Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > «Τρώει» ο Μηλιός τον Πανούση ; Και γιατί;

Τι ρόλο θέλει να παίξει ο περιθωριοποιημένος καθηγητής;

               Ανάλυση στο DOSSIER.gr - Εμπιστευτικό

Ο Γιάννης Μηλιός , πρώην υπεύθυνος οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ , Αθηναίος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο ( με ….έμφαση – όπως λένε- στη μαρξιστική οικονομία) έβαλε με ένα tweet που «ανέβασε» στο διαδίκτυο , νέα «φωτιά» στο εσωτερικό της κομματικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ , με αφορμή τη «συμπεριφορά» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση.( γνωστά τα όσα εσχάτως και παλαιότερα έχει πει και έχει κάνει ο κ. Πανούσης…. ας μην τα επαναλάβουμε). Στο ήδη τεταμένο κλίμα στο κόμμα , «βοηθάει» και η παρουσία του υπουργού στην κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρώην υπεύθυνο οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιό ο οποίος προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον πρωθυπουργό επικοινωνώντας μια πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα κίνηση.

Τι είπε στο μήνυμά του ο κ. Μηλιός; «Μαθαίνω ότι συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση. Καθώς όμως ο κ. Πανούσης δεν αυτοδιορίστηκε, η παρουσία του στην κυβέρνηση αποτελεί απλό σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας. Θα ασχοληθούμε ποτέ με τις βαθύτερες αιτίες της σημερινής κατάστασης; Δεν μπορώ να δώσω άλλοθι για ό,τι συμβαίνει στοχοποιώντας ένα μόνο πρόσωπο, ενώ είναι ξεκάθαρη η διαφωνία μου μαζί του», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μηλιός.

Το ζήτημα όμως είναι – αν ισχύουν τα περί υπογραφών- τι ρόλο έχει αρχίσει να παίζει ή φιλοδοξεί να παίξει ο κ. Μηλιός ο οποίος, δυσαρεστημένος, είχε αυτοπεριοριστεί – αν όχι και απομακρυνθεί από τον Σύριζα - αν και ήταν αυτός που ως τομεάρχης Οικονομικών μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Σταθάκη συνέταξαν όλο το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος.

Μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης δεν είχε αξιοποιηθεί στο υπουργικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 31 Δεκεμβρίου, είχε ήδη εξηγήσει για ποιο λόγο δεν θα κατέβαινε υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Είχε σημειώσει ότι ως υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένας εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μία «αυριανή» κυβέρνηση , δεν θεωρούσε δυνατόν να τίθενται θέματα διαφωνίας για τη γραμμή πλεύσης του κόμματος.

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, σε συνέντευξή του στην Huffington Post, ο Μηλιός δήλωνε : « Η συμφωνία της 12ης-13ης Ιουλίου 2015 αφήνει πολιτικά μετέωρο ένα μεγάλο τμήμα από το 61,3% του ελληνικού λαού που ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το οποίο είχε εναποθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες του για μια διαφορετική κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που με κέντρο την κυβερνητική πολιτική θα διασφάλιζε ζωτικά συμφέροντα και ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας (των εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματιών, μικροεπιχειρηματιών, νέων), βάζοντας τέλος στη λιτότητα. Είναι σαφές ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση, εφόσον αυτή θα υλοποιεί το 3ο Μνημόνιο».

Η λέξη «υποκινητής ανταρσίας» είναι βαριά για μια σημαντική προσωπικότητα όπως ο Γιάννης Μηλιός, με μεγάλη ιστορία και σοβαρές κομματικές θέσεις που είχε στο παρελθόν. Ωστόσο η συμπεριφορά του τους τελευταίους μήνες είναι τουλάχιστον περίεργη. Αρχικά φέρεται να είχε εκφράσει αμφιβολίες για την τοποθέτηση του Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η μη υπουργοποίησή του δεν έχει να κάνει τόσο με τις όποιες ενστάσεις μπορεί να είχε εκφράσει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Και στη συνέχεια, τη μια σχεδόν αποχωρεί από το Σύριζα και μιλά για κυβέρνηση που «δεν μπορεί να εκπροσωπεί τους εργαζομένους» και από την άλλη, στρέφεται ανοιχτά εναντίον συναδέλφου του καθηγητή που ως υπουργός, απλώς –ούτε κι αυτός- δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση.

Αν μη τι άλλο, η υπόθεση έχει ενδιαφέρον.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::