Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Νίκος Σοφιανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι επιλογή της ολιγαρχίας
Συνέντευξη στον Δ.Κωνσταντάρα για το  CRASH Νοεμβρίου
Παπανδρέου και Σαμαράς τσακώνονται για τη …συνταγή αλλά θα φτιάξουν ένα φαγητό που «δεν τρώγεται» από τον Ελληνικό λαό. Πρέπει να πεισθεί ο λαός ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, να φέρει τα πάνω-κάτω, να φτιάξει Κίνημα που ανατρέπει κυβερνήσεις. Η κρίση του συστήματος σήμερα έχει διαμορφώσει μια άγρια πραγματικότητα και έχει επιδράσει βίαια στην καθημερινότητα της ζωής του πολίτη.Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κρυφτεί στην κυριολεξία η αιτία της κρίσης, το ότι κρύβουν την αιτία και συσκοτίζουν την πραγματικότητα για να καλύψουν το τι προτείνει η κάθε πλευρά.

Ο κόσμος, σ αυτές τις συνθήκες που είναι ζαλισμένος, φοβισμένος, απογοητευμένος, οργισμένος, χρειάζεται να καταλάβει πώς φτάσαμε εδώ. Και αρχίζει πλέον να καταλαβαίνει.Το ΠΑΣΟΚ παίζει συγκεκριμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας εδώ και 20 χρόνια . Ήταν επιλογή της ολιγαρχίας εδώ και 2 χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Για να «περάσει» αυτά τα μέτρα αξιοποιώντας τις ηγεσίες που έχει στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στις Ομοσπονδίες. Ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση. Κι εμείς ζητάμε ο λαός μας να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να το κάνει τώρα. Γιατί αν το κάνει αργότερα, θα είναι πολύ αργά και οι επιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερες.

Δεν τον έχω δει ποτέ μου με γραβάτα, έχει πολύ χιούμορ, μιλάει πολύ απλά και χωρίς καθόλου δυσνόητους όρους αλλά όταν αποφασίζει να επιτεθεί…ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ. Ομολογώ ότι όλη τη μιάμιση ώρα που κράτησε η συνέντευξη στο Flokafe, δεν ύψωσε ούτε στιγμή τον τόνο της φωνής του, μιλούσε σταθερά και ολοκληρώνοντας τη φράση του ακόμα κι όταν προσπαθούσα να τον διακόψω, ήταν ευγενέστατος και ομιλητικότατος και στους σερβιτόρους και σε πελάτες που τον αναγνώρισαν, δεν δυσφόρησε ούτε στιγμή όταν αλλάζαμε θέσεις για να βγάλουμε φωτογραφίες και δεν θύμισε ούτε μια στιγμή τον ορμητικό επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης που στα Δημοτικά Συμβούλια, όταν αποφασίζει να επιτεθεί στον κ. Καμίνη ή τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Μπέη…ποιος είδε το Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Του ζητώ μια σκιαγράφηση του «σκηνικού» στην πρωτεύουσα και στην Ελλάδα, « σήμερα, 15 Οκτωβρίου» και μια θεώρηση, επί «ρεαλιστικής βάσεως» για το τι γίνεται στον τόπο μας, για τα βήματα που ακολουθούνται και για το δέον γενέσθαι. Να μας τα πει σε «καθημερινή, ρεαλιστική βάση» τον παρακάλεσα.

- Εμείς πιστεύουμε ότι η κρίση του συστήματος σήμερα έχει διαμορφώσει μια άγρια πραγματικότητα και έχει επιδράσει βίαια στην καθημερινότητα της ζωής του πολίτη. Η μεγάλη λαική πλειοψηφία ζει σήμερα με τις συνέπειες της κρίσης για την οποία δεν φταίει. Δεν θέλω να κάνω μια θεωρητική κουβέντα για τις αιτίες της κρίσης αλλά για το τι είδους πρόβλημα είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε σα χώρα. Στη βάση αυτή, βρίσκεται και η απάντηση, η διέξοδος. Νομίζω ότι ο κόσμος, σ αυτές τις συνθήκες που είναι ζαλισμένος, φοβισμένος, απογοητευμένος, οργισμένος, χρειάζεται να καταλάβει πώς φτάσαμε εδώ.

Δεν τόχει καταλάβει ακόμα λέτε;

- Όχι. Και να σας πω γιατί. Γιατί γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κρυφτεί στην κυριολεξία η αιτία της κρίσης. Αν ρωτήσετε δέκα ανθρώπους, άλλος θα σου πεί ότι «φταίνε τα λαμόγια», άλλος ότι «φταίνε οι ξένοι που ήρθαν ξαφνικά στην Ελλάδα», γενικότητες δηλαδή. Αυτά που ακούμε στην καθημερινή κουβέντα με τον κόσμο. Θα σου πει ότι «πριν από χρόνια ζούσαμε καλά , ζούσαμε με πλαστό χρήμα και τώρα πρέπει να φτωχύνουμε για να μπορέσουμε να περισώσουμε τη χώρα» και άλλα τέτοια. Ταυτόχρονα με όλες αυτές τις θεωρίες – τις οποίες εμείς δεν τις απορρίπτουμε σα λαθεμένες- λέμε ότι κρύβουν την αιτία, συσκοτίζουν την πραγματικότητα για να καλύψουνε το τι προτείνει η κάθε πλευρά. Σ αυτές τις συνθήκες, έχει σημασία η κάθε πολιτική δύναμη να μιλάει καθαρά.

Αν μπορεί βέβαια…μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να μιλάνε καθαρά;

- Μπορούν όλες. Ο πρωθυπουργός , χτες –προχτές δήλωσε ότι το 90% των μέτρων που παίρνει ήταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Λέει αλήθεια. Έτσι είναι. Η κρίση τους ανάγκασε να επιταχύνουν το χρόνο για να πάρουν όλα αυτά τα μέτρα. Ήταν αναγκασμένοι, λόγω της κρίσης, να τα πάρουν αμέσως. Εμείς δε λέμε ότι ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε…

Μήπως εκβιάζονται κι όλας;

- Δεν είναι θέμα εκβιασμού. Είναι θέμα επιλογής. Το Δ.Ν.Τ. δεν μας «ήρθε απέξω», έτσι…γενικά. Είμαστε στην Ευρωπαική Ένωση, είμαστε στην Οικονομική και Νομισματική ενοποίηση. Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση. Και βρίσκεται σε κρίση γιατί η οικονομία της είναι καπιταλιστική. Αυτή είναι η ουσία της κρίσης του συστήματος. Αν λες ότι ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχτηκε, λες ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ παίζει συγκεκριμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας εδώ και 20 χρόνια το λιγότερο. Ήταν επιλογή της ολιγαρχίας εδώ και δυο χρόνια η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Για να «περάσει» αυτά τα μέτρα. Για να «αξιοποιήσει» τις ηγεσίες που έχει στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στις Ομοσπονδίες και να τα περάσει τα μέτρα.

Πολλοί λένε ότι θα ήταν ουσιαστικά ευκολότερο να «περάσουν» αυτά τα μέτρα με τον Καραμανλή που ήταν με την πλάτη στον τοίχο.

- Όχι. Δεν θα μπορούσε. Να σας θυμίσω δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, του εκπροσώπου της «εργατικής αριστοκρατίας» στην Ελλάδα τρεις μήνες μετά το Μνημόνιο, ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί καν η Νέα Δημοκρατία να «περάσει» τέτοια μέτρα που «πέρασε» το ΠΑΣΟΚ. Και τα πέρασε γιατί αξιοποίησε αυτές τις ηγεσίες. Τώρα φυσικά το μαχαίρι έχει πιάσει κόκκαλο κι αυτοί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Και βλέπεις ότι πλέον ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση. Κι εμείς ζητάμε ο λαός μας να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να το κάνει τώρα. Γιατί αν το κάνει αργότερα, θα είναι αργά και οι επιπτώσεις ακόμα μεγαλύτερες. Εμείς προτάσσουμε την ανάγκη σήμερα να παρεμποδιστούν με κάθε τρόπο και μέσο τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση. Μέτρο-μέτρο. Να αρνηθεί ο κόσμος να πληρώσει τα χαράτσια. Πλήρωσε. Και μια και δυο φορές. Δεν έχει πια να πληρώσει. Να αρνηθεί το «πέρασμα» μιάς σειράς αντιδραστικών τομών στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια…

Είναι εφικτό αυτό; Έχει αποτέλεσμα;

- Ναι. Είναι εφικτό. Και έχει αποτέλεσμα. Ήδη. Όταν αναγκάζεται ο Βενιζέλος να φέρει δεύτερη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που λέει ότι «θα εισπράξω το χαράτσι που το βάφτισα Κοινωνική Αλληλεγγύη» παρακρατώντας από τους μισθούς, γιατί το κάνει; Διότι ο πολίτης ΔΕΝ πάει στην Εφορία για να το πληρώσει. Οι μέθοδοι που δοκίμασαν για να πάρουν το χαράτσι , στέλνοντας τον κόσμο στις Εφορίες δεν περνάει. Ο κόσμος δεν πάει. Πάρε το χαράτσι στη μικρή, ιδιόκτητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ. Εδώ, ουσιαστικά, ζητάει να πληρώσει χαράτσι 500.600.700 το λιγότερο ευρώ με τη ΔΕΗ ο μισθωτός ή ο άνεργος και ξέρει ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που δεν θα πληρώσουν. Και αυτό που λένε ότι εξαιρείται ο άνεργος είναι ψέμα. Άνεργος δεν είναι αυτός που τώρα έχασε τη δουλειά του. Είναι ο μακροχρόνια άνεργος. Είναι αυτός που δουλεύει περιστασιακά. Αυτός που δουλεύει τρεις μήνες. Στο Δήμο. Στις κατασκηνώσεις. Αυτό πάει, πέρασε. Ο άνθρωπος είναι άνεργος πάλι. Άρα λοιπόν υπάρχει δυνατότητα σήμερα, απέναντι στο «τι να κάνουμε;» να απαντήσουμε: Οργανωνόμαστε παντού, δυναμώνει η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα του κόσμου, δυναμώνει η πεποίθηση του κόσμου ότι μπορούμε να τους νικήσουμε. Και μπορούμε.

Οι απειλές όμως για μέτρα εναντίον αυτών που δεν πληρώνουν; Εναντίον αυτών που δεν θα υπακούσουν, που δεν θα πειθαρχήσουν; Αν υλοποιηθούν;

- Εμείς πιστεύουμε ότι είναι στη δύναμη του λαού μας , όταν με μαζικό τρόπο, κατά χιλιάδες, αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αχρηστεύσει και τα σχέδια καταστολής. Ας έρθουν- για παράδειγμα- να κόψουν το ηλεκτρικό από 500.000, από 1 εκατομμύριο σπίτια. Δεν μπορούν να το κάνουν. Και δεν θα το κάνουν.

Αυτό όμως θα ισοδυναμεί με πλήρη αποτυχία του σχεδιασμού και των κυβερνητικών αποφάσεων και θα πρέπει να οδηγήσει αναπόφευκτα στο « Καληνύχτα σας…φεύγουμε». Ή όχι;

- Εμείς λέμε ότι «καληνύχτα και φεύγουμε» πρέπει να πουν πολύ νωρίτερα. Πριν φτάσουμε στους δυο , τους τρείς μήνες απ΄ την ώρα που θα μας έρθει το χαράτσι για τη ΔΕΗ μέχρι την ώρα που θα επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα.

Συνεπώς αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αύριο.

- Εμείς δεν μένουμε στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να χρεωθεί το κόστος που πληρώνουν τα λαικά στρώματα τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Θεωρούμε ότι οποιοδήποτε σχήμα και να διαμορφωθεί, θάναι μεγάλο κρατούμενο για το λαό μας το ότι κατάφερε να ανατρέψει μια κυβέρνηση και ότι κατάφερε να δείξει τη δύναμή του, κάτι που θα συνεχιστεί.

Μα αν την ανατρέψει πώς δεν θα φύγει όπως λέτε;

- Θα συνεχιστεί και με την επόμενη. Αυτό είναι ένα μεγάλο κρατούμενο. Το κίνημα να ανατρέπει κυβερνήσεις. Το κίνημα να δυσκολεύει το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Αυτό το κρατούμενο, θα το έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο αστάθειας και πολιτικής διαχείρισης. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε –και το θέλει ο λαός μας και είναι προς το συμφέρον του- αδύνατες και αδύναμες κυβερνήσεις. Δοκιμάστηκε το «ψηφίστε μας για να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση». Αυτό ήταν το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ και τα είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της ισχυρής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Είναι λοιπόν σημαντικό ο λαός μας να οδηγήσει την πάλη του καθημερινά στην αναχαίτιση αυτής της πολιτικής και ταυτόχρονα να πεισθεί ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Να φέρει τα πάνω-κάτω.

Τα επιχειρήματα του Νίκου Σοφιανού εκφέρονται με έναν απόλυτο τρόπο που δείχνει βεβαιότητα για «ανατροπές» που έρχονται, όπου νάναι. Θέλω να καταλάβω εάν εννόησα καλά ότι το σημερινό πρόβλημα, ΔΕΝ θεωρεί ότι είναι πρόβλημα προσώπων. Ότι το πώς θα λέγεται ο επόμενος βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός δεν είναι το ζητούμενο.

- Σωστά. Δεν είναι πρόβλημα προσώπων η κρίση μας. Ούτε συνταγών. Ακούσαμε όλοι μας το Σαμαρά. Είπε ότι « οι στόχοι είναι ίδιοι αλλά πρέπει να αλλάξει η συνταγή». Αυτοί οι «στόχοι» είναι το πρόβλημα. Και ποιος είναι ο στόχος; Για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει πάμφθηνη η εργατική δύναμη. Θέλουν να διαμορφώσουν μισθούς Βουλγαρίας, Και συντάξεις αντίστοιχες. Αυτό θέλουν να κάνουν. Να καταργήσουν τη μόνιμη εργασία, θέλουν να μεγαλώσει πολύ στην Ελλάδα το ποσοστό της «ελαστικής απασχόλησης», θέλουν να τελειώσει το κράτος να παρέχει τις όποιες κοινωνικές πολιτικές και παροχές Πρόνοιας…

Και ο Σαμαράς το ίδιο θέλει;

- Και ο Σαμαράς. Εννοείται. Αυτοί είναι οι στόχοι λέω. Και το θέμα είναι ότι τσακώνονται για τη συνταγή. Το θέμα όμως δεν είναι με ποιο τρόπο θα φτιαχτεί ένα φαγητό που δεν τρώγεται με τίποτε από το λαό μας. Το λέω έτσι απλοικά γιατί πρέπει ένας κόσμος ολόκληρος να το καταλάβει. Κι αν θέλεις, υπάρχει ήδη ένας κόσμος που το έχει καταλάβει. Κι ανάμεσά του. Πολλοί, πάρα πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπω πολύ κόσμο. Και από το Δήμο της Αθήνας και απ΄τις γειτονιές, έχουμε καθημερινή επαφή και σου λέω με σιγουριά ότι το καταλαβαίνει ο κόσμος ότι κι αυτοί, της Νέας Δημοκρατίας, τα ίδια θα κάνουνε. Και το κρίσιμο είναι να μην παγιδευτεί στη λογική του ότι «ε, κάτι καλύτερο θα κάνει ο Σαμαράς». Προδιαγράφονται μαύρες μέρες για το λαό. Μπροστά μας είναι το «κούρεμα».

Θεωρείς ότι μεγάλο κομμάτι του λαού άρχισε να το «βλέπει»;

- Βεβαίως. Ο λαός το βλέπει, το αντιλαμβάνεται, το αισθάνεται, ταυτόχρονα όμως εάν και η συνείδησή του δεν κάνει ένα βήμα, εάν και η συνείδησή του δεν «πιάσει» ότι όπως σου φέρνουν τα πάνω-κάτω στη ζωή και ανατρέπονται δεδομένα, δεν θα γίνει τίποτα. Ανατρέπονται δεδομένα πάνω στα οποία έχτιζες τη ζωή σου, με το μισθό σου, με την προσπάθειά σου να σπουδάσεις τα παιδιά σου. Έτσι όπως ανατρέπονται όλα τα δεδομένα στη ζωή σου, έτσι πρέπει να ανατραπεί κι αυτό το δεδομένο πολιτικό σύστημα. Γι αυτό εμείς λέμε ότι η λύση, είναι στην ανατροπή. Η λύση είναι να γίνει ιδιοκτησία του λαού μας ο πλούτος που έχει αυτή η χώρα.

Και ποια κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό; Τι και ποια κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξουμε να φτιαχτεί;

- Αυτό μπορεί να γίνει, μπορεί να υλοποιηθεί από μια κυβέρνηση που βγαίνει από μια πανίσχυρη λαική πλειοψηφία η οποία λέει «Ως εδώ. Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από την Ευρωπαική Ένωση, κοινωνικοποιεί τον πλούτο που έχει η χώρα, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, σχεδιάζει την οικονομία της για να έχει αυτάρκεια σε σημαντικούς τομείς που μπορεί να έχει και ταυτόχρονα διεκδικεί ισότιμες σχέσεις». Και σ αυτά τα πλαίσια, εννοείται ότι η Ελλάδα έχει το δικό της νόμισμα που μπορούμε να το πούμε δραχμή, να το πούμε μνα ή ο,τιδήποτε άλλο. Το να πεις σήμερα ότι μένουν τα πράγματα όπως είναι και συνεχίζει η ολιγαρχία να έχει την εξουσία, να έχει τον πλούτο στα χέρια της και απλά αλλάζουμε νόμισμα, δεν έχει λογική.



 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::