Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η Ευρωπαϊκή άγνοια των Νεοελλήνων
Μια θαυμάσια ιδέα του Europe Direct που βρήκε την πλήρη συμπαράσταση του Δεύτερου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ ως «Εκδήλωση ενημέρωσης για την Ενωμένη Ευρώπη και τη Συνθήκη της Λισαβώνας», απέδειξε με τον καλύτερο –ή τον χειρότερο- τρόπο το μέγεθος της άγνοιας / έλλειψης ενημέρωσης του απλού πολίτη για τα Ευρωπαικά Θέματα.
 
Στόχος της εκδήλωσης που έγινε την Παρασκευή, 16 Μαίου σε σχολείο του Νέου Κόσμου ήταν να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στα δρώμενα, τις εργασίες, τις συμφωνίες που περνάνε μέσα από την Ευρωπαική Ένωση. Και η ενέργεια ήταν πολύ σωστή. Γιατί μέσα απ΄ αυτή την –πρώτη που έχει γίνει- εκδήλωση στην οποία μίλησαν η Ρόδη Κράτσα, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και συντόνισε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (το Κ.Κ.Ε. και ο Λ.Α.Ο.Σ. δεν έστειλαν εκπρόσωπο), φάνηκε πόσο λίγα γνωρίζουν οι απλοί πολίτες για το ρόλο και τη δουλειά των ευρωβουλευτών, πόσο…καθόλου δεν γνωρίζουν τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαική Επιτροπή αλλά και πόσο «άγνωστη λέξη» είναι γι αυτούς η Συνθήκη της Λισαβώνας.
 
Οι άνω των 150 ακροατές, κάτοικοι των περιοχών γύρω από το Νέο Κόσμο, άκουγαν υπομονετικά και πειθαρχημένα και το στόμα τους…άνοιγε όλο και περισσότερο καθώς μάθαιναν πράγματα που ποτέ τους δεν είχαν καν ακούσει.Στο τέλος μάλιστα, καταχειροκρότησε όλους τους ομιλητές και υπέβαλε «ποταμό» ερωτήσεων, πολλές από τις οποίες δεν είχαν καν σχέση με την Ενωμένη Ευρώπη, ένδειξη της δίψας του κόσμου για επίσημη ενημέρωση.
 
Η Ρόδη Κράτσα – που ήταν η μόνη ευρωβουλευτής- έφυγε ιδιαίτερα προβληματισμένη μ αυτά που είδε και μ αυτά που άκουσε (ο κόσμος δεν άφηνε τους ομιλητές να φύγουν ,υποβάλλοντάς τους συνεχώς νέα ερωτήματα) και άφησε να εννοηθεί ότι θα σκεφτεί τρόπους για να «σπάσει» αυτή η άγνοια που οδηγεί και στην αδιαφορία.
 
        
 
©2004-2023 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::