Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τα "μπλοκάκια" σώζουν τις ζωές μας

                                        Άρθρο για τη «Νέα Εγνατία»

Έχει γίνει τόση, μα τόση – δυστυχώς άναρχη και για δημιουργία εντυπώσεων-  συζήτηση για την κατάσταση στα νοσοκομεία, για τους «καλούς» και τους «κακούς» γιατρού, για την αλαζονεία μερικών, για τις κακές υπηρεσίες, για το επίπεδο της επαγγελματικής αξίας των Ελλήνων γιατρών, που δεν χρειάζεται να επανέλθει κανείς. Καλώς ή κακώς, με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Κακαουνάκη και αφού «ανασύρθηκε» από τη λήθη η τραγωδία του Γιώργου Αλβέρτη και άλλες τραγωδίες που «παίχτηκαν» όχι σε θέατρα αλλά σε νοσοκομεία, ένα είναι βέβαιο: Ότι τα Μ.Μ.Ε. θα σταματήσουν να ασχολούνται με τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τα θύματα των χειρουργείων και των διαγνώσεων μόνο μόλις βρεθεί κάποιο άλλο, πιο φρέσκο θέμα που «πουλάει».

Και τότε,  αυτά τα ίδια τα Μ.Μ.Ε. που επενδύουν στην προσωποποίηση του ανθρώπινου πόνου θα σταματήσουν να ασχολούνται και με την Αλεξία Έβερτ και το οικογενειακό της δράμα  και με τον αυτόχειρα γιατρό του συζύγου της  και με τον «χασάπη του Ευαγγελισμού» - αλλουνού…όχι δικός μου ο χαρακτηρισμός

Ως τότε, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα αγωνίζονται να προσλάβουν τους υπόλοιπους 140-150 γιατρούς που λείπουν για να στελεχώσουν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι οποίες θα υπολειτουργούν. Και οι ασθενείς θα πεθαίνουν.

Πως θα «προσληφθούν» οι γιατροί; Με…μπλοκάκι, για 11 μήνες. Σαν εποχικοί  δασοπυροσβέστες. Ούτε καν. Σαν εποχικοί…συλλογείς λεμονιών και πορτοκαλιών.

Το γελοίο και επαίσχυντο «μπλοκάκι», το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που συνιστά  περιστασιακή, ενίοτε ανασφάλιστη, άνευ υποχρεώσεων εκ μέρους του εργοδότη, «με το κομμάτι» και χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις από τον «εργοδότη», δηλαδή παροχή «απασχόλησης» μπήκε στην Υγεία . Γιατρός με …μπλοκάκι θα σώζει μέσα στις Εντατικές Μονάδες - ΟΤΑΝ ανοίξουν-  ζωές ασθενών σε μιαν Ελλάδα που πεθαίνει στη μπόχα των σκανδάλων, της κακοδιαχείρισης, της αναξιοκρατίας. Η άσκηση υπεύθυνης , επείγουσας, υψηλής ποιότητας, υψίστης ευθύνης ιατρικής μεταβάλλεται πλέον σε «έργο» που θα πληρώνεται με εξευτελιστικό τρόπο .

Ιδού τι αναφέρει η σύμβαση : «Για το παραπάνω έργο η αμοιβή του ιατρού ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 38.220 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων και πλέον των εργοδοτικών εισφορών όπου αυτό απαιτείται. Η παραπάνω αμοιβή θα καταβάλλεται στον γιατρό τμηματικά, εκδιδομένων από αυτόν των νομίμων παραστατικών. Συμφωνείται ρητά και ανεπιφύλακτα ότι το παρόν δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και ως εκ τούτου το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέχει καμία υποχρέωση καταβολής στον ιατρό μισθού ή αποδοχών πάσης φύσεως ή επιδομάτων που καταβάλλονται στους ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτε ο ιατρός έχει δικαίωμα σε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή οποιοδήποτε άλλο πλεονέκτημα ή διευκόλυνση σε χρήμα ή σε είδος τα οποία παρέχει το ΚΕΕΛΠΝΟ στους παρέχοντες εξαρτημένη εργασία μισθωτούς ή ιατρούς του ΕΣΥ».

Ξέρω…ξέρω…οι δικαιολογίες είναι πολλές και διάφορες. Αλλά παράλληλα, πρόκειται και για αίσχος.

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::