Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Το Τζαμί, το Τέμενος και τα… ανθρώπινα δικαιώματα

Για μιαν ακόμη φορά, αντλώ από τοhttp://justiceforgreece.wordpress.com/, πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις για ζητήματα που συζητάμε, μας απασχολούν αλλά δεν τα γνωρίζουμε και τόσο καλά. Διάβασα λοιπόν μιαν αναδημοσίευση του κ. Ανδρέα Μπανούτσου ( από το ( http:// www. rimse. gr/ 2011/ 09/blog-post.html) με τίτλο «Το ΠΑΣΟΚ υπέρ του “ανθρώπινου δικαιώματος” στον Ισλαμιστικό ολοκληρωτισμό» αναφορικά με το πολυσυζητούμενο ζήτημα της δημιουργίας ή όχι Τζαμιού στο Βοτανικό, την πρόταση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Άρη Σπηλιωτόπουλου να ψηφίσουν – με δημοψήφισμα- οι ίδιοι οι Αθηναίοι για το αν επιθυμούν αυτόν τον σχεδιαζόμενο τόπο λατρείας των Μουσουλμάνων στην πόλη τους και την επίθεση του ΠΑΣΟΚ κατά της προτάσεως. Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ο κ. Μπανούτσος:

« Το RIMSE (Radical Islam Monitor in Southeast Europe - Παρατηρητής του Ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) εδώ και δυόμιση χρόνια έχει αναφερθεί κατά της κατασκευής Ισλαμικού Τεμένους στη περιοχή του Βοτανικού στην Αθήνα με το επιχείρημα ότι ήδη υπάρχει και λειτουργεί άτυπο Τζαμί χωρητικότητας 3000 ατόμων στο Μοσχάτο υπό την αιγίδα του Ελληνο-Αραβικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ παράλληλα λειτουργούν περισσότερα από 100 άτυπα Τζαμιά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Προκαλεί λοιπόν εντύπωση η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κατά του κ. Σπηλιωτόπουλου που έχει προτείνει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφανθούν οι ίδιοι οι Αθηναίοι για το εάν επιθυμούν ή όχι την κατασκευή Τζαμιού στην Αθήνα. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ζητά δημοψήφισμα για τη δημιουργία λατρευτικού χώρου! Τάσσεται υπέρ δημοψηφίσματος για ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα! Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας. Προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε ομάδας ακριβώς απέναντι στη βούληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος»;

Αφού σημειώσω ότι το αμετανόητο ΠΑΣΟΚ – ή έστω, τα όποια και με όποια μορφή συντηρούμενα υπολείμματά του- συγκυβερνά σ΄ αυτό τον τόπο και ΜΑΛΛΟΝ κοροιδεύει τον …εαυτό του στρεφόμενο εναντίον των «συνεταίρων» του στην άσκηση της εξουσίας, προφανώς δια το φαίνεσθαι, μεταφέρω και τα υπόλοιπα επιχειρήματα της πολύ σοβαρής ανάλυσης του κ. Μπανούτσου:

« Το ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι τη κατασκευή Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα προωθούν κύκλοι και οργανώσεις (π.χ η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος και ο Πρόεδρός της Ναΐμ Ελγαντούρ) προσκείμενες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές Μουσουλμανικές χώρες ακόμα και από την ίδια την Αίγυπτο, τη χώρα που γεννήθηκε το Ισλαμιστικό αυτό κίνημα. Κανείς λογικός άνθρωπος και υποστηρικτής των Δυτικών αξιών δεν αρνείται το δικαίωμα στους Μουσουλμάνους να μπορούν να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Όμως για την άσκηση αυτού του δικαιώματος υπάρχουν ήδη όπως προαναφέραμε λατρευτικοί χώροι, οι οποίοι το μόνο που χρειάζεται είναι να νομιμοποιηθούν αφού πρώτα τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους. Η κατασκευή επίσημου Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την Ισλαμιστική ατζέντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των υποστηρικτών της.»

Εδώ θα ήθελα, αφού σημειώσω ότι μέχρι και οι Σαλαφιστές (υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι οι οποίοι αναδείχθηκαν από την «Αραβική Άνοιξη»), του Συλλόγου Ελ Ραχμάν, έχουν επιχειρηματολογήσει κατά της κατασκευής Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα, ορθά θεωρώντας πως τα άτυπα Τζαμιά αρκούν για να ικανοποιήσουν τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών Μουσουλμάνων, να αναρωτηθώ κι εγώ : Γιατί άραγε το- μας πούμε- «ΠΑΣΟΚ», θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι αντίθετο προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων;

Ο κ. Μπανούτσος το εξηγεί:

« Δεν γνωρίζουν το σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας «The Project» που αποσκοπεί στην Ισλαμοποίηση της Δύσης και την εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου, της Σαρία».

Ο κ. Μπανούτσος το λέει με το δικό του , πολιτικο-φιλοσοφικό λόγο αλλά έτσι θα τόλεγα κι εγώ: « Η κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα δεν είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιας θρησκευτικής μειονότητας αλλά η απαρχή της υλοποίησης του Ισλαμιστικού σχεδίου για Ισλαμοποίηση της Ελλάδος».

Όσο για διάφορες αντιρρήσεις που εύκολα, χωρίς σκέψη, χωρίς σοβαρότητα διάβασα να προβάλλονται με περισσή επιπολαιότητα και με το επιχείρημα ότι με ποια δικαιοδοσία θα «επιβάλει» το δημοψήφισμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος εφ΄ όσον δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσει με διάταγμά του μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών, οφείλω να διευκρινίσω ότι και φυσικά μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει. Αλλά ποιος είπε ότι θα γίνει διαφορετικά;

Κι ας μην μπερδεύουμε άλλο τις δυο λέξεις και «χαρίζουμε» στους Μουσουλμάνους τη λέξη τέμενος. Το Τέμενος ( από το ρήμα τέμνω) είναι οριοθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα. Ήταν συνήθως αλσύλλια που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών. Το τζαμί (η λέξη προέρχεται από τα Τουρκικά: Cami) , είναι ο τόπος λατρείας των Μουσουλμάνων. Αν κάποιοι το χρησιμοποιούν ως συνώνυμο, πρόβλημά τους.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::