Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Πόσο «μπλόφα», πόσο «τζογάρισμα πολιτικό» είναι το Δημοψήφισμα;

Αναρωτηθείτε: Έχει ποτέ άλλοτε, στη σύγχρονη ιστορία του, τεθεί ο Έλληνας απέναντι σε τέτοιο δίλημμα, τόσο σοβαρό και τόσο ασαφές μη γνωρίζοντας καν το αντικείμενο του Δημοψηφίσματος; Ξαμολυθήκαμε νυχτιάτικα πανικόβλητοι, ως γνήσιοι Έλληνες και αδειάσαμε ATM, βενζινάδικα και τώρα γίνεται επίθεση στα σουπερμάρκετ , ΧΩΡΙΣ να ξέρουμε ακριβώς επί ποίου θέματος θα ψηφίσουμε την άλλη Κυριακή και – κυρίως τι συνέπειες θα έχει το όποιο αποτέλεσμα. Τυχαίο; Μα δέχομαι πλήρως ότι η τερατώδης «συμφωνία» που προσπαθούσαν να επιβάλλουν οι δανειστές εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, την αοριστία γύρω απ΄ το μέλλον αλλά και την απειρία των Ελλήνων συνομιλητών τους, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή . Οι δανειστές πίεζαν –μαθαίναμε- για απίστευτα πράγματα για συντάξεις, φορολογίες, ΦΠΑ στα τρόφιμα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και άλλα πολλά αλλιώς… αυτό το «αλλιώς» δεν το μάθαμε ποτέ.

Συμφωνούμε όλοι: Δεν τη θέλαμε αυτή τη «συμφωνία». Είναι όμως γεγονός ότι υπήρχε και η σαφής επιθυμία της κυβέρνησης να ανανεώσει τη λαϊκή της εντολή (ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του Τσίπρα) και να επιχειρήσει την πλήρη διάλυση της αντιπολίτευσης. Διάγγελμα μεταμεσονύκτιο, δηλώσεις ότι «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει» , προσφυγή στις κάλπες αλλά με ποιο αντικείμενο και συνέπειες;

«Τζογάρισμα» μου θύμισε. Ελεγχόμενο ρίσκο. Πολιτική «μπλόφα» που συχνά πετυχαίνει. Η κατάσταση στα άκρα, η μπάλα στον ελληνικό λαό, το δίλημμα του να αποφασίσει ο ίδιος εάν πρέπει ή όχι να υπογραφεί η συμφωνία. Και μετά;

Για απόφαση που μπορεί να διχάσει τους Έλληνες μετέδιδε το Bloomberg, θεωρώντας πως οι Έλληνες , στις 5 Ιουλίου, θα κληθούν να επιλέξουν αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών της ή πιθανή έξοδο από το ευρώ. Μιλούσε δηλαδή για «πιθανή έξοδο» απ΄ το ευρώ. Άρα θα υπάρξει και συνέχεια. Αλλά την λήψη απόφασης για «έξοδο απ΄ το ευρώ» κανένα κείμενο, κανένα κυβερνητικό/πολιτικό στέλεχος δεν αναφέρει.

Ενδεικτικά : Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα είναι ένας τρόπος για να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός στα σημαντικά, πως η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, πως περιμένει « λυσσαλέα αντίδραση» από τους δανειστές και χαρακτήρισε στρατηγική κίνηση το διάγγελμα.

Ο Βαρουφάκης, είπε: “ H Δημοκρατία χρειαζόταν μια τονωτική ένεση στην ευρωζώνη . Μόλις την δώσαμε! Ας αποφασίσει ο λαός».

Τέλος ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την… ρηξικέλευθη άποψη ότι πρόκειται για «μπλόφα» και ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει γιατί το ερώτημα που έχει τεθεί είναι παραπλανητικό και κατευθυνόμενο.

Περιμένουμε.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::