Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η «Εμπόλεμη Ζώνη» του MEGA στον ΟΜΗΡΟ

Σωτήρης Δανέζης : Υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουμε "μαύρα μεσάνυχτα"

«Στην Ελλάδα τρέχουμε ως απεσταλμένοι σε μια "εμπόλεμη ζώνη" με την πρώτη πιστολιά, ποτέ λίγο πριν, και φεύγουμε με το που πέσουν τα ... νούμερα. Ο αριθμός των νεκρών και το τι συμβαίνει μετά, φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν...»
 
Με αυτά τα λόγια ο δημοσιογράφος του ΜΕGA και δημιουργός των ντοκιμαντέρ της "Εμπόλεμης ζώνης" Σωτήρης Δανέζης, καλεσμένος του καθηγητού του ΟΜΗΡΟΥ Σωτήρη Μανιάτη, απάντησε σε ερωτήσεις σπουδαστών δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ Όμηρος τους οποίους επισκέφτηκε στη σχολή και τους μίλησε για «μαχητική δημοσιογραφία».

«Η αντικειμενικότητα -επισήμανε- πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγάλα παραμύθια της δημοσιογραφίας. Ακόμη και ο τρόπος που στήνεις την κάμερα, το ποιες δηλώσεις βάζεις πρώτες ή τελευταίες είναι άποψη».
 
Αναφέρθηκε στις διαφορές ως προς τους ρυθμούς ενός δελτίου ειδήσεων κι ενός ντοκιμαντέρ τονίζοντας: «Στο δελτίο αν πεις τρεις λέξεις παραπάνω μπορεί κάποιος να σε διακόψει για να πει την παρόλα του γιατί κάνεις ... κοιλιά».
 
Για την "Εμπόλεμη ζώνη" – που δημιουργήθηκε το 2003 και για το ζητούμενο μέσα από αυτά τα ντοκιμαντέρ σημείωσε: «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι σώνει και καλά για να τραβήξει τον τηλεθεατή. Θέλουμε να πούμε μια ιστορία με τον δικό μας τρόπο, μέσα από την αφήγηση, τις συνεντεύξεις, την εικόνα, τη μουσική... Άλλο είναι να κάνεις κάτι τηλεοπτικά ελκυστικό κι άλλο να προσπαθείς να φτιάξεις κάτι που θα είναι όπως λέμε ... πιασάρικο...»

Ο Σωτήρης Δανέζης, για το ενδιαφέρον του κοινού για διεθνή θέματα είπε: «Σίγουρα με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ δεν αλλάζει ο κόσμος. Μαθαίνει όμως τι γίνεται. Όταν έχεις άγνοια για κάποια θέματα δεν σε ενδιαφέρουν. Υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουμε "μαύρα μεσάνυχτα". Κι όταν πας να κάνεις ένα τέτοιο ακόμα και συνάδελφοι μπορεί να πουν "ποιον ενδιαφέρει;". Πρέπει όμως να βγούμε από το "μπουκάλι" που είμαστε κλεισμένοι...»

 
        
 
©2004-2023 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::