Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > «Μνημείο βλακείας» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ;

Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος, ούτε εφοριακός, ούτε ειδικός μελετητής και αναλυτής των παγκόσμιων Ασφαλιστικών Συστημάτων. Είμαι ένα απλός φιλόλογος που έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος, τώρα είμαι ένας απλός πολίτης, συνταξιούχος που ακολουθεί τη μοίρα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων άλλων απλών πολιτών , συνταξιούχων που βιώνουν την καθημερινή, προοδευτική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους , την ανικανότητα, απροθυμία, αδυναμία , ασχετοσύνη και αδιαφορία τόσων και τόσων κυβερνήσεων που ουδέποτε «διείδαν», πρόβλεψαν, σκέφτηκαν καν αυτό που σε λίγες εβδομάδες κατέγραψε τΤο Πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης : Ότι δηλαδή αποτίμηση του ασφαλιστικού ξεκινά με την παραδοχή ότι το σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο.

Και η οποία Επιτροπή Σοφών , « ανέλαβε να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα» και το κατάφερε μάλιστα «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Μένουμε με το συμπέρασμα ότι « Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων. Συγκεκριμένα, τη δημιουργία ενός Ταμείου για όλους στο οποίο θα ενοποιηθούν διοικητικά όλοι οι φορείς κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών».

Τόσο απλό ήταν. Ήταν; Εγώ τι να πω; Προσπαθώ να καταλάβω αυτά που λένε οι 28 σελίδες του Πορίσματος που ανάμεσα σε άλλα, προτείνει : Απλοποίηση του συστήματος, θέσπιση ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος που θα στηρίζεται στην αρχή του φορολογουμένου πολίτη, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης , αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις και αύξηση των απασχολούμενων».

Εγώ που είπαμε ότι είμαι ένας απλός, συνταξιούχος πολίτης , θα ντρεπόμουνα , ΑΝ ήμουν μέλος της Επιτροπής Σοφών να υπογράψω αυτό το 28σέλιδο Πόρισμα. Θα ντρεπόμουνα να … «καραδουλέψω» όλα τα εκατομμύρια των Ελλήνων με τέτοιες «παρόλες».

Έρχεται τώρα και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης και χαρακτηρίζει «μνημείο βλακείας» το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

«Εάν οι πληροφορίες για το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό αληθεύουν» λέει ( και τον διαβεβαιώνω ότι αληθεύουν ), « τότε θα πρόκειται για πόρισμα μνημείου βλακείας που αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής που μετά από πέντε χρόνια αποτυχίας συνεχίζεται παράγοντας αρνητικά αποτελέσματα απομακρύνοντας ταυτόχρονα κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση» Και καταλήγει : « Τελικά, κάποιοι βαφτίζουν τη βλακεία ως σοφία, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα των μνημονίων! Άλλωστε, η βλακεία είναι ανίκητη!».

Και μη μου κάνετε μήνυση. Ο Κιουτσούκης τα είπε.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::