Αρχική > Απόψεις και Παρεμβάσεις > Φαίνεται ότι – επιτέλους- κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται

                                  1 Απριλίου 2016   Άρθρο στο crashonline

Η αναμενόμενη – λόγω των κρατήσεων- άφιξη των πρώτων γκρουπ τουριστών μπορεί και να βοηθήσει στην εκτόνωση της επικίνδυνης κατάστασης στο λιμάνι του Πειραιά και για να «προλάβουν» τους τουρίστες που έρχονται, στην κυβέρνηση άρχισαν να επεξεργάζονται ένα ‘’Σχέδιο εκκένωσης από τους πρόσφυγες» και μάλιστα πριν από το Πάσχα. Φυσικά φαίνεται δύσκολο να το πει κάποιος υπουργός ανοιχτά και Δημόσια ακόμα – αφού το στοιχείο της …έκπληξης το χρειάζονται- αλλά οι πληροφορίες που διαρρέονται προς τα εκεί κατατείνουν.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε από έμμεσες δηλώσεις και «μισόλογα» από εδώ και από εκεί, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον η εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας.

Αυτό άλλωστε - η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, ίσως και σε «κάτι» που προετοιμάζεται στην Ηλεία- συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί μάλλον στον Πειραιά ( η τάση αυτή επικρατούσε βέβαια πριν γίνουν γνωστές οι εξελίξεις στη Χίο) , με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση και το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν από το Πάσχα. Πως θα γίνει η «αποσυμφόρηση»; Η off the record «ενημέρωση» μιλά για διαδικασία εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας αλλά σοβαρές και εκτεταμένες προσπάθειες να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία ( κάτι που ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν κατορθώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό όπου επιχειρήθηκε).

Κάτι το οποίο επίσης συζητήθηκε εκτεταμένα χωρίς ωστόσο να «πέσει στο τραπέζι» ουσιαστική και επεξεργασμένη πρόταση, είναι κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. Και βεβαίως, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών αλλά και των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίας, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία. Αλλά το βλέπουμε με επιφύλαξη. Γιατί οι καλές – και μόνον – προθέσεις, ποτέ δεν αρκούν.

 
        
 
©2004-2021 Created and Powered by EXIS I.T. - Designed by ::ittech.gr::