Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Συνταξιούχοι και Δημόσιοι Υπάλληλοι, αρχίζουμε!

Ένα κοινωνικά τερατωδώς βλακώδες και πολιτικά ανοήτως επιζήμιο « σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών» παρουσίασε το "Βήμα της Κυριακής", επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ. Το σχέδιο είναι τόσο «ρατσιστικό» και απολυταρχικής έμπνευσης ώστε να προκαλέσει αναταραχή, δυσφορία, οργή και …εγκεφαλικά επεισόδια σε περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο και σε κρατικούς φορείς τους οποίους αφορά. Είναι τόσο χοντροκομμένα άδικο και αμελέτητο ώστε ή η «πηγή» είναι εγκάθετη, ή στο «Βήμα» επικρατεί σύγχυση. Βεβαίως, στο δημοσίευμα υπάρχει αυτή η «εξυπνακιδίστικη» παράγραφος που προδίδει και την προέλευση και τον στόχο του, ότι δηλαδή : « Αν τελικά υιοθετηθεί, θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν πολλά υποκαταστήματα τραπεζών ούτε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και η χρήση του "πλαστικού χρήματος" είναι περιορισμένη».

Μια πρόταση που το κάνει… χειρότερο αφού μπαίνει ακόμα μια απαραίτητη «ενέργεια» του Μεγάλου Κράτους προς την κατεύθυνση του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ,η ενέργεια του διαχωρισμού δηλαδή συνταξιούχων ή υπαλλήλων σε «καλούς» και «κακούς», κάτι που το καθιστά ύποπτο και …χειραγωγήσιμο.

Τι λέει το «Σχέδιο για περιορισμό των αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες και εκτεταμένη χρήση τραπεζικών καρτών « που « επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο»;

« Στο βασικό σενάριο του υπό εκπόνηση σχεδίου προβλέπεται ότι για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα μειωθεί το πλαφόν εβδομαδιαίων αναλήψεων από 420 σε 150 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα μισθοδοσίας ή σύνταξης που μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαρισμούς, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Ετσι θα περιορισθεί η εκροή ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και παράλληλα θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή από μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μέτρο εκτιμάται ότι αφ' ενός θα συμβάλει στην περιστολή της φοροδιαφυγής ΦΠΑ και στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, αφ' ετέρου θα βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls.

Θα προκαλέσει όμως έντονες αντιδράσεις και έντονη δυσφορία, καθώς πέραν των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, θα εμφανισθούν ως εμμέσως θιγόμενοι καταστηματάρχες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις».

Πως τόλεγε το λαικό τραγουδάκι; «Ποιόοόόόόός ποιος, ποιος μωρό μου ποιος….». Αλλά έχει από δαύτους ο μπαξές….

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::