Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Τα τοξικά απόβλητα της Συρίας βρίσκονται φορτωμένα στο πλοίο Cape Ray . Και το πλοίο… ταξιδεύει.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Α1 και έχει αναρτηθεί και στο Facebook

Ο εκλεκτός καθηγητής Γιώργος Ζουγανέλης που κουράστηκε, «έσκασε» και τελικά βαρέθηκε να συνεχίζει να εργάζεται για το «συμφέρον των πολλών» και να μιλάει σε «ώτα μη ακουόντων» είναι γνωστό ότι ...πήρε των ομματιών του, ξενιτεύτηκε, εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία όπου εργάζεται, δημοσιεύει, μελετά, ακούγεται, δημοσιεύει και εξελίσσεται. Δυστυχώς εμείς δεν επωφελούμαστε από τις γνώσεις και την πείρα του. Έγραφε την Τετάρτη, 25 Ιουνίου, στο blog του http://zcode-gr.blogspot.jp που έχει εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες με τίτλο «Τα Χημικά της Κρήτης και το Κράτος των Αθηνών», κάτι που και πολλοί από εμάς (εγώ σίγουρα) έχουμε πει : « Έχω βαρεθεί να μιλάω για αυτό το θέμα. Δεν έχει νόημα πια».

Συγκλονιστικό άρθρο γεμάτο αλήθειες που αν έφταναν έστω στ αυτιά κάποιων «εντεταλμένων» , θα του είχαν στείλει στα γρήγορα αεροπορικό εισιτήριο Πρώτης Θέσεως για να έρθει στην Αθήνα από την Ιαπωνία και – τουλάχιστον- να αναλύσει τα λεγόμενά του και τα γραφόμενά του και να διαφωτίσει για τις επιστημονικές του απόψεις, ακόμη κι αν τις ...απορρίψουν . Κάτι που δεν κάνουν στην Ιαπωνία, όπου τον ακούν, τον διαβάζουν και τον σέβονται.

Διαβάστε 3-4 σημεία για ένα σοβαρότατο ζήτημα που ή δεν το θεωρούν οι υπεύθυνοι σοβαρό ή το θεωρούν ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι:

«Επί μήνες εγώ και άλλοι συνάδελφοι από την Ελλάδα αναφερόμαστε στα Χημικά που θα κάνουν το γύρο της Κρήτης λόγω της κίνησης των θαλασσίων επιφανειακών ροών της Ανατολικής Μεσογείου, σε περίπτωση ατυχήματος στο πλοίο-παγίδα που λέγεται Cape Ray. Ακόμη δεν εδόθη απάντηση για τη περιοχή 24. Κανείς δεν ξέρει επακριβώς το είδος και τη ποσότητα των τοξικών που θα “εξουδετερωθούν” με υδρόλυση πάνω στο πλοίο. Αν το ήξεραν θα μπορούσαν να υπολογίσουν την αύξηση της τοξικότητας του θαλασσίου ύδατος αλλά και του κρέατος κάποιων ψαριών που θα επιβάρυνε το ατύχημα. Αν ήξεραν τη θέση του πλοίου την ώρα του ατυχήματος θα γινόταν αποκλεισμός της αλίευσης σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου προς την οποία θα εκινούντο τα ρεύματα, αν γίνει ατύχημα. Aυτές οι μελέτες δεν γίνονται σε μια μέρα.»

Το ξέρετε το θέμα; Το θυμάστε; Είχε ...ψιλο-γραφτεί, είχε ...ψιλο-κυκλοφορήσει και μετά…. Άκρα του Τάφου Σιωπή. Εμείς όμως δεν πρέπει να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια; Επίσημα; Κινδυνεύουμε; Λέει σοβαρά πράγματα; Ή να του στείλουμε κανένα γιατρό «δικό μας» στην Ιαπωνία;

Λέει πιο κάτω: « Αυτό που θα έπρεπε να γίνεται ήδη, είναι τακτικές αναλύσεις για τοξικότητα σε ψάρια και οργανισμούς του βυθού - όχι μόνο στο νερό – σε συγκεκριμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου (όχι σε ένα σημείο και βάθος αλλά σε πολλά και διαφορετικά σημεία και βάθη και κατά τακτά χρονικά διαστήματα) αλλά και μετρήσεις φασμάτων από δορυφόρο ή δορυφόρους (που θα παρακολουθούν τη μεταβολή των οπτικών ιδιοτήτων της επιφάνειας της θάλασσας απο τον ουρανό. Αντί αυτού στη Κρήτη, το έχουν ρίξει στο τραγούδι και στη ρακή, Ευτυχισμένος λαός…»

Ομολογώ ότι δεν πιστεύω ότι στην Κρήτη οι υπεύθυνοι επιστήμονες τόχουν ρίξει στη ρακή. Απλά, «κάπου” υπάρχει ένα embargo. Tου τύπου : «Καλά, άστο αυτό… πάμε παρακάτω». Μα διαβάστε τι λέει ο άνθρωπος: « Δεν είναι δυνατόν να μιλούν για μυστικότητα οι Αμερικανοί, όσον αφορά τη θέση του πλοίου αφού το Cape Ray είναι πλοίο ορατό στα radar, όπως και μια έκρηξη πάνω σε αυτό. Άρα ο ισχυρισμός περί μυστικότητας καταρρίπτεται. Κάτι άλλο πρόκειται να γίνει πάνω στο Cape Ray και οι Αμερικανοί δεν θέλουν να το δεί κανείς.»

Δημοσιεύουμε από το blog του καθηγητού Ζουγανέλη δυο φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν τη θέση μιας πετρελαιοκηλίδας στις ακτές του Λιβάνου, από διαρροή σε κάποιες αποθήκες εργοστασίου στις ακτές του. Η μία πρίν και η άλλη μετά το συμβάν).

Επίσης μια φωτογραφία που δείχνει κατ’ αναλογία τη θέση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού, που σχηματίσθηκε μετά τη διαρροή πετρελαίου απο το τρυπάνι που έκανε εξόρρυξη σε βάθος πανω απο 2,000 μέτρα.

Βλέπετε λοιπόν πως ένας δορυφόρος μπορεί να βοηθήσει στη παρακολούθηση του Cape Ray και να επιτρέψει στη κυβέρνηση των Αθηνών να λάβουν γρήγορες αποφάσεις άν και όταν συμβεί κάτι (φανερά ή κρυφά).

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του ο καθηγητής Ζουγανέλης λέει: «Αν συμβεί ατύχημα έχουν ληφθεί μέτρα για να μη φάει κανείς τοξικά; Εγώ λέω ότι όχι. Στην κυβέρνηση ξέρουν τί μέτρα θα πάρουν; Yπάρχει πρόβλεψη; Ένα γράμμα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καλό είναι να υπάρχει».

Και καταλήγει: «Ελπίζω να μη δούμε ένα προμελετημένο έγκλημα που θα κάνει κακό στον τουρισμό της Κρήτης και θα προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στην οικονομία της χώρας».

Θα μας πει κάποιος αν αυτά που λέει – και φοβάται - ο καθηγητής Ζουγανέλης έχουν κάποια βάση; Κι αν έχουν, λαμβάνονται μέτρα; Διότι τα τοξικά της Συρίας βρίσκονται φορτωμένα στο πλοίο. Και το πλοίο... ταξιδεύει.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::