Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Αποφάσεις «στον αέρα» - Η Ελλάδα «πνίγεται»

                    Άρθρο στο crashonline, 22 Φεβρουαρίου 2016

Δύο ειδήσεις / αναλύσεις, η μια λίγο πιο «φρέσκια» που ανατρέπει πολλά αλλά και οι δυο, η μία χειρότερη απ ΄την άλλη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες , όχι επειδή αφορούν και οι δυο την Ελλάδα αλλά επειδή αποτελούν σημαντικά ζητήματα της διεθνούς προέκτασης ενός από τα κυριότερά μας προβλήματα τα οποία πλέον «βάζουν δύσκολα» στους … άνετους και «περιχαρείς» στην ….αριστοκρατική επιπολαιότητά τους, εταίρους μας.

Η μία: Αποφασισμένη να παίξει τα… ρέστα της είναι η Τουρκία ενόψει της νέας έκτακτης συνάντησης στις Βρυξέλλες που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ήταν την τελευταία συνάντηση λόγω της βομβιστικής επίθεσης αλλά στο μεταξύ, τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από τους πρόσφυγες αφού μέσα σε τρεις μέρες έφτασαν στις ελληνικές ακτές 11.218 πρόσφυγες, χαρακτηριστικό του ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει σταματήσει να διοχετεύει μετανάστες στην Ελλάδα.

Και η άλλη, η πιο πρόσφατη: Ασφυξία επικρατεί πλέον στα σύνορα της Ελλάδας-πΓΔΜ μετά την απόφαση των αρχών της δεύτερης να μην επιτρέπουν την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύριους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης. Όλο αυτό σημαίνει ότι άρχισαν οι μονομερείς ενέργειες από χώρες, όπως η πΓΔΜ, που θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν είναι μέλη της ΕΕ. Και επιπροσθέτως, πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Βασικό ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Αλβανία, ο πρωθυπουργός της οποίας είναι γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τη σχέση Σκοπίων, Τουρκίας και Αλβανίας με την Ευρωπαική Ένωση και από τις ενδόμυχες επιθυμίες της κάθε χώρας, η συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής έχει αρχίσει να τινάζεται στον αέρα, καθώς πολύ απλά δεν εφαρμόζεται από όλες τις χώρες.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία ,σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονταν στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περίμεναν σε βενζινάδικο , σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Ποια ήταν η δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα; «Έχουμε ξεκινήσει διπλωματικές ενέργειες». Και το κρίσιμο ερώτημα: Ποιος θα ήθελε να είναι «Μουζάλας» αυτή τη στιγμή;

 
        
 
©2004-2024 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::