Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Και τώρα; Τι θα κάνει ο Λαφαζάνης;

Ανάλυση στο διαδικτυακό περιοδικό Dossier

Γνωρίζοντας από αρκετά πριν όλα τα σημεία στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποχωρήσει και είχε συμφωνήσει, μόλις ακούστηκε από τις Βρυξέλλες η φράση «Έχουμε Συμφωνία», μετά τον βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης που βγήκε από τα στήθη μας, σχεδόν αυτόματα , όλοι μας αναρωτηθήκαμε:

« Και ο Λαφαζάνης; Τι θα κάνει τώρα ο Λαφαζάνης;»

Λίγη ώρα μετά, ο iskra.gr, ο διαδικτυακός «τόπος» που εκφράζει τον Λαφαζάνη, την Αριστερή του Πλατφόρμα και τους συν αυτώ και λειτουργεί μερικές φορές και ως «καθοδηγητικός τόπος», έγραψε:

« Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον ελληνικό λαό να συγκρουστεί με τα μνημόνια και να πει «όχι» στον «νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!».Μετά από 17 ώρες «διαπραγματεύσεων» οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία. Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!

Την ίδια περίπου ώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters διακινδύνευε την …πρόβλεψη ότι πρόκειται σύντομα να ακολουθήσει η έξοδος του υπουργού Ενέργειας, από την κυβέρνηση, ενδεχομένως εντός των επόμενων ωρών. Σχολιάζοντας το σχετικό δημοσίευμα, η βρετανική Telegraph συμπλήρωνε ότι «ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος ηγείται της άκρας Αριστεράς τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε παρών στην ψηφοφορία του Τσίπρα για τη συμφωνία μέτρων λιτότητας». Και σημείωνε : «Η αποχώρησή του είναι ένα σαφές μήνυμα μετάβασης προς μια πιο μετριοπαθή κυβέρνηση συνασπισμού και συναίνεσης που ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει. Ο Λαφαζάνης, που έχει σχέσεις με τη Μόσχα, έχει ωθήσει την Ελλάδα να υπογράψει μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε να μην παραδοθούν στους δανειστές», κατέληγε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζω ότι λίγο μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία, ο κ. Λαφαζάνης είχε δηλώσει : «Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σπούδασε μαθηματικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να πάρει πτυχίο. Ήταν ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1951 , στην Ελευσίνα, παντρεύτηκε τη Φρύνη Διαλέτη και έκαναν τρεις κόρες.

Στο ΚΚΕ παρέμεινε μέχρι το 1991, ενώ αργότερα, το 1992, εντάχθηκε στο Συνασπισμό, ως μέλος της πολιτικής του γραμματείας. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις εκλογές του 2000, εκπροσωπώντας την περιοχή της Β΄ Πειραιά.

Την κοινοβουλευτική περίοδο 2012-2014 ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 διορίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το βιογραφικό του μας ενημερώνει επίσης ότι διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού τo 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::