Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Ο καθένας κάνει τη …δουλειά του

Τη στιγμή που ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» ενημέρωνε, ως βασικό σενάριο σε έκθεσή του για την Κύπρο ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» , αναγνωρίζοντας πάντως ότι το Grexit αποτελεί ένα πεδίο κινδύνου, ένας γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, ο Αντρέας Φράιταγκ, έγραφε στη μόνιμη στήλη που διατηρεί στο οικονομικό περιοδικό «Wirtscaftwoche» ότι «παρά την πίεση που ασκούν οι δανειστές της Ελλάδας για ταχεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, δεν πρόκειται να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα»

Δεν περιμέναμε ούτε τον Fitch – που δεν μας έχει δώσει ποτέ και κάποια …είδηση- ούτε πολύ περισσότερο τον Αντρέας Φράιταγκ –αν και καθηγητή Οικονομικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας- να μας …ενημερώσει για πράγματα που ξέρουμε καλά . Ή, τουλάχιστον, λέμε ότι ξέρουμε καλά.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη σημερινή θέση της Ελλάδας είναι αυτό που λέει ο Φράιταγκ, ότι δηλαδή : « Η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται σε μεγάλο βαθμό από την προσφυγική κρίση». Κι αυτό είναι καλό κυρίως γιατί προέρχεται από γερμανό αναλυτή, σε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το πώς όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες «Ευρωπαίοι» ούτε …έμαθαν, ούτε κατάλαβαν τίποτε απ΄ αυτό που έζησε – και ζει ακόμα- η Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη – και ανέλεγκτη- εισροή προσφύγων, φυγάδων, μεταναστών, λαθρομεταναστών στα Ελληνικά νησιά και στη συνέχεια, στην ενδοχώρα φέτος το καλοκαίρι.

Κάτι που η …ευγενής μας χώρα προσπάθησε να αντιμετωπίσει με καταυλισμούς στο λιμάνι της Κω, στους δρόμους της Μυτιλήνης, στο Πεδίο του Άρεως, στην Πλατεία Βικτωρίας, με κάποιες πιο οργανωμένες καταστάσεις στον Ελαιώνα, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι και όπου αλλού υπήρχε κάποιος «ελεύθερος χώρος» για να …εγκλωβιστούν χιλιάδες δυστυχισμένοι που κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν , από που είχαν έρθει και που ήθελαν να πάνε.

Και μετά την έκπληξη που μας επιφυλασσε, ο Φράιταγκ επιστρέφει στη …δουλειά του και σημειώνει ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να πείσει κανείς την ελληνική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και όχι αυτοσκοπός».

Ε… θα ήταν τουλάχιστον υπερβολικό να περιμένει κανείς από Γερμανό οικονομολόγο να ΜΗΝ ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το συμφέρον αλλά και ο στόχος των Ελλήνων. Έτσι, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ελαφρύνσεις στην εφαρμογή του προγράμματος «επειδή οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ορισμένων Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά κυρίως επειδή δεν ταυτίζονται με τις επιθυμίες των ελληνικών ομάδων συμφερόντων».

Και εδώ η …έκπληξη από μέρους του Φράιταγκ σταματά. Μην τρελαθούμε κι όλας.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::