Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών
Ουσιαστικές απαντήσεις που εκκρεμούν από τη συνάντηση στις 16/05/2008 ζητά η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, καθώς και άμεση λύση του προβλήματος της κάρτας μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σε επιστολή της στους υπουργούς κ.κ. Αβραμόπουλο και Κωνσταντόπουλο, γράφει:

"Μετά από 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων έγγραφων εκκλήσεων, συναντηθήκατε με το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στις 16/05/2008. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της μοναδικής μας αυτής συνάντησης, παρόλο που τα αιτήματά μας είχαν τεθεί και αναλυθεί εκτενώς σε πλειάδα εγγράφων μας, δηλώσατε ανέτοιμος να δεσμευτείτε για οτιδήποτε, αν και κατά τη συζήτηση παραδεχτήκατε το δίκαιο των αιτημάτων μας και δηλώσατε την καταρχήν
στήριξή σας σε όλα τα εκτεθέντα. Οριστική απάντηση υποσχεθήκατε να μας δώσετε εντός δεκαπέντε ημερών κατά τη διάρκεια σχετικής επίσκεψης στα γραφεία μας.

Έχουν περάσει δύο μήνες από την προαναφερθείσα συνάντηση, ενώ εν τω μεταξύ έχουν προκύψει και νέα προβλήματα που χρήζουν επιτακτικά λύσης:

1) Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό του Υπουργείου σας απέναντι στα ΑμεΑ, δεδομένου ότι διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2008, και όχι μόνο δεν έχουν ανανεωθεί οι κάρτες μετακίνησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά από τις 15/07/2008 οι ενώσεις των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να μεταφέρουν αναπήρους αν δε τους καταβάλλεται ολόκληρο το κόμιστρο, επειδή δεν έχουν λάβει τις σχετικές κρατικές επιχορηγήσεις για το 2008, ούτε έχουν κληθεί να υπογράψουν νέα σχετική σύμβαση. Είναι απαράδεκτο εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, και ως εκ τούτου μεγαλύτερης ανάγκης χρήσης των ως άνω καρτών, οι ανάπηροι να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας από τη μια, και των ΚΤΕΛ από την άλλη. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεση ανανέωση των καρτών και σχετική επιχορήγηση των προαναφερθέντων φορέων.

2) Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή της ετήσιας Ειδικής Προκήρυξης για θέσεις τυφλών τηλεφωνητών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2643/1998, πληροφορηθήκαμε ότι κανένα Υπουργείο μεταξύ των οποίων και αυτό του οποίου προΐστασθε, δεν έχει δηλώσει κενές οργανικές θέσεις κατά το τρέχον έτος, παρόλο που
για το θέμα αυτό έχουμε κάνει έκκληση προς όλα τα Υπουργεία με το υπ αριθμ. 241/15-05-2008 έγγραφό μας, αλλά και προσωπικά σε εσάς κατά την προαναφερθείσα συνάντησή μας. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι κανένας από τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο σας φορείς, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα στο Υπουργείο Εσωτερικών ούτε μία κενή θέση. Ζητάμε άμεσα και χωρίς καμία δικαιολογία περί θερινών διακοπών κλπ να προβείτε στην εκπλήρωση της ως άνω υποχρέωσης.

3) Όπως καταδείχτηκε από όλα τα μέρη κατά τη συνάντηση της 16ης Μαΐου 2008 επιβάλλεται πλέον η τροποποίηση του Π.Δ. 265/1979 που αναφέρεται στον Οργανισμό του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), προκειμένου ο φορέας αυτός να ανταποκριθεί στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ανάγκες των τυφλών της χώρας. Ζητάμε άμεσο ορισμό σχετικής επιτροπής στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εκτός
από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας και του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας, του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Κ.Ε.Α.Τ., εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και φυσικά του Διοικητικού του Συμβουλίου.

4) Το επίδομα κίνησης, το οποίο ήδη από τις Νομαρχίες της χώρας παραχωρείται στους κινητικά αναπήρους με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων, είτε είναι κάτοχοι αναπηρικών αυτοκινήτων είτε όχι, παραδεχτήκατε ότι είναι δίκαιο να παραχωρηθεί και στους τυφλούς της χώρας με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις, και δεσμευτήκατε να εισηγηθείτε θετικά για αυτό στο Υπουργείο Οικονομίας. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε σχετική εισήγησή σας, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυση του δίκαιου αυτού αιτήματος και να στρέψουμε το ενδιαφέρον και τις όποιες πιέσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας.

5) Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι το Κέντρο Διημέρευσης Τυφλών ατόμων με πρόσθετες αναπηρίες «ΊΡΙΔΑ» που συστήθηκε από το Σύλλογο Γονέων των ως άνω ατόμων «Η ΑΜΥΜΩΝΗ» κινδυνεύει για μια ακόμα φορά να κλείσει, επειδή το Υπουργείο σας εντελώς αδικαιολόγητα δεν καταβάλλει τα συμβατικώς οφειλόμενα, και οι εργαζόμενοι εκεί έχουν προβεί σε αποχή από την εργασία τους με αποτέλεσμα στο Ίδρυμα να έχει μπει λουκέτο επ αόριστο. Για μας δεν είναι νοητό προνοιακές δομές να λειτουργούν κάτω από οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από την κρατική. Οφείλετε άμεσα να καταβάλλετε τα συμπεφωνημένα και να θέσετε αμέσως σε λειτουργία υπό την αιγίδα αποκλειστικά του Υπουργείου σας την παραπάνω μονάδα. Είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να μεταθέτει τις ευθύνες της στις πλάτες των γονιών παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες και να μετακυλίει το πρόβλημα μετονομάζοντας το από «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ» σε «ΙΡΙΔΑ» και ούτω καθ εξής.

6) Τις μέρες αυτές ανακοινώθηκε επίσημα και δια στόματος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κύριου Αλογοσκούφη η πολύ κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, στα οποία όπως καλά γνωρίζετε υπάγονται κατά τεκμήριο και οι τυφλοί, ως κατά κανόνα άνεργοι,
ανασφάλιστοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Υπουργείο σας για την οικονομική ανακούφιση των τυφλών που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας είναι να τους κατατάξετε στην κατηγορία εκείνων που λαμβάνουν ολόκληρο το επίδομα των πεντακοσίων εξήντα εννέα ευρώ.
 
Κύριε Υπουργέ, επιβάλλεται επιτέλους να σπάσετε τη σιωπή σας και να μας απαντήσετε άμεσα, ρητά και κατηγορηματικά στα παραπάνω επείγοντα προβλήματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση και τη λέξη εμπαιγμό αν χρησιμοποιήσουμε δεν αντικατοπτρίζουμε σε καμιά περίπτωση την πραγματικότητα.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Γιαλλούρης Νικόλαος

Η Γενική Γραμματέας
Τσαβαλιά Παρασκευή
 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::