Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Βουνό οι υποχρεώσεις μπροστά στον κ. Τσίπρα

Εντάξει, επιστρέφει σήμερα από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χωρίς κανείς να μπορεί με σιγουριά να πει αν η επίσκεψή του και οι –πολλές, είναι γεγονός- επαφές, συνομιλίες και ομιλίες προσκομίζουν κάποιο ουσιαστικό όφελος αφού έτσι κι αλλιώς, όταν ζητάς χρήματα χωρίς να λες τι πρόκειται να τα κάνεις, ο «άλλος» θέλει κάποιο χρόνο για να το σκεφτεί.Επιστρέφει με τις δικές του εντυπώσεις, τα δικά του συμπεράσματα και τις τύψεις τού επιτελείου του που δεν φρόντισε να είναι καλύτερα και πιο ουσιαστικά προετοιμασμένος για το τι επρόκειτο να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός . Ο οποίος και συμπαθής είναι και ευειδής και χαμογελαστός και ευχάριστος αλλά αφ ενός απαντήσεις επί της ουσίας δεν είχε και Αγγλικά καλά ώστε να απαντά με χιούμορ όπου χρειαζόταν δεν ξέρει. Και κυρίως, φάνηκε πολύ έξω από την αμερικάνικη νοοτροπία με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που αισθανόταν σαν Βεδουίνος στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Όπως όλοι πάντως υποσημειώνουν, ο κ. Τσίπρας έχει μπροστά του «βουνό» υποχρεώσεων και με πραγματικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Και για ν αρχίσουμε, ας μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα, έχει ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες έχει ο πρωθυπουργός για να αναφερθεί στην ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία με εταίρους και δανειστές ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να εκταμιευθούν τα τρία δισ. και – βασικά- να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανακεφαλαιοποίηση ή «ανακεφαλαίωση» όπως είναι το σωστότερο, έτσι κι αλλιώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τουχρόνου.

Πρώτα βέβαια η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τα εξής : μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να νομοθετήσει περί τα 50 προαπαιτούμενα ,μερικά των οποίων δεν είναι και πολύ …εύπεπτα και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή. Ολόκληρη η τριετής συμφωνία έχει κοντά 200 προαπαιτούμενα και μόνο για να εκταμιευθούν τα 2 δισ. πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τα 50..

Θα ακολουθήσει σειρά άλλων μέτρων για το επόμενο ένα δισ. με διαδικασίες απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση διότι μόνο τότε θα εκταμιευθούν και τα 15 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και να ανοίξει τα χαρτιά του για τις κυβερνητικές προτάσεις για ασφαλιστικό και εργασιακά οι οποίες θα πρέπει να τύχουν, εντός του 2015, διαβούλευσης με εταίρους και δανειστές.

 
        
 
©2004-2022 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::