Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η κυβέρνηση εγκαταλείπει ΚΑΙ τις Γερμανικές αποζημιώσεις ΚΑΙ τη διαγραφή του χρέους

Μου είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι στη συνάντηση που είχε ο κύριος Βενιζέλος με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών δεν τέθηκε καν το τεράστιο Εθνικό ζήτημα της επίσημης διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ύψους ΠΟΛΛΩΝ δισεκατομμυρίων . Κάτι που σημαίνει ότι ανατρέπεται εν τοις πράγμασι ,μια πολιτική που είχε – όχι χωρίς σοβαρές πιέσεις ΚΑΙ από την Κοινή Γνώμη ΚΑΙ από την Κοινή λογική - χαράξει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και ο ίδιος ο Βεστερβέλε, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Πέμπτης , μπορεί να ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη χώρα μας, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της γερμανικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Μόνο που εμάς, τους πλέον…δύσπιστους, τέτοιες ρηματικές «διακηρύξεις» δια το φαίνεσθαι ούτε μας πείθουν, ούτε μας εμπνέουν ώστε να αφομοιώσουμε το…μέγεθος της γερμανικής «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα διότι άλλα βλέπουμε, άλλα ακούμε, άλλα αισθανόμαστε και άλλα πιστεύουμε, ανεξάρτητα του πόσο σκληρά προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι οι Γερμανοί μας…αγαπάνε.

Αυτός ο ίδιος Βεστερβέλε «εξήρε τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, την κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο των επενδύσεων, αλλά και για τη συμφωνία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP». Αλλά δε βαριέσαι. Αυτά του είχαν γράψει, αυτά είπε. Όπως αποδείχτηκε, το ίδιο…αυτόφωτος με τον Βενιζέλο είναι!

Φυσικά ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει και να απαντήσει με θαυμαστή πειστικότητα άλλα εάν ερωτηθεί . Και δεν ξέρω αν έχει ήδη ερωτηθεί κι αν έχει απαντήσει. Ξέρω όμως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Εξωτερικών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κυβέρνησης, όσον αφορά την «έκφραση άποψης» είναι ο καταλληλότερος ώστε να καλυκώσει ψύλλο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση της Πέμπτης, αυτός ο ίδιος ο «Θεσσαλονικάρχης» του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος εξυπηρετείται με ασφαλή τρόπο, ενώ πρόσθεσε ότι για τη βιωσιμότητα του χρέους υπάρχει σαφή πολιτική δέσμευση από το Eurogroup.

Έτσι αντιλαμβάνεται ο Υπουργός μας των Εξωτερικών αυτό που ζει και υφίσταται ο Ελληνικός Λαός, αυτό λέει. Μόνο που βλάκας δεν είναι. Ούτε κι εμείς βέβαια. Ευφυής είναι αυτός, ευφυείς είμαστε κι εμείς. Νιονιό έχει αυτός, νιονιό κι εμείς. Εμπειρία αυτός,. Εμπειρία κι εμείς.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι είναι ότι η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Βενιζέλο φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα. Τι άλλο; Αφού τα πρώτα δείγματα τα είδαμε.: ούτε η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Μα υπάρχει θέμα; Η συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου ήταν σαν να μην υφίσταται. Σαν να μην έχει τεθεί από εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που έχουν υπογράψει διαμαρτυρίες, αγωγές, προσφυγές, που έχουν δημιουργήσει συλλόγους, ομάδες και οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σαν να μην έχουν καταθέσει συγκλονιστικά, αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κλοπές, τις απατεωνιές, τη λεηλασία Εθνικών θησαυρών, την καταστροφή της χώρας, τη ληστεία του Χρυσού, του υποχρεωτικού Κατοχικού Δανείου. Και το σημαντικότερο ( που δεν αποτιμάται αναγκαστικά σε χρήματα αφού αφορά και ανθρώπινες ζωές βέβαια αλλά ΣΥΝΕΚΤΙΜΑΤΑΙ) τις θηριωδίες των Ναζί, τα Ολοκαυτώματα, τις εκτελέσεις, τις σφαγές, τις καταστροφές χωριών ολόκληρων.

Φυσικά το Βερολίνο έχει φροντίσει να διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Αλίμονο. Τι περιμέναμε; Να το παραδεχτούν; Να ομολογήσουν την ενοχή για χιλιάδες εγκλήματα καθοσιώσεως; Μάλιστα όταν ανακινήθηκε το ζήτημα με την απόρρητη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, οι Γερμανοί είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους.

Ο κ. Σόιμπλε προχώρησε σε μία ιταμή δήλωση για να πάρει όμως σκληρή απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο που έθεσε το ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκεί ακριβώς που θα κριθεί και εκεί που θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, το Βερολίνο.

Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, να θεωρεί – ή να έχει …πεισθεί ή εκβιαστεί να θεωρήσει- ''χαμένη υπόθεση'' το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και πιστεύει ότι η ανακίνηση του βάζει σε περιπέτειες τις ελληνογερμανικές σχέσεις, την ώρα που η χώρα μας επιδιώκει τη συναίνεση της Γερμανίας σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού δεν θέλει να δυσαρεστήσει, σε αυτή τη φάση, το Βερολίνο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και ο Αβραμόπουλος θα ακολουθούσε ως το τέλος τη δυναμική γραμμή που είχε δείξει ότι χάραζε.

Έμπειροι διπλωματικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η συλλογιστική αυτή που έχει υιοθετήσει ο Βενιζέλος, υπονομεύει την επιτυχή διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων αφού τη συνδέει με την οικονομική κρίση και τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι και το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη αφού και γι αυτό φαίνεται ότι υπάρχει εμπάργκο για την κυβέρνηση από τα αφεντικά.

Αλλά ο ταλαίπωρος Βεστερβέλε – τον λυπάμαι πραγματικά αλλά όχι τόσο όσο τους Έλληνες συναδέλφους του- ήταν υποχρεωμένος να πει ότι « δεν πρέπει να στρεφόμαστε μόνο προς τις αρνητικές ειδήσεις αλλά να βλέπουμε και τα θετικά»

Ντάνκε χερ Βεστερβέλε. Τα αναζητούμε και θα επανέλθουμε. Πάντως γνωρίζουμε πολύ καλά το ενδιαφέρον και την αγάπη σας καθώς μας πιέζετε να το συνειδητοποιήσουμε με δηλώσεις ότι είστε στο πλευρό της Ελλάδας ως δείγμα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης, ιδίως μετά τον ανασχηματισμό, για να συνεχίσει η Ελλάδα στον δρόμο μιας "νέας εκκίνησης".

Βουρκώνω με την τελευταία φράση του : "Γνωρίζουμε τι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο κοινός στόχος είναι να ξεπεραστούν τα χρέη και η κρίση και να πάμε στην ανάπτυξη και την ευημερία" .

….κι ακόμα παραπέρα.

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::