Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Να τι σημαίνει «Έχουμε αρχές» - Άρθρο στη Νέα Εγνατία

Στο σύγχρονο Ελληνικό λεξιλόγιο – αν και όχι και οι τρεις Ελληνικές - υπάρχουν τρεις λέξεις που ορίζουν με τον καλύτερο τρόπο το «σωστό», έτσι όπως άλλες λέξεις, σε άλλες γλώσσες δεν υπάρχουν:

1. Μπέσα (αλβανικής προέλευσης λέξη). Που ορίζεται ως «λόγος τιμής που δίνεται αμοιβαία ως επιβεβαίωση φιλίας, συνεργασίας ή αλληλοβοήθειας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εν ολίγοις εμπιστοσύνη και αξιοπιστία».

2. Φιλότιμο. Που ορίζεται ως « αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια, χαρακτηριστικό συνέπειας προς τις υποχρεώσεις , ευσυνειδησία» ένα χαρακτηριστικό εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του.

3. Αρχές. 

Υπάρχει αυτό το «πράγμα» στη σημερινή πολιτική σκηνή; Υπάρχει φιλότιμο, υπάρχει μπέσα, υπάρχουν αρχές; Υπάρχει τέτοιο στοιχείο που να χαρακτηρίζει τους πολιτικούς; Και πόσο σπάνιο είναι;

Το Κίνημα του διάσημου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη «Σπίθα» , ένα Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και δημιούργησε αίσθηση με τις ιδέες και τις προτάσεις του, είχε καθοριστεί με τις λέξεις του ίδιου του δημιουργού του : « Σήμερα βάζω εγώ μια σπίθα και περιμένω ν ακολουθήσουν κι άλλες, μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει».

Την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, το «Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών- Σπίθα» ανακοίνωσε τη διαγραφή τεσσάρων οργανώσεών του οι οποίες συνέπραξαν με το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου.

Στην ανακοίνωση, η Σπίθα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί πολιτική απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού, την στιγμή που υπάρχει δική μας απόφαση ότι δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές».Η απόφαση διαγραφής αφορά την «Σπίθα Νέας Πεντέλης, Πεντέλης, Μελισσίων», την «Σπίθα Αγώνα Ελληνικού», την «Σπίθα Αποκορώνου Χανίων» και την «Σπίθα 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης».

Προφανώς δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Αλλά η Σπίθα, ο Θεοδωράκης και όλοι οι άλλοι επιφανείς συνεργάτες του στη δημιουργία αυτής της Κίνησης, αυτού του «Μετώπου Αντίστασης» που πραγματικά «ταρακούνησε» το πολιτικό κατεστημένο με τη δημιουργία, τη δραστηριότητα και τις διακηρύξεις του ΕΧΟΥΝ αρχές. Και δεν δίστασαν να πάρουν τη σωστή απόφαση, με το όποιο κόστος.

Υπάρχουν κι άλλοι με αρχές, φιλότιμο και μπέσα αυτή τη στιγμή στην πολιτική ζωή της ταλαιπωρημένης μας Ελλάδας. Αρκετοί είναι μέσα στο πολιτικό «σύστημα». Δυο-τρεις είναι και πολιτικοί αρχηγοί που πολλές φορές δυσκολεύονται να το «περάσουν» στον απογοητευμένο και επηρεαζόμενο από δημοσκοπήσεις και «παπαγαλάκια» μέσο Έλληνα.

Οι ψηφοφόροι οφείλουν να τους «ψάξουν» , να τους «βρούν» και να τους υποστηρίξουν. Πέρα από Μνημονιακές ή Αντι-Μνημονιακές πολιτικές, πέρα από δημοσκοπήσεις και αναλύσεις, πέρα από σχόλια και κακόβουλες, υποβολιμαίες κριτικές ή υστερόβουλες ενέργειες και πρωτοβουλίες, πέρα από την καθημερινή υπονόμευση, άνθρωποι με μπέσα και φιλότιμο ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Το απέδειξε ο Μίκης Θεοδωράκης, δείχνοντάς μας τι σημαίνει «Έχουμε Αρχές».

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::