Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Ντάνιελ Σπέκχαρντ : Ένας Αμερικανός διπλωμάτης που «πέρασε» απ΄ την Ελλάδα και αμέσως μετά… έγινε τραπεζίτης
Ανάλυση αποκαλυπτικών "διαρροών" από τον  Δημήτρη Κωνσταντάρα στο περιοδικό CRASH Νοεμβρίου 2011Wiki Leaks : Σπέκχαρντ, 18 Φεβρουαρίου 2009 – « Ο Παπανδρέου, πιθανότατα ο νέος πρωθυπουργός, είναι πολύ θετικός αλλά και αγχωμένος να έχει ενεργό και χρήσιμο ρόλο». Το Φεβρουάριο του 2009, περίπου 8 μήνες πριν από τις εκλογές που τον έφεραν στην πρωθυπουργία, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό Πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ ( αντικαταστάθηκε τον Αύγουστο του 2010 από τον Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ ύστερα από τρία χρόνια στην Αθήνα) - Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ελεγκτής της Παγκόσμιας Τράπεζας που πλέον βρίσκεται στο τιμόνι της Proton Bank, θεωρούσε τον Παπανδρέου «πιθανότατο πρωθυπουργό», 8 μήνες πριν από τις εκλογές !

Στην «έκθεσή» του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που «διέρρευσε» από τα Wiki Leaks, ενημερώνει ότι « Ο Παπανδρέου, που πιθανότατα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός εάν προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, εξέφρασε τη βούλησή του να συνδράμει το έργο των ΗΠΑ, μέσω της θέσης του ως Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, για το Ιράν, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν / Αφγανιστάν και άλλα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα. Είπε επίσης ότι πολλές επαφές στην περιοχή και θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του μεσάζοντα».

Στην αποκαλυπτική αυτή έκθεση του Φεβρουαρίου του 2009, αναφέρεται στο ότι έδωσε στον Παπανδρέου επιστολή του Ομπάμα, στην οποία τον ευχαριστούσε για την αντίστοιχη που του είχε στείλει για την εκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμπα αναφερόταν στο νέο τόνο που επιθυμεί να δώσει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ότι δηλαδή θα κινηθεί με άξονα τα ιδανικά της δημοκρατίας και θα εστιάσει στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσουν από τους φίλους και συμμάχους του ακόμη και τη χρήση βίας. Ο Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του που έλαβε την επιστολή από τον Ομπάμα, είπε ότι τον εκτιμά και αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν κάτοικος του Ιλλινόι.

Ο κ. Σπ[εκχαρντ, προβάλλοντας την πάγια αμερικανική αντίληψη ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να είναι απειλή για τη δημοκρατία και για τη σταθερότητα στην περιοχή Πακιστάν- Αφγανιστάν-Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ρώτησε τον Παπανδρέου πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι χρειάζεται αύξηση των στρατευμάτων στην περιοχή. Συζήτησε και το πώς μπορεί να αυξηθεί η μικρή παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα έχει στείλει ειρηνευτική – ιατρική αποστολή στην περιοχή, όπως επίσης έχει κάνει στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, και στην "ΠΓΔΜ". Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα είναι να συμβάλει στη κατάρτιση και ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμού στο Αφγανιστάν. Είπε, επίσης ότι θα ήθελε να δει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή.

Για το Αιγαίο, ο Αμερικανός πρέσβης είπε στον Παπανδρέου ότι εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση της κρίσης, τότε πολύ εύκολα μπορεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ο Παπανδρέου απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί το θέμα του Αιγαίου για να αποκτήσει πολιτικά οφέλη. Παρέπεμψε στην τακτική που ακολούθησε όταν ήταν υπουργός εξωτερικών. Εάν η Τουρκία θέλει να οικειοποιηθεί τα Ελληνικά νησιά, τότε δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου. Αντίθετα εάν αντικείμενο συζήτησης είναι η διέλευση από τα χωρικά ύδατα τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» είπε και σχολίασε ότι « ο Καραμανλής στο θέμα της Τουρκίας «άφησε την μπάλα να πέσει κάτω» και μόνο περιστασιακά ασχολείτο με τα Ελληνοτουρκικά. Αντίθετα ο Παπανδρέου πιστεύει στην καθημερινή και συνεχή ενασχόληση με το θέμα.»

Το τελικό σχόλιο πρέσβη ήταν πώς « ο Παπανδρέου είναι πολύ θετικός προς τη νέα διοίκηση ( του Ομπάμα) αλλά και αγχωμένος προκειμένου να έχει ενεργό και χρήσιμο ρόλο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Έδειξε εξοικείωση σε όλα αυτά τα θέματα και εμφανίσθηκε σίγουρός ότι το ΠΑΣΟΚ εάν αναλάβει την εξουσία θα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό θα συμβάλει και το διεθνές κύρος που έχει όπως επίσης και το γεγονός ότι είναι παθιασμένος να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Πρέπει να σκεφτούμε ιδιαίτερα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει στη Διεθνή Σοσιαλιστική.» συμπλήρωνε ο αμερικανός πρέσβης.

Η Ντόρα, ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος

Σύμφωνα πάντα με τα Wiki Leaks , τηλεγραφήματα του Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς την Ουάσινγκτον, για τη μάχη της διαδοχής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόταν, με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2009, ένα μήνα πριν από την εκλογή του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, σ τους υποψηφίους, Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη, επισημαίνοντας βιογραφικά στοιχεία της διαδρομής του καθενός, μαζί με την εκτίμησή του για την έκβαση της μάχης.

Ο Σπέκχαρντ παρουσίαζε τη Ντόρα Μπακογιάννη ως επικρατέστερη υποψήφια, προσμετρώντας το γεγονός ότι «θεωρείται για πολύ καιρό» η «κληρονόμος του θρόνου», στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η «πιθανή προσφυγή σε μια απευθείας εκλογή από τη βάση», ενδεχομένως να την καταστήσει «ευάλωτη σε μια έκπληξη». Θεωρούσε τον Αντώνη Σαμαρά «αμερικανόφιλο» και ως «τον μεγαλύτερο αντίπαλό της» εκτιμώντας ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού θα είχε τη στήριξη της νεολαίας και των κομματικών οργανώσεων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειπε να τονίσει ότι «ο Σαμαράς ελπίζει στην υποστήριξη της ομάδας Καραμανλή, και των συμμάχων της, που θα ήθελε να βρει μια εναλλακτική λύση στην μητσοτακική πτέρυγα, η οποία εκπροσωπείται από τη Ντόρα Μπακογιάννη».

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ θεωρούσε ότι «είναι ο μόνος που θα μπορούσε να λάβει μια μετριοπαθή θέση στο χώρο ανάμεσα στους άλλους δυο, και να παίξει τον ρόλο εκείνου που θα κρίνει το ποιος θα γίνει αρχηγός», αποδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό «Kingmaker».

Στην Proton Bank ο διπλωμάτης που … «έκανε φροντιστήριο» στο Δημήτρη Δρούτσα

Μέσα από τα Wiki Leaks , έχει αποκαλυφθεί ότι δύο μέρες πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Αμερική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συναντιέται με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στις 30 Ιανουαρίου, για να τον προετοιμάσει για την συνάντηση του με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Αμερικάνος πρέσβης προτρέπει τον υπουργό να δείξει αποφασισμένος ότι είναι έτοιμος να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι απλώς ένας διπλωμάτης που εξηγεί θέσεις.

Μάλιστα είπε ότι η αποφασιστικότητα που θα έδειχνε στην επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πιθανότητα συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα, με το Γιώργο Παπανδρέου καθώς η λίστα των ηγετών που θέλουν να συναντηθούν με τον Ομπάμα είναι μεγάλη.

Πιο συγκεκριμένα, τον συμβούλεψε πως να συζητήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, της Κύπρου, όπου τον προέτρεψε να εξηγήσει πως η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσιγκτον να πρόσεξε τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προσωπικές προσπάθειες Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμα, το τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη αναφέρει ότι ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Μιλόσοσκι ως φιλική και θερμή.

Πολύ αργότερα και όταν ο αντικαταστάτης του Τσαρλς Ρις στην αμερικανική πρεσβεία έγινε ο διάδοχος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη θέση του προέδρου της Proton Bank, οι γνωρίζοντες καλά τα πράγματα, δεν εξεπλάγησαν. Αφενός γιατί οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών και των οικογενειών τους ήταν στενές εδώ και καιρό -μάλιστα η σύζυγος του επιχειρηματία, Κατερίνα Λαυρεντιάδη είναι νονά της εγγονής του Σπέκχαρντ- και αφετέρου γιατί ο 52χρονος κ. Σπέκχαρντ μετά τη λήξη της θητείας του ως πρέσβης, έκανε επαγγελματική στροφή στον επιχειρηματικό χώρο και έγινε στέλεχος στην επενδυτική WEM Global Investment Inc., αλλά και μέλος στο κέντρο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στο Brookings Institution, μια από τις πιο σημαντικές "δεξαμενές σκέψεις" στις ΗΠΑ.


 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::