Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Οι εξτρεμιστές δεν συμπεριφέρονται προβλέψιμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες φοβισμένοι και αγανακτισμένοι πολίτες, σε Γαλλία και Βέλγιο δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται και το κράτος τους αδυνατεί να αντιδράσει στον ορυμαγδό των δολοφονικών επιθέσεων και απαιτούν να μάθουν πώς οι υπηρεσίες ασφαλείας, αν και γνώριζαν, άφησαν επικίνδυνους τζιχαντιστές να δράσουν ανενόχλητοι στο Παρίσι την Παρασκευή. Και κάτω από την πίεση της Κοινής Γνώμης , που διατυπώνει με τον ευκρινέστερο τρόπο και ως σοβαρή κατηγορία μάλιστα το ερώτημα: «Γιατί δεν μπορούν να συλλάβουν τους εξτρεμιστές, πριν επιτεθούν;» Αυτός είναι ο άξονας «ελέγχου» των Γαλλικών και Βελγικών αρχών από εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σ΄όλη την Ευρώπη και διατυπώθηκε σε αυστηρότατο άρθρο του, χθες, από τον βρετανικό «Γκάρντιαν» με την υπόμνηση ότι « τουλάχιστον, οι τρεις από τους εννέα δράστες, που εμπλέκονται στις πολύνεκρες επιθέσεις, βρίσκονταν στις λίστες των υπηρεσιών ως πιθανές απειλές. Γιατί αποτυγχάνουν οι Αρχές;»

Το άρθρο του «Γκάρντιαν» καταλήγει σε μερικά συμπεράσματα που συνοψίζονται και στα εξής: « Αν δίνονταν στις υπηρεσίες ασφαλείας μεγαλύτερες εξουσίες, ίσως να βοηθούσε να μείνουν οι πολίτες μακριά από μία σφαίρα. Οι υπηρεσίες έχουν ήδη κατακλυστεί από τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η ανθρώπινη νοημοσύνη παραμένει το πολυτιμότερο εργαλείο και τα ανθρώπινα λάθη η μεγαλύτερη πηγή αποτυχιών».

Πιθανότατα σωστή η παρατήρηση αλλά σίγουρα θεωρητική και – λόγω… προέλευσης του Γκάρντιαν»- μάλλον εμφορούμενη από παραδοσιακό αντι-Γαλλικό μένος.

‘Άλλες, αντικειμενικότερες ευρωπαικές εφημερίδες δεν διστάζουν να καταθέσουν τη διαπίστωση ότι ένας από τους λόγους αποτυχίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και η αποκωδικοποιημένη «φύση» του στρατευμένου Ισλάμ. Και εξηγούν ότι για να παρακολουθούνται σωστά και πλήρως ΟΛΟΙ οι ύποπτοι, απαιτούνται πόροι που ίσως δεν διατίθενται. Πιθανώς να μην υπάρχουν κι όλας. Πόσες δεκάδες έμπειρων αστυνομικών χρειάζονται για να παρακολουθούν 24 ώρες το 24ώρο ένα μόλις ύποπτο άτομο, να ακούν τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες και να ελέγχουν τα διαδικτυακά του ίχνη; Πόσοι είναι οι ύποπτοι; Και –κυρίως- γιατί έχουν χαρακτηριστεί «ύποπτοι»; Και πως γίνεται να μετέχουν ενεργά σε επιθέσεις άτομα που ΔΕΝ είχαν χαρακτηριστεί «ύποπτα»;

Η ουσία βέβαια είναι ότι – όπως ακόμη και ο «Γκάρντιαν» σημειώνει- οι εξτρεμιστές δεν συμπεριφέρονται προβλέψιμα.

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::