Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Η θλίψη του δημοσιογραφικού Αυγούστου

Θα συμφωνήσω στο επιχείρημα ότι ο Αύγουστος –πλην εκτάκτων περιστατικών ή καταστάσεων- ήταν πάντα ο «Μήνας της …Λειψανδρίας» όσον αφορά στις ειδήσεις και ένας προβληματικός μήνας για τους δημοσιογράφους που …έχει δεν έχει ειδήσεις, πρέπει και τις εφημερίδες τους να βγάλουν και τα δελτία και τις ενημερωτικές τους εκπομπές – όσες τέλος πάντων έχουν απομείνει- πρέπει να «βγάλουν στον αέρα» στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Υπάρχουν αρκετοί «τρόποι» για να παραγάγει μια δημοσιογραφική ομάδα ένα τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό δελτίο, μια ενημερωτική εκπομπή ή και μια ολόκληρη εφημερίδα. Αλλά ούτε σκοπός μου, ούτε στόχος μου είναι να …παραδώσω Μαθήματα Δημοσιογραφίας , ιδίως σε μια περίοδο που τα περισσότερα ΜΜΕ δεν έχουν καμία διάθεση να «προσλάβουν» δημοσιογράφους με γνώσεις, συγκεκριμένες ικανότητες, εξειδίκευση, κυρίως γιατί ούτε το είδος της ενημέρωσης που «υπηρετούν» χρειάζεται πολλά – πολλά αλλά ούτε και αξιοπρεπείς αμοιβές έχουν τη διάθεση – αλλά και τη δυνατότητα- να προσφέρουν.

Και ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις και η δημοσιογραφία περνάει τη χειρότερη περίοδο που προσωπικά θυμάμαι αλλά και το είδος της προσφερόμενης ενημέρωσης δεν χρειάζεται τους « σούπερ δημοσιογράφους». Ωστόσο το Σάββατο, 8 Αυγούστου, το πρωί προς μεσημέρι, καθώς χρειάστηκε να οδηγώ αρκετή ώρα για μια σειρά από δρομολόγια που έπρεπε να κάνω, έχοντας το ραδιόφωνο ανοιχτό σε κάποιον από τους ελάχιστους «ενημερωτικούς» ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν… ξεμείνει, διαπίστωσα ότι το σύντομο δελτίο ειδήσεων των 11.30 ήταν ακριβώς το ίδιο με το δελτίο των 11.00 με λιγότερα λόγια. Επίσης, το δελτίο ειδήσεων των 12.00 ήταν ακριβώς το ίδιο με των 11.00 και των 13.00, ακριβώς το ίδιο με των 12.00.

Εντάξει, δεν υπήρχαν πολλές ειδήσεις, συμφωνώ απολύτως αλλά είναι πρακτικά αδύνατον τρία συνεχόμενα δελτία να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια. Με τα ίδια λόγια! Χωρίς ν αλλάξει ένα «και». Αφήνοντας κατά μέρος το ανύπαρκτο περιεχόμενο των ενδιάμεσων «ενημερωτικών εκπομπών» στις οποίες, νεαροί και νεαρές φλυαρούσαν – μερικές φορές χαριτωμένα ομολογώ- χωρίς ωστόσο να λένε ΤΙΠΟΤΑ, επανέρχομαι στα δελτία ειδήσεων για να καταλήξω στο ότι το να διαβάζεις κατ επανάληψη τα ίδια πράγματα, από το ίδιο χαρτί, κάνοντας τα ίδια λάθη , χωρίς να τα έχεις διαπιστώσει και στο μεταξύ διορθώσει, ούτε δημοσιογράφους αναδεικνύει, ούτε τη βιωσιμότητα του σταθμούς εξασφαλίζει. Χαμογελάς, γελάς, δυσφορείς και… το γυρνάς το ρημάδι το κουμπί.

Επιγραμματικά: μεταξύ 10.30 και 13.30 , καταγράφονταν 16 ειδήσεις( εκτός από το καιρικό και τις πυρκαγιές) πέραν των πολιτικών εξελίξεων.

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::