Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Έτσι όπως τα κατάφερε, ο κ. Φίλης ψάχνει για δουλειά

Δεν γνωρίζω εάν ο –κατά τα άλλα συμπαθής- υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ( άγνωστα τα κριτήρια του πρωθυπουργού για το επίπεδο της επιστημοσύνης του ατόμου που διορίζει στο κορυφαίο αυτό, εξειδικευμένο Υπουργείο) προετοιμάζει τα μελλοντικά του επαγγελματικά βήματα , με στόχο ενδεχομένως να πάρει το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι το πήρε τη δεκαετία του ’80 όταν και θα έπρεπε να το έχει πάρει, έστω τη δεκαετία του ’90 εάν δεν του το επέτρεψαν νωρίτερα οι «φοιτητοπατερικές» του ενασχολήσεις. Η απόπειρά του να εμφανιστεί «επιστημονικός επεξεργαστής» του όρου «γενοκτονία» στην συνέντευξή του Νίκο Χατζηνικολάου, εκτός του ότι τον οδήγησε αρκετά κοντά στην …έξοδο από την κυβέρνηση, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις που εκτός του ότι έκαναν μέγα «κακό» στο κόμμα του, έκαναν μέγα «κακό» και στον ίδιο ο Φίλης, αφού προσπάθησε με το γνωστό μειλίχιο ύφος να φέρει σε αντιπαράθεση με τον όρο της «γενοκτονίας» με τον όρο «εθνοκάθαρση».

Γνωρίζοντας προφανώς ότι τέτοια «αντίστιξη» δεν υπάρχει, ο κ. Φίλης επεδίωξε μάλλον επιπόλαια να «βάλει το πόδι του» σε άγνωστο χώρο> Με μια προσωπική «άποψη», παντελώς λαθεμένη επιστημονικά, εθνικά, νομικά και ιστορικά. Και με τον τρόπο αυτό, να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο Διδακτορικό στο μέλλον, ΑΦΟΥ βέβαια πρώτα πάρει το πτυχίο του. Αν δεν το έχει πάρει δηλαδή.

Με ένα Διδακτορικό και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θεωρείται πολύ λογικό να του βρει ο κ. Τσίπρας μια δουλίτσα κάπου, όταν θα αποφασίσει ότι δεν τον χρειάζεται πλέον στην κυβέρνηση.

Δεν ξέρω εάν ο αντίλογος που ακολούθησε τα περί εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας τον έπεισε ότι «την πάτησε» μάλλον άσχημα, ωστόσο το λεξικό Μπαμπινιώτη μπορεί να τον διαφωτίσει για την εξής διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις:

Γενοκτονία είναι η « βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους». Εθνοκάθαρση είναι ο « μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς».

Ενδεχομένως καλό θα ήταν να είχε διαβάσει όσα είχε πει το 2014 σε συνέντευξή του ο δρ.. Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας: «Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας.»

Τα πράγματα είναι απλά : Σ ένα λαχανόκηπο καλλιεργούνται ντομάτες, πιπεριές, σπανάκι, αγγούρια και κολοκυθάκια. Όταν εγώ τρώω ντομάτες γεμιστές, είναι δυνατόν να επιμείνω ότι τρώω … λαχανόκηπο γεμιστό;

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::