Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Αυτά είναι πολύ περίεργα πράγματα. Έχουν...πλάκα αλλά....

Έχουν βέβαια περάσει ήδη πολλές μέρες από την – τουλάχιστον μη αναμενόμενη- δήλωση του περιφερειάρχη της Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά κάποιων που θέλουν να το «παίζουν ψύχραιμοι», συντάραξε το πολιτικό προσκήνιο και κυρίως το αρκετά ετερόκλητο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που δεν ήξερε πώς να αντιδράσει Βεβαίως, καθόλου δεν αποκλείεται να έχουν ήδη βρεθεί κάποιοι «δρόμοι», κάποιες «οδοί» συνεννόησης, να έχουν δοθεί, επίσημα ή και ανεπίσημα κάποιες διευκρινίσεις και να έχουν δημιουργηθεί και κάποιες προυποθέσεις επανόρθωσης.

Κάπως πιο ψύχραιμα και λόγω του χρόνου που πέρασε και όσων ακούστηκαν ας …ξαναζήσουμε το μεσημεράκι, της Δευτέρας, 29 Σεπτεμβρίου όταν και μάθαμε από τις αναπαραγωγές και τους σχολιασμούς, ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, o νεαρός – και φέρελπις- πολιτικός του κεντροδεξιού χώρου είπε ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκλογές και να βρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μέχρι εκεί, καλά.

Συνέχισε όμως –ή πέφτοντας σε …λάκκο που του άνοιγαν ή διαπράττοντας ολέθριο πολιτικό σφάλμα ή , τέλος, προχωρώντας σε μια πρωτοβουλία ισχυρής σεισμικότητας- επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να χρειάζεται να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Πως ακριβώς τα είπε ο κ. Τζιτζικώστας, εκλεγμένος με την ευλογία κυρίως των Νεοδημοκρατών της περιοχής του και σχετικά άπειρος των «πολιτικών παιγνίων»;

"Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι και να μην οδηγηθούμε σε μία πολιτική κρίση, η οποία δυστυχώς, πολύ φοβάμαι, ότι θα μετεξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Έχει την ευθύνη το πολιτικό σύστημα και βρει τον τρόπο να βρεθούν αυτοί οι 180 βουλευτές, οι οποίο θα πρέπει να ψηφίσουν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής. Και για να γίνει αυτό ενδεχομένως να χρειάζεται να σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με συμφωνημένη αλλαγή πολιτικής. Επικεφαλής θα είναι προφανώς ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πρέπει να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές".

Είναι όμως απλώς «σχετικά άπειρος των πολιτικών παιγνίων» ο νεαρός πολιτικός , μήπως επείσθη – ίσως και λόγω της απειρίας του- από ύποπτους συμβουλάτορες, κήρυκες διάσπασης και φιλόδοξους οπορτουνιστές να «παίξει ένα χαρτί» ή μήπως επέλεξε από μόνος του να επιδιώξει μια καινούργια πολιτική «καριέρα» και ένα δύσκολο, δύσβατο, ανώμαλο, ολισθηρό δρόμο που μπορεί μεν να οδηγεί «κάπου», σίγουρα όμως περνά μέσα από ηθικές λάσπες ;

Αρκετές φορές τον αποκάλεσα «νεαρό» σ αυτό το άρθρο. Ας μην παρεξηγηθεί. Είναι πολύ νέος. Σαν το γιό μου. 36 χρονών. «Παιδί μου» δηλαδή. Καλοσπουδασμένος. Με τα πτυχία του, εκλεγμένος δυο φορές βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, προερχόμενος από πολύ γνωστή Νεοδημοκρατική οικογένεια με πατέρα τον πρόωρα χαμένο Γιώργο Τζιτζικώστα, 8 φορές βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία , 2 φορές υφυπουργό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη και μία φορά υπουργό του Μητσοτάκη τις δεκαετίες ’70-’80 και ΄90.

Ο πατέρας του με είχε τιμήσει με τη φιλία του κι εγώ με τη δική μου. Ο Γιώργος τιμούσε με τη φιλία του και τον τέως βασιλέα . Κι αυτός τιμούσε τον Τζιτζικώστα. Η μητέρα του Καίτη, είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ιδιαίτερα γνωστή στη Θεσσαλονίκη. Είναι πρόεδρος της εθνικής επιτροπής UNESCO . Ο Οργανισμός τη βράβευσε και την εξέλεξε ως μία από τις εξήντα γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δουλέψει για την ειρήνη. Μαζί με γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αλλά και πολλές Ελληνίδες, δημιούργησε τον Σύνδεσμο Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Ο Απόστολος αποφεύγει εδώ και καιρό να «συνδέεται» με το έργο, την προσωπικότητα, τις «ιδέες» του πατέρα του –κυρίως- αλλά και της μητέρας του για …ευνόητους ,πολιτικούς λόγους. Δεν είναι φυσικά κακό να έχει ένας νέος πολιτικός γονείς με ισχύ, πολλά ενδιαφέροντα, έντονο παρελθόν, ιστορία και γνωριμίες αλλά τους χαρακτηρισμούς – ενίοτε και ενοχλητικούς- «ο γιός του Τζιτζικώστα» ή «ο γιός της Καίτης» - δεν θα ήθελε να τους «κουβαλάει» στην πλάτη του. Και κυρίως το … « ο φιλοβασιλικός».

Με μια φράση του όμως ο νεαρός περιφερειάρχης αναφέρθηκε απ΄ ευθείας στη Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας ότι η σημερινή Ν.Δ. « δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή». Ιδιαζόντως άστοχο.

Για προσωπικούς λόγους ( είναι παιδί δυο αγαπητών μου φίλων) θα αποφύγω να σχολιάσω την πρωτοβουλία του Απόστολου, εν θα του κάνω κουραστικές προσωπικές νουθεσίες , δεν θα τον επιπλήξω για τη συμπεριφορά του. Ιδίως διότι δεν αποκλείεται τώρα, σήμερα κι όλας, να έχει βρεθεί ο τρόπος επαναπροσέγγισής του με τη Νέα Δημοκρατία.

Στην αντίθετη περίπτωση, παρά τα όσα του λένε οι ύποπτοι συμβουλάτορές του, πολύ σύντομα φοβάμαι ότι σύντομα θα νοιώσει την απόλυτη πολιτική μοναξιά που είναι λογικό να του επιφυλαχθεί ΜΕΤΑ την …αποβολή του πατέρα του και της μητέρας του από το βιογραφικό του, την κουτοπόνηρη άρνηση της πολιτικής του ταυτότητας και προέλευσης αλλά και τον αλαζονικό μηδενισμό της αμέριστης στήριξης του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπό του, κάτι που μαρτυρά και το τεράστιο ποσοστό του 70% στις Περιφερειακές εκλογές.

Αυτά είναι πολύ περίεργα πράγματα. ; Έχουν και την …πλάκα τους βέβαια αλλά…..

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::