Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Αν πεθάνω, ας πεθάνω κάνοντας κάτι που αγαπώ
Από τη βρετανική εφημερίδα Independent όπως μεταφέρθηκε στα "ΝΕΑ"
 
Παραπληγική ιστιοπλόος κάνει τον γύρο της Βρετανίας με όπλο την ανάσα της
 
Από τα έντεκα χρόνια της υποφέρει από μια εκφυλιστική ασθένεια με αποτέλεσμα να παραλύσουν και τα τέσσερα άκρα της. Κι όμως, δεν δίστασε να επιχειρήσει ένα ταξίδι που σε πολλούς θα φαινόταν ακατόρθωτο: τον περίπλου της Βρετανίας με ένα ιστιοφόρο, το οποίο θα οδηγεί με την αναπνοή της.
 
Η Χίλαρι Λίστερ κάθεται στο πηδάλιο του ιστιοφόρου της έτοιμη να ξεκινήσει το ταξίδι της. Στα 36 της χρόνια περνά τις ημέρες της ακίνητη κοιτώντας έξω από το παράθυρο του σπιτιού της στο Κεντ. Δεν μπορεί να ντυθεί και να φάει μόνη της, για κάθε της ανάγκη χρειάζεται βοήθεια. Από τα 11 της χρόνια αυτή η περήφανη και ανεξάρτητη επιστήμονας υποφέρει από μια εκφυλιστική ασθένεια, η οποία λέγεται αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία. Με το πέρασμα των χρόνων έχασε οποιαδήποτε ικανότητα κίνησης των άκρων- μπορεί να κουνήσει μόνο το κεφάλι της, το στόμα της και τα μάτια της.
 
Αποφασισμένη
 
 Επιπλέον, αυτή η κάποτε ταλαντούχα αθλήτρια και μουσικός, που έχει σπουδάσει βιοχημεία στην Οξφόρδη, υποφέρει από αφόρητους πόνους. Στην καλύτερη περίπτωση, λέει, είναι σαν να τρίβονται οι κλειδώσεις σου με γυαλόχαρτο. Στη χειρότερη είναι «σαν να σου μπήγουν ένα μαχαίρι».

Κι όμως η Χίλαρι Λίστερ, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, είναι αποφασισμένη να κάνει το ταξίδι της για να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους που υποφέρουν από κινητικά προβλήματα. Η Χίλαρι ξεκίνησε έπειτα από μια διήμερη αναμονή στο Ντόβερ εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το σκάφος της θα το ελέγχει με την αναπνοή της από τους τρεις σωλήνες μιας ειδικής συσκευής. Ελπίζει να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης σε τρεις μήνες. Στο νερό θα βρίσκεται τέσσερις από τις επτά ημέρες 12 εξαντλητικών εβδομάδων, ενώ κάθε βράδυ θα βγαίνει στη στεριά όπου θα προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τροχόσπιτο. Η Χίλαρι Λίστερ λέει ότι ξέρει πως αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο κεφάλαιο της ναυτικής της ζωής. Έχει ήδη Έχει ήδη διασχίσει τη θάλασσα της Μάγχης και έχει κάνει τον περίπλου του νησιού Γουάιτ στις νότιες βρετανικές ακτές. Αυτό το ταξίδι της, ομολογεί, είναι το τελευταίο της στοίχημα. Ο σύζυγός της, Κλίφορντ, ο οποίος είναι επαγγελματίας τραγουδιστής και συνθέτης, δεν σκέφτηκε ποτέ να την πείσει να μείνει στο σπίτι για να αποφύγει τους κινδύνους. Γνωρίστηκαν όταν η Χίλαρι έκανε μουσική στο σχολείο. Από τότε εκείνος ήταν πάντα στο πλευρό της. Ανησυχεί λίγο, αλλά, όπως λέει, η αδρεναλίνη υπερνικά κάθε φόβο.
 
Φοβούνται μήπως σταματήσει η αναπνοή της
 
«ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να πεθάνω», είπε η Χίλαρι ήρεμα λίγο πριν ξεκινήσει. «Κάποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι είναι τρελό ένας άνθρωπος με το δικό μου πρόβλημα να κάνει αυτό το ταξίδι. Από τη στιγμή, όμως, που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, όλοι διατρέχουμε κινδύνους» ανέφερε.
 
Ο κυριότερος φόβος του πληρώματος υποστήριξης, το οποίο θα την ακολουθεί από απόσταση 800 μέτρων, είναι μήπως σταματήσει η αναπνοή της, κάτι που συμβαίνει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα όταν είναι στο σπίτι της. «Είμαι άρρωστη από τότε που ήμουν έντεκα χρόνων. Αν το σώμα μου νομίζει ότι ήρθε η ώρα να τα παρατήσει, ας τα παρατήσει. Αν πρέπει να πεθάνω, θα πεθάνω κάνοντας κάτι που αγαπώ» είπε λίγο πριν ξεκινήσει για εκείνο το σχεδόν απίστευτο ταξίδι της.
 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::