βρει βουλευτές στην κοινοβουλευτική του όμάδα να παρακολουθούν τις εκατοντάδες συνεδριάσεων στις επιτροπές και την Ολομέλεια και να πηγαίνουν στις κομματικές τους υποχρεώσεις όταν θα ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους. Κάτι τέτοιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το Κ.Κ.Ε σε μικρότερο βαθμό.
 
Όσο για τα δυο «μεγάλα» κόμματα, η διαμόρφωση ισχνής πλειοψηφίας στη Νέα Δημοκρατία και η διάσπαση των βουλευτών σε 2 και 3 ομάδες στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα ισχυρής, δυναμικής και χρήσιμης παρουσίας επαγγελματιών στη Βουλή.
 
Τελευταίο – αλλά όχι έσχατο- είναι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στα λεγόμενα «κόμματα Εξουσίας» για την ανεύρεση πρόθυμων βουλευτών για θέσεις υφυπουργών αφού η υφυπουργοποίηση ενός βουλευτού αφ ενός ΔΕΝ του εξασφαλίζει ιδιαίτερη εξουσία και παντοδυναμία ώστε να αφοσιωθεί στα πολιτικά καθήκοντά του και αφ ετέρου του δημιουργεί τόσο απαιτητικές υποχρεώσεις ώστε θεωρείται αδύνατον να μπορεί να ασκεί ΚΑΙ επάγγελμα.
 
Το βέβαιο είναι ότι η άρση του ασυμβίβαστου– επιθυμητή από τους περισσότερους και σωστή ως μέτρο-θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα διαφοροποιήσει τους τρόπους και τη λογική ανεύρεσης υποψηφίων βουλευτών στις προσεχείς εκλογές.
 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::