Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Είναι και τα …ψηφουλάκια βλέπετε.(άρθρο στη Νέα Εγνατία)
Μια από ΄δω , μια από ΄κει, όλο και κάποια απόφαση υπέρ δανειολήπτη παίρνουν τα Ειρηνοδικεία , ελαφρώνοντας τα οικονομικά βάρη φυσικών προσώπων από οφειλές που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Προχτές, απόφαση υπέρ δανειολήπτη πήρε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου αφού στη δικαιοσύνη για την υπαγωγή της στο «Νόμο Κατσέλη» είχε προσφύγει προσέφυγε μια υπάλληλος του δημόσιου τομέα από το Ηράκλειο.Η υπερχρεωμένη δανειολήπτρια είχε οφειλές προς τράπεζες και ΟΕΚ ύψους 323 χιλιάδων ευρώ. Οι 290 χιλιάδες ευρώ αποτελούσαν οφειλή για στεγαστικό και επισκευαστικό δάνειο και τα υπόλοιπα ήταν οφειλή σε καταναλωτικό δάνειο στο οποίο εμφανιζόταν ως εγγυήτρια. Η δανειολήπτρια είχε μεγάλη πτώση στον μισθό της λόγω περικοπών στις αποδοχές της , που είχε διαμορφωθεί στα 1319 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση η γυναίκα θα πληρώνει για τα επόμενα 4 χρόνια 48 δόσεις των 500 ευρώ ενώ αναφορικά με το στεγαστικό δάνειο για να κρατήσει το σπίτι πρέπει να καταβάλει το 85% της εμπορικής αξίας.

Η διαγραφή του χρέους έφτασε στο 40% της συνολικής οφειλής.

Στη Λάρισα, το Μάρτιο, ένας ντόπιος ιερωμένος έκανε δικαστική ρύθμιση των οφειλών του που έφταναν συνολικά στα 231.480 ευρώ. Προσέφυγε στις ευεργετικές διατάξεις του «Νόμου Κατσέλη», για να αντιμετωπίσει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε φθάσει, καθώς χρωστούσε σε τέσσερις τράπεζες από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Και σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας, διαγράφηκαν από τα χρέη του 100.000 ευρώ περίπου, επί του συνόλου των οφειλών οι οποίες προέκυψαν από δύο στεγαστικά δάνεια, δύο καταναλωτικά και πέντε πιστωτικές κάρτες. Αυτό γιατί ενώ τα χρέη ανέβαιναν ο μισθός του ιερωμένου, λόγω των περικοπών κατέβαινε διαρκώς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Έχουν υπάρξει κι άλλες τέτοιες αποφάσεις τους τελευταίους μήνες. Πόσες; Άλλες δέκα, δεκαπέντε, εικοσιπέντε ίσως. Μπράβο. Χαιρόμαστε για τους δυσπραγούντες δανειολήπτες που «έπεσαν» σε έντιμους , ανεξάρτητους και λογικούς δικαστές που πήραν τη σωστή απόφαση. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Μάλλον η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Γιατί χωρίς να υποτιμούμε τους δικαστές που πήραν τις σωστές, φιλολαικές αποφάσεις, μάλλον άλλοθι στο ανάλγητο κράτος και τις «πονηρές» Τράπεζες δίνουν αυτές οι ολίγες αποφάσεις.

Μπορεί να δικαιώθηκαν μερικές δεκάδες άνθρωποι και η «πλάτη» τους να ελάφρυνε από τα δυσβάσταχτα χρέη, υπάρχουν όμως χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες άλλοι που στενάζουν, δυστυχούν και αδυνατούν να πληρώσουν τα παράλογα ποσά που τους στέλνουν με …ραβασάκια οι κάθε λογής πιστωτές με επικεφαλής το Δημόσιο οι λειτουργοί του οποίου δεν ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να υπογράφουν χαρτιά που ζητούν από ένα συνταξιούχο των 450 ευρώ να πληρώσει κάποια απ΄τις πολλές οφειλές που το Κεντρικό Κράτος αποφάσισε ότι έχει και η οποία είναι δεκαπλάσια της μηνιαίας σύνταξης.

Ναι, εντάξει, κάτι καλό, κάτι σωστό και δίκαιο έγινε και στην Κρήτη και στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές. Αλλά αυτό ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ. Ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου που υποφέρει, επιχειρεί να παγιώσει την απατηλή εντύπωση ότι «ο πατερούλης Παπαδήμος» έβαλε μια τάξη, μεταθέτει τις ευθύνες σε «κακούς δικαστές» και σε «κακούς δικηγόρους» που δεν αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις κι αφήνει ατιμώρητους τους πραγματικούς φταίχτες.

Μην τα πιστεύετε τέτοια τερτίπια. Είπαμε: Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Τώρα μάλιστα που έρχονται εκλογές, να περιμένετε ΠΟΛΥ περισσότερες ευνοικές για τους δυσπραγούντες δανειολήπτες αποφάσεις. Είναι και τα …ψηφουλάκια βλέπετε.


 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::